Ekonomi

Sigara paketlerinde artık bu yazacak

Kayıtdışı üretimin önüne geçilmesi için de yeni adımlar hazırlanıyor

16 Mart 2024 09:20

Tütün mamülleri arasında yer alan sigara, puro, sigarillo ve nargilelik tütün gibi ürünlerin üretimi ve ticaretine yönelik yönetmelikte değişiklik yapılması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, sigara gibi tütün ürünlerinin paketlerinin üzerine, üretim tarihi ve yerini belirten kodlama bilgisi yerleştirilecek. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un aktardığına göre, tütün mamulünün perakende satış fiyatı, paket üzerinde siyah zemin üzerine beyaz renkte "… TL" şeklinde yazılacak.

İzin belgesi istenecek

Türkiye'de tütün mamüllerinin üretimi için Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi'nin alınması gerekecek. Yeni düzenleme ile tütün ürünlerinin piyasaya sürülmesi için yapılan başvurularda, ürünün fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte, tütün mamülünün tüketimi sırasında havaya salınan maddelerin emisyon seviyeleri de değerlendirilecek. Sigara gibi tütün ürünlerinin emisyon seviyelerinin, mevzuatta belirtilen limitler dahilinde olup olmadığı incelenecek.

Mücadelede yeni bir adım olarak, sigara paketleme makineleri için firmalara verilen izinlerin, ürün izleme sisteminin kurulumu amacıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu sayede kayıtdışı üretimin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, aynı markaya ait tütün mamülleri, iç piyasada sadece bir üretici veya ithalatçı tarafından sunulabilecek. Bu düzenleme, marka çeşitliliğini sınırlayarak tüketicilerin aynı marka ürünlerde standart bir kaliteye ulaşmasını sağlamayı hedefliyor.