Ekonomi

Sözcü: Araç satın alan engellinin vefatı halinde, aileden ÖTV ödemesi istenecek

18 Haziran 2024 08:49

Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf araç satın alan ailenin, engelli yakının vefatı halinde aracın ÖTV’sini tümden ödemesini gerektirecek bir maddenin vergi paketine eklendiği belirtiliyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’e konuşan Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Aynur Dankaz, “Ömürleri çileyle geçen engelli aileler devletten destek beklerken tam aksine yeni yükler getirilmesi çok ağır oldu. Aynı zamanda yoksullukla mücadele eden milyonlarca aile şimdi de ÖTV mirasını ödemek için borçlanacak, elindekini avucundakini satıp vergiye yatıracak” dedi.

Aynı zamanda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Vekilliğini yapan, iki engelli oğluyla adeta yaşam mücadelesi veren Aynur Dankaz, düzenlemeye yönelik eleştirilerini şöyle ifade etti:

“Engelli aileleri hayatları boyunca hem maddi hem manevi olarak ağır bir yükün altına giriyor. Hayatı biraz olsun kolaylaştırmak için araç zaruri ihtiyaç. Borç harç aldığımız araç için şimdi engellimizi kaybedince vergi ödemek zorunda kalacağız. Bu verginin engelli ailelerini cezalandırmaktan başka bir anlamı yok. Devlet nefes almayalım diye mi uğraşıyor? Çoğu yoksul olan engelli aileleri o vergiyi ödeyebilmek için ya aracını satacak ya da yeniden borçlanacak.”