Eğitim

Sözcü yazarı: İlçe milli eğitim müdürünün "imam hatip ruhuna uygun olmadığını" söylediği öğretmen hakkında soruşturma açıldı, aba altından sopa gösterildi

"Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; imam hatipler, Diyanet’e değil size bağlı, size!"

görsel temsilidir

12 Temmuz 2024 09:59

Sözcü yazarı Sultan Uçar, Rize’deki Fındıklı TOBB Anadolu İlahiyat Lisesi’nde Müdür Başyardımcısı Bahar Aslan hakkında, kadınların seçimlere katılımını artırmak için yasal bir STK olan ‘Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK)’ afişini sokağa asıp, kadınları oy kullanmaya çağırdığı iddiasıyla açılan soruşturmayı bugünkü köşesine taşıdı.

Söz konusu afişte, siyasi simge veya politikacı adının bulunamadığı; “Çocuğunun beslenmesine ne koyacağını düşüneceğine, ‘Zamları durduracağım’ diyene oy ver” diye bir afiş olduğu iddiasının kanıtlanamadığını belirten Uçar, Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün (MEM); disiplin yönünden Bahar Aslan’ın, İHL’ye uygun olmadığı ve İHL’de görev yapmaması gerektiğini açık açık yazan iki ayrı soruşturma açtığına dikkati çekti.

Uçar’ın aktardığına göre, Fındıklı MEM Bülent Ergene, “Bahar Aslan’ın imam hatip ruhuna uygun bir idareci olmadığını düşünüyorum. İmam hatipte kaydımız sürekli düşüyor” derken, Fındıklı Kaymakamı Eyüp Gürdal, “İmam hatiplerin kendine has okul iklim ve kültürü var” diyerek Bahar Aslan’ın sürülmesini istedi.

Sultan Uçar, süreci şöyle anlattı:

“Öğretmen hakkında kademe ilerleme cezası isteseler de delilsizlikten ‘kınama’ verebildiler. Dosya kapanmıştı ki, Fındıklı TOBB İHL’deki, müdür başyardımcılığı görevinden alıp, Şehit Cavit Köroğlu Anadolu Lisesi’ne öğretmen atandı. Müdürlük yaptırmamakta kararlıydılar. Bahar Aslan, Rize İdare Mahkemesi’ne iki dava açtı, reddedildi. Davayı, Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

Atatürkçü öğretmenin 1 yıl süren hukuk savaşı, 1 ay önce bitti. Mahkeme, kınama cezasını onasa da Aslan’ın İHL’ye yeniden müdür başyardımcısı atanmasına hükmetti. Atatürkçü eğitimcilerin, Atatürk’ün kurduğu İHL ruhuna aykırı olmadığı artık mahkeme kararıyla tescillendi. Davalar kazanılınca, imam hatip ruhuna uymuş olacak ki, İkizdere ve Çamlıhemşin’deki iki İHL’ye gitmesi de teklif edildi. Kabul etmezse Fındıklı’ya 1 saat mesafedeki Kalkandere’ye sürüleceği bildirilip, aba altından sopa gösterildi.”

Uçar, "Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; imam hatipler, Diyanet’e değil size bağlı, size! Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bu soruşturma ve davalar, AKP’nin imam hatipleri rejim karşıtı ve rejim üstü konumlandırıldığını kanıtladı. Atatürkçü, laik, cumhuriyetçi Bahar öğretmenleri, Fizan’a da sürseniz, yurdun her karış toprağında yine çiçek açacaklar!" diye sitem etti.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.