Gündem

Servisçiler, tasarruf tedbirleri ile servislerin kaldırılmasını protesto etti: "Bu bizim ekmek davamızdır”

"Bu işten ekmek yiyen 110 bin kişiyiz; nereden baksanız bunun yüzde ellisi bu tasarruf paketinden etkilenecektir..."

28 Mayıs 2024 14:10

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen Servis Araçları Esnaf Odası başkanları ve servis aracı işletmecileri, hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirleri kapsamında kamudaki personel servislerinin kaldırılmasına tepki gösterdi, kararın geri alınmasını istedi. Ankaralı servisçi Mehmet Atik,”Çok üzgünüz çok kızgınız. Çoluk çocuğumuz perişan olacak kontakları kapatacağız. Taşkınlık mı yapalım, araçlarımızı mı yakalım buna lütfen bizi mecbur etmeyin" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla uygulamaya konulan kamuda tasarruf tedbirleriyle kamuda servis araçlarının kaldırılmasına Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası başkanları ve servisçiler Ankara’da Esnaf Odası önünde açıklama yaptı. Servisçiler ellerinde ‘servisime dokunma’ yazılı dövizler taşıdı.

Kitlesel bir eyleme dönen açıklamada konuşan Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Aktürk, servislerle ilgili alınan kararın geri alınmasını istedi. Aktürk şöyle konuştu:

"17 Mayıs'ta Resmi Gazete’de tasarruf tedbirleri programı yayınlandı. Bu programın içerisinde, kamudaki servis araçlarının kaldırılmasıyla alakalı bizi üzecek, bizi bekliyor, bizi alacak, bizi işsiz bırakacak, bizim sektörümüzü bitirecek konu gündemde var. Türkiye'de 110 bin adet servis aracı olduğunu, bu servis araçlarının doğrudan gelir vergisine tabi olduğunu, sizlerden aldığımız ücretin yüzde 45’ini devlete geri ödediğimizi, buradan bir tasarruf olmayacağını, sadece israf olacağını beyan ettik. Bizler halen şu anda büyük bir umutla büyük rehberiyle büyük bir iyi niyet çerçevesinde bu tasarruf tedbirinde bizimle alakalı olan maddenin yeniden düzenleneceğiydi. Yeniden bir yapılanma olacağını, kamuda memur servisleri devam edeceğini büyük bir umutla bekliyoruz. Büyük bir umut taşıyoruz bu konuda."

"Bu bizim ekmek davamızdır”

Aktürk kamuda personel servislerinin kaldırılmasının tasarruf değil israf olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Aktürk şöyle şunları dile getirdi:

"Sayın Cumhurbaşkanım biz Türkiye Cumhuriyeti'nde 110 bin adet servis aracıyız. Bu işten ekmek yiyen 110 bin kişiyiz. Nereden baksanız bunun yüzde ellisi bu tasarruf paketinden etkilenecektir. Tasarruf paketinden esnafımız yok olacaktır, ekmeği elinden alınacaktır. Bundan tasarruf olmaz. Bundan tasarruf olmaz, ancak israf olur. Çünkü bizler vergisini veren, devletinin her zaman yanında duran bir topluluğuz. Biliyoruz ki bu kararı Sayın Cumhurbaşkanımız düzenleme yapacak ve esnafı şu anki karamsarlıktan kurtaracaktır. Bunun düzenleneceğinden Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu yeniden bir düzenleme yaptırma talimatı olacağından hiçbir şüphemiz yoktur. Şundan emin olun ki bu bir ekmek davasıdır. Bu sizinle bizim ekmek davamızdır.”

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan servisçilerin yaptığı eyleme destek verdi. İktidara seslenen Akdoğan servisçi esnafının lehine yapılacak düzenlemelerde muhalefet etmeyeceklerini vurgulayarak şunları ifade etti:

"Sizin kavganız, iş, aş kavgasıdır. Sizin kavganız, çocuklarınıza götüreceğiniz, rızkın kavgasıdır. Bunun siyaseti olmaz. Tasarruf edelim mi? Vallahi edelim, billahi edelim, tillahi edelim. Ama buna servisçi esnafından başlarsanız olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı tasarruf genelgesinde servisçi esnafımıza zarar vereceğini düşündüğümüz maddeler varsa ki var, ne siz bunu kandırırsanız, bırakın muhalef olarak eleştirmeyi servisçi esnafımızın adına sizin yanınızda olacağız. Yani ben bugün buraya kimilerinin düşündüğü gibi size herhangi bir zarar vermek için değil sizin lehinize yapacak iktidar sahiplerinin ellerini rahatlatmak için buraya geldim. 110 bin esnaf kamuda taşımacılık yapıyor. Bunun kamuya maliyeti iki milyar lira. İki milyar büyük para ama o iki milyar nerelere nerelere harcanıyor biliyor musunuz? Nerelere nerelere harcanıyor? 2 milyar evet devlete bir yüktür. Ama servisçi esnafından alınarak sağlanacak tasarrufla bir şey getirmez. Gelin bu işte taşeronu kaldıralım. Doğrudan bu parayı kazandıralım ve biz de biz de bırakın çıt çıkartmayı size destek olacağız. Bırakın muhalefet etmeyi, sizinle birlikte el kaldıracağız"

"Aaçlarımızı mı yakalım buna lütfen bizi mecbur etmeyin"

Ankaralı servisçi Mehmet Atik tasarruf tedbirleri kararına tepki göstererek 'taşkınlık yapmak istemiyoruz ama lütfen bize sahip çıkılsın' diyerek şöyle konuştu:

"Bize sahip çıkılmasını istiyoruz. Biz cumhurbaşkanımıza özellikle Mehmet Şimşek Beyefendiye sitemimiz var. Çok üzgünüz çok kızgınız. Kızgınlığımızı artık lütfen dile getirsinler. Mehmet Şimşek Beyefendiye de buradan seslenmek istiyorum bakın bize şimşek gibi çaktınız, biz esnaf olarak ne yapacağız? Çoluk çocuğumuz perişan olacak kontakları kapatacağız. Biz taşkınlık yapmak istemiyoruz, eylem yapmak istemiyoruz, ortalığı yakıp yıkmak istemiyoruz ama lütfen bize sahip çıkılsın. Bizim tek isteğimiz bu. Taşkınlık mı yapalım, araçlarımızı mı yakalım buna lütfen bizi mecbur etmeyin" (ANKA-DHA)