Politika

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Alp Yılmaz: AKP, bir kitle partisi olma niteliğini kaybediyor; iktidarını sürdürmek için atabileceği en rasyonel adım parlamenter sisteme geçmek

22 Mayıs 2024 07:27

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Onur Alp Yılmaz, son 31 Mart yerel seçimlerinin AKP’nin yenilemez olmadığını gösterdiği söyledi. “AKP, bir kitle partisi olma niteliğini kaybediyor. Artık İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’ya sıkışan bir kimlik partisine dönüşüyor. MHP için ise bir kitle partisi olmak hiçbir zaman söz konusu olmadı” diyen Yılmaz’a göre, AKP’nin iktidarını sürdürmek için atabileceği en rasyonel adım parlamenter sisteme geçmek.

Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan Onur Alp Yılmaz, AKP’nin dönüşüm yaşadığını “AKP’nin dönüşümü içinde partinin “özgül ağırlığı” olan nüfuzlu figürleri ya kendi istekleriyle ya da Erdoğan’ın iradesiyle sistemin dışına çıkınca parti kadroları sahip oldukları her şeyi Erdoğan’ın seçim kazanma yeteneğine borçlu olan bir hale geldi. Dolayısıyla böyle bir durumda ne Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ne de Erdoğan’ın siyasi hamlelerini tartışmak mümkün değildi” sözleriyle açıkladı.

“AKP için en az zarar görerek ve iktidarını koruyarak bu süreçten çıkmanın yolu parlamenter sisteme dönüş” diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle beraber siyaset sahnesi yüzde 50+1 oy alanın, yani 1 oy da olsa fazla alanın her şeye sahip olduğu sıfır toplamlı bir oyuna dönüşünce siyasi partiler de güç kaybetti. Herkesin +1 oy için kendi kutbunun en güçlü partisine yöneldiği bu düzen, ekonomin kötü olduğu ve ekonomik popülizm yapılamayan yerel seçimlerde ilk kez AKP aleyhine işledi. İşte bu yüzden AKP’nin iktidarını sürdürmek için atabileceği en rasyonel adım parlamenter sisteme geçmektir. Çünkü bu, kazananın her şeyi aldığı sıfır toplamlı oyunu bitireceği için siyasi partileri güçlendirecek ve böylece muhalif seçmen CHP haricindeki siyasi partilere de yönelecektir.”

Röportajın tamamını okumak içni tıklayın.