Ekonomi

SGK, GSS borçlarının ödenmesi için milyonlarca işsize SMS atıyor

1 Ocak 2012'de yapılan düzenlemeyle zorunlu hale gelen GSS primleri, çalışmayan vatandaşlar tarafından ödeniyor

27 Eylül 2024 08:06

T24 Ekonomi

SGK, milyonlarca işsiz vatandaşa Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını hatırlatmak için SMS gönderiyor. Bu mesajlarda, borçların ödenmemesi durumunda yasal takip başlatılacağı belirtiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca vatandaşa işsizlik dönemlerine ait prim borçlarının ödenmesini hatırlatmak için mesajlar gönderiyor. İşsizlik dönemleri boyunca biriken Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını ödemeleri için vatandaşlara çağrıda bulunan SGK, borçların ödenmemesi durumunda yasal takibe başlanacağını bildirdi. Vatandaşlar, faizlerle birlikte katlanan borçlara sosyal medyadan büyük tepki gösterdi.

Fotoğraflar: X

SGK'nın yaklaşık 9,4 milyon kişiye gönderdiği borç bildirimlerinin ardından, birçok kişi cep telefonlarına gelen mesajlarla borç durumlarından haberdar oldu. SGK'nın ikinci bir açıklamasında, vatandaşların gelir testine başvurarak GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekleri belirtildi.

BirGün'ün aktardığına göre, Mersin’de yaşayan ve herhangi bir geliri olmayan 26 yaşındaki Murat Polat, kendisine yansıtılan 24 bin 603 lira tutarındaki GSS borcuna tepki gösterdi. Polat, bu borcu "işsizlik vergisi" olarak nitelendirerek ödemeyi reddetti ve devletin bu yolla başkalarından alamadığı paraları işsiz vatandaşlardan almaya çalıştığını ifade etti. Polat, ailesine ait bir arsa nedeniyle gelir testi sonucunda borcunun silinmediğini de ekledi.

1 Ocak 2012'de yapılan düzenlemeyle zorunlu hale gelen GSS primleri, çalışmayan vatandaşlar tarafından ödeniyor. 2024 yılı için belirlenen bu tutar aylık 600, yıllık ise 7 bin 200 lira olarak açıklandı.


"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele