Fransız bankacılık grubu Societe Generale'nin Global Başekonomisti Klaus Baader TCMB’nin geçen hafta aldığı faiz indirim kararının enflasyon görünümünü daha da bozup TL üzerinde ilave baskıya neden olabileceğini söyledi.
Avrupa'da yaşanacak bir resesyonun Türkiye üzerindeki olası etkisini de değerlendiren Baader, “Avrupa’da tüketim düşeceği için kuşkusuz oldukça olumsuz olacak” dedi.
Dünya gazetesinden Elif Karaca'nın sorularını yanıtlayan Baader şu ifadeleri kullandı:
"Gelişmiş ekonomiler yüzde 8-9’luk enflasyon için büyük bir kaygı içindeyken, Türkiye'de enflasyon yüzde 80'e yaklaştı. Ancak Türkiye’de klasik ekonomik reçeteler yerine düşük faiz oranlarıyla enflasyonu düşürmeye çalışan farklı bir politika uygulanıyor. Sizce bu politikanın başarı şansı var mı?
Türkiye'nin enflasyonu düşürmek için ne tür politikalar izlemesi uygun olacak? Döviz kurunda istikrar sağlayacak politikalar yardımcı olacaktır. Türk Lirası, 2021'in başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 60 değer kaybetti ve bu, özellikle mevcut yüksek enerji fiyatları göz önüne alındığında, ithal enflasyona yol açıyor. Yüksek büyümeyle birlikte enflasyonu düşürmeye çalışmak bence oldukça sorunlu. Büyüme yoluyla enflasyonu düşürebilirsiniz, ancak bunun için ekonominin sadece arz tarafında büyüme olmalıdır. Enflasyon her zaman arzı aşan talebin bir işaretidir. Büyümeyi yalnızca arz tarafında artırmanız gerekiyor, ancak bunu yapmak çok zor. Çünkü arz tarafını inşa ederken, elbette o arz tarafını inşa edenlere de gelir yaratacaksınız, bu nedenle işe yaraması pek olası değil.
Küresel faktörler dikkate alındığında Türkiye’ye ilişkin yıl sonu enflasyon tahmininiz hangi düzeyde?
Türkiye ile diğer gelişmiş ekonomiler arasında yüzde 70'den fazla enflasyon farkı varken nominal döviz kurunda bir değer kaybı olmaması reel döviz kurunun büyük bir değer kazanması anlamına gelir. Bu durumun Türkiye'nin rekabet gücünü ciddi şekilde baltalayacağı açıktır. Enflasyonun küresel görünümüne ilişkin olarak, son zamanlarda bazı olumlu gelişmeler de olmuştur. Küresel petrol fiyatları önemli ölçüde düştü. Ayrıca FAO gıda fiyat endeksine ilişkin oldukça iyi haberler aldık. Ancak öte yandan, doğalgazın fiyatı artmaya devam ediyor. Şimdi Türkiye bundan ne kadar etkileniyor bilmiyorum ama önemli bir rol oynadığı kesin. Bu, Rusya'nın politikasıyla çok bağlantılı ve Rusya'nın politikasının ne olduğunu tahmin etmek zor.
TCMB geçen hafta sürpriz bir şekilde politika faizini 100 baz puan indirdi. Bu hamlenin ne gibi etkileri olacağını düşünüyorsunuz, sizce enflasyon görünümünü daha da bozup TL üzerinde ilave baskıya neden olur mu?
Tek kelimeyle: Evet. Döviz kuru gün içinde yüzde 1'e yakın değer kaybetti. ABD Merkez Bankası, ECB ve diğer pek çok merkez bankasının yakın zamanda faiz oranlarını daha da artırması beklendiğinden, Türk lirası ile diğer para birimleri arasındaki getiri farkı daha da daralacaktır. Bu durum TL üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturabilir."