Dünya

Solomon Adaları'nda İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma mühimmat deposu keşfedildi

22 Ağustos 2024 11:32

T24 Dış Haberler

Solomon Adaları'ndaki bir okulda çalışan işçiler, kanalizasyon için çukur kazarken gömülü İkinci Dünya Savaşı mühimmat deposu keşfettiklerini açıkladı.

Solomon Adaları Kraliyet Polis Gücü, bir zamanlar ABD birliklerine ait olan 200'den fazla paslanmış merminin bir okul çalışanının evinin yakınında bulunmasının ardından çıkarıldığını söyledi.

Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri, İkinci Dünya Savaşı'nın en şiddetli döneminde Solomon Adaları'nı kontrol etmek için savaşıp Güney Pasifik takımadalarını bugün hala can almaya devam eden patlamamış mühimmatlarla doldurdular.

Müfettiş Clifford Tunuki, uzun süredir saklanan silah zulasının güvenli bir yere götürüldüğünü ve “güvenli bir şekilde imha edilmeyi beklediğini” söyledi.

Polis yaptığı açıklamada, okulun kanalizasyon için bir çukur kazdığı sırada bir personel evinin önünde ABD mermisi stoğunu keşfetmesi üzerine kaldırıldığını söyledi. 

Daha öncesinde, 2020'de Honiara'da iki yabancı bomba imha uzmanı, ülkenin dört bir yanındaki eski silah zulalarının haritasını çıkarmak için çalışırken hayatını kaybetmişti. 

2021 ise Honiara'da bir evin arka bahçesinde 100'den fazla patlamamış ikinci dünya savaşı bombası keşfedilmişti.