T24 Dış Haberler
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Yakalama emirleri, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırı ve İsrail'in o tarihten bu yana Gazze'de yürüttüğü askeri harekât sırasında işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçları kapsıyor. UCM ayrıca Hamas liderlerinden Muhammed Deif hakkında da tutuklama emri çıkarmıştı. İsrail, Deif'i temmuz ayında bir hava saldırısında öldürdüğünü iddia ediyor ancak mahkemenin ön yargılama dairesi ölümünü doğrulamak için “bilgi toplamaya devam edeceğini” söyledi.
Mahkeme, 22 yıllık tarihinin en önemli kararını vererek ilk kez Batı yanlısı bir devletin liderini suçlamış oldu. Netanyahu ve Gallant, mahkemeyi kuran Roma Statüsü'nü imzalayan 124 ülkeden herhangi birine seyahat etmeleri halinde tutuklanma riskiyle karşı karşıya.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, UCM'nin kararını "temelden" reddettiklerini söylerken "Savcının tutuklama emri çıkartmak için acele etmesinden ve bu karara yol açan rahatsız edici süreç hatalarından derin endişe duymaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.
Kanada Başbakanı Trudeau: Karara uyacağız
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise “Herkesin uluslararası hukuka uyması gerçekten çok önemli” diyerek ülkesinin uluslararası mahkemelerin kararlarına uyacağını da sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Josep Borrel, kararın "siyasî" olmadığını ve AB üye ülkelerinin mahkeme kararına saygı duyarak uygulaması gerektğini söyledi. Tüm AB ülkeleri Roma Statüsü'nün tarafı.
Roma Statüsü nedir?
Roma Statüsü, 15 Haziran 1998-17 Temmuz 1998 tarihleri arasında toplanan Birleşmiş Milletler Konferası'nın karara bağladığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş statüsüdür. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM); savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.
UCM kararlarının bağlayıcılığı ülkelerin Roma Statüsü'ne taraf olup olmamasına bağlıdır. Roma Statüsü'ne taraf olan ülkeler, UCM'nin kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Taraf olmayan ülkeler mahkemeyi yalnızca belirli suçlar için yetkilendirebilir.
|
Netanyahu birçok Avrupa ülkesine gelmesi halinde tutuklanacak
İrlanda, Belçika, Fransa, Slovenya, Danimarka, Hollanda, Finlandiya, İsveç, Portekiz, İspanya, Norveç, ve Lihtenştayn gibi ülkeler, UCM'nin kararına saygı duyulması gerektiğini belirterek tutuklama emrine uyacaklarını duyurdu.
İrlanda Başbakanı Simon Harris, "İrlanda, UCM'nin üstlendiği role saygı duymaktadır. Mahkemenin hayati çalışmalarını yürütmesine destek verecek pozisyonda olan herkes de acilen böyle yapmalı." açıklamasında bulundu.
Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp de Netanyahu'nun Hollanda'ya geldiğinde tutuklanacağını ifade ederek, "Hollanda, Netanyahu ile artık zorunlu olmayan temaslar kurmayacak. Hollanda'nın UCM'nin Roma Statüsü'ne uyması mecburidir." dedi.
Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter ise "Avrupa, (karara) uymalı, ekonomik yaptırımlar uygulamalı, İsrail ile Ortaklık Anlaşması'nı askıya almalı ve bu tutuklama emirlerini desteklemeli. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar cezasız kalamaz." ifadelerini kullandı.
Belçika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Florinda Baleci, "Belçika, uluslararası hukuka saygıyı ve UCM'nin bağımsız çalışmasını tam olarak destekliyor. Bu nedenle mahkeme tarafından tutuklama emri altında olan herhangi bir kişi Belçika topraklarındaysa Belçika makamları, Roma Statüsü kapsamındaki yükümlülüklerine uyacaktır." şeklinde konuştu.
İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, "Daima adaletin ve uluslararası hukukun yanındayız. Filistin halkına yönelik soykırım cezasız kalamaz." ifadelerini kullandı.
Slovenya Başbakanı Robert Golob, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararına ülkesinin tamamen uyacağını bildirdi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, UCM'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama emrine ilişkin, "Fransa'nın uluslararası hukuku uygulayacağını" belirtti. Barrot, France 3 kanalında katıldığı programda, "Fransa, uluslararası adalete ve onun bağımsızlığına bağlıdır. En başından bu yana 'İsrail’in uluslararası hukuka saygı çerçevesinde kendini savunma hakkı vardır.' diyor muyuz? Ve her seferinde İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor, insanların yardımlara erişimini engelleyerek, sivilleri bombalayarak, zorla yerinden ederek, Batı Şeria’da koloniler kurarak. Bunları şiddetle kınadık." ifadelerini kullandı. Barrot, "Netanyahu, Fransa'ya gelirse tutuklanacak yani?" sorusunu "Fransa, her zaman uluslararası hukuku uygulayacak." diyerek yanıtladı.
Britanya Başbakanlık Ofisi Sözcüsü ise tutuklama emirleri hakkında yorum yapmayı reddetti ancak hükümetin "yasal yükümlülüklerini yerine getireceğini" belirtti.
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, "Kararın yanlış olduğuna inanıyorum ama UCM'ye taraf olduğumuz için Netanyahu ve Gallant İtalya'ya gelirlerse onları tutuklamak zorunda kalırız. Bu, siyasi bir karar değil uluslararası bir mevzuatın uygulanmasıdır." açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise "Mahkemenin siyasi değil hukuki bir rol oynaması gerektiğini her zaman hatırlayarak UCM'yi destekliyoruz. Müttefiklerimizle birlikte ne olacağını ve ne yapacağımızı, nasıl davranmamız gerektiğini değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.
Norveç de UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emrine uyacağının sinyalini verdi. Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, yaptığı açıklamada, "UCM, Netanyahu, Gallant ve Deif için tutuklama emri çıkardı. UCM, ciddi suçlar için hesap verilmesinin güvence altına alınmasında hayati rol oynuyor." değerlendirmesinde bulundu.
İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard, ülkesi ve AB'nin UCM'nin önemli çalışmasıyla bağımsızlık ve bütünlüğünün korunmasını desteklediğini vurgulayarak Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emirleri konusunda İsveç kolluk yetkililerinin karar vereceğini bildirdi.
Litvanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Mahkemenin kararı, üye ülkeler için bağlayıcıdır. Tutuklama emri verildiğinde UCM'nin Roma Statüsü'ne taraf olan tüm ülkeler buna uymakla yükümlüdür." ifadeleri kullanıldı.
Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna da X mesajında, "Estonya, taraf olduğu UCM'nin tutuklama emirlerini not ediyor. Uluslararası hukuka ve kurallara dayalı uluslararası düzenin muhafazası bizim için önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Kıbrıs Rum kesiminden bir hükûmet kaynağı, basına yaptığı açıklamada, UCM'nin kararını incelemeye devam ettiklerini ve yorum yapmayacaklarını belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, prensipte UCM'nin kararlarının kendileri için de bağlayıcı olduğunu ve buna saygı duyduklarını ifade etti.
Çekya Başbakanı Petr Fiala, UCM'nin kararını "talihsizlik" olarak nitelendirirken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Daniel Drake, "Çekya, uluslararası yasal taahhütlerine bağlıdır ve bağlı kalmaya devam edecektir. Uluslararası tutuklama kararları savcılık ve polisin yetkisindedir. Biz bir hukuk devletiyiz ve bu (tutuklama kararları) siyasi bir karar değil." ifadelerini kullandı.
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, X mesajında, UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı vermesinin mahkemenin güvenilirliğine zarar verdiğini iddia ederek uluslararası hukukun müzakerelere açık olmadığını ve her yerde uygulanmasının gerektiğini vurguladı.
TIKLAYIN | Tel Aviv yönetimi UCM kararına uyacaklarını söyleyen Hollanda Dışişleri Bakanı'nın İsrail ziyaretini iptal etti
Orban, Netanyahu'yu Macaristan'a davet edecek
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsrailli mevkidaşı Netanyahu'yu, UCM tarafından çıkarılan tutuklama kararına karşı ülkesine davet edeceğini söyledi.
Devlet radyosuna verdiği haftalık mülakatta Orban, UCM'nin kararını “çirkin bir şekilde küstahça” ve “alaycı” olarak nitelendirdi. Orban, “Devam eden bir çatışmaya müdahale ediyor. Hukuki bir karar gibi gösteriliyor ama aslında siyasi amaçlar için” dedi.
Orban, “Burada başka seçenek yok, bu karara karşı çıkmak zorundayız” dedi ve şöyle devam etti:
“Bugün ilerleyen saatlerde İsrail Başbakanı Sayın Netanyahu'yu Macaristan'ı ziyaret etmeye davet edeceğim ve gelmesi halinde kendisine Uluslararası Ceza Mahkemesi kararının Macaristan'da hiçbir etkisi olmayacağını ve bu kararın şartlarına uymayacağımızı garanti edeceğim"
|
Almanya, ne anlama geldiğini inceliyor
Gazze'de soykırım suçu işlemeye devam ederken İsrail'e kayıtsız şartsız destek vermeyi sürdüren ülkelerden Almanya'nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, tutuklama kararının ülkesinde uygulama açısından ne anlama geldiğinin incelendiğini söyledi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit ise "Almanya'da bu temelde tutuklama yapılabileceğini hayal etmek zor." mesajını verdi.
Dışişleri Bakanı Fidan: Umut verici
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, tutuklama emrinin "adaletin tecellisi bakımından umut verici" olduğunu kaydetti.
Bakan Fidan, X sosyal medya hesabından UCM'nin İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkındaki tutuklama emrine ilişkin paylaşım yaptı.
Fidan, "Uluslararası Ceza Mahkemesinin Netanyahu ve Gallant hakkında açıkladığı tutuklama emri, adaletin tecellisi bakımından umut vericidir." ifadesini kullandı.
Söz konusu kararın, Filistinlilere soykırım uygulayan İsrailli yetkililerin adalet önüne getirilmesi bakımından "son derece önemli bir adım" olduğunu vurgulayan Fidan, "Uluslararası hukukun bütün kurum ve kurallarıyla, soykırımı cezalandırmak üzere hayata geçmesi için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
Bakan Fidan, "Bu sadece katledilen Filistinlilere değil, bütün ezilen milletlere ve gelecek nesillere karşı olan bir yükümlülüğümüzdür" dedi.
|