T24 Ekonomi
Cumhurbaşkanı Kararıyla, sigarada nispi vergi oranı yüzde 53,5’e indirildi, maktu (sabit) vergi tutarı ise 7,80 TL'ye yükseltildi. Bu hamleyle oransal ÖTV yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildiğinden mali çarpan düşecek ve tütündeki maliyet artışları bu ürünlerin satış fiyatına daha az yansıyacak.
Sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak için sigara üzerinden alınan nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla özel tüketim vergisi oranları ile maktu vergi tutarları yeniden belirlenerek sigaranın vergileme yapısında değişikliğe gidildi.
Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek.
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak için sigara üzerinden alınan nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı.
Böylece sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.
Vergileme yapısındaki bu değişiklik, bütçede herhangi bir gelir kaybı olmayacak şekilde düzenlenirken, sigaranın çarpan katsayısını 5,17'den 4,38'e indirmiş oldu. Böylece sigara firmalarının 1 birimlik maliyet artışını karşılamak için sigara fiyatlarını 5,17 lira değil 4,38 lira artırmaları yeterli olacak.
Düzenlemeyle enflasyonla mücadele kapsamında maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması amaçlandı.
"OVP'de vaat edilen reformaların ilk adımı"
Kararla ilgili olarak T24'e bilgi veren sekrör uzmanları şu yorumu yaptılar:
"14 Eylül tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile sigaralara uygulanan vergi yapısında değişikliğe gidildi. Bu değişiklikle paket başına sabit alınan maktu vergi 5,7424 TL’den 7,80 TL’ye artırıldı ve nispi vergi oranı yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildi. Böylelikle maliyetlerin fiyata katlanarak yansımasına sebep olan ve enflasyonu tetikleyen mali çarpan bir miktar daha düştü. Bu düzenleme para, maliye ve gelirler politikasının uyumlu işleyişine güzel bir örnek teşkil etmekte. Merkez Bankası’nın daha önceki enflasyon raporlarında işaret ettiği üzere, bu düzenlemenin enflasyonla mücadele kapsamında hayata geçirildiği anlaşılıyor. Sigara vergi yapısı böylelikle Avrupa Birliği ve OECD uygulamalarına bir adım daha yaklaşmış oldu.
Böylece Orta Vadeli Program'da vadedilen reformların ilki sigara ÖTV’sinden geldi. Kararla bu ürünlerde enflasyon etkisi azalırken vergi gelirleri artmaya devam edecek."
T24 uzmanlarının yorumu: Maliyet artışı fiyata daha düşük yansıyacak
Vergi uzmanı ve T24 yazarı Emrah Akın karar için "Para ve Maliye Politikası uyumunda önemli bir adım daha! Bugün yayımlanan 8958 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sigaralar üzerindeki oransal ÖTV bu yıl ikinci kez düşürüldü ve maktu (sabit) ÖTV arttırıldı.
Bu sayede sigara vergilemesinde oransal ve maktu (sabit) ÖTV kompozisyonu değiştirilmiş oldu. Dolaylı vergilerin “mali çarpan” üzerinden enflasyon etkisini sürekli irdeliyoruz; bu adımla -oransal ÖTV yüzde 57’den, yüzde 53,5’e düştüğü için- sigaranın mali çarpanı azaldı. Yani sigaradaki maliyet artışları artık perakende fiyata daha düşük oranda yansıyacak ve enflasyon üzerindeki etkisi daha sınırlı olacak." yorumunu yaptı.
T24 yazarı Prof. Dr. Murat Batı da, yeni düzenlemeye ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şu yorumu paylaştı:
"Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan 8958 s. CB Kararı ile tütün ürünleri üzerindeki oransal ÖTV düşürülüp maktu ÖTV arttırıldı.
Bu hamleyle oransal ÖTV yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildiğinden mali çarpan düşecek ve tütündeki maliyet artışları bu ürünlerin satış fiyatına daha az yansıyacak."