Eğitim

Sözcü yazarı Öztürk: Çalıntı sorularla sınavı kazandırıp ÖSYM’ye yerleştirmişler

07 Ağustos 2022 07:48

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, "ÖSYM'den çalınan sorularla sınavı kazananlardan bazı kişilerin daha sonra ÖSYM'ye girdikleri, hem de bunlar arasında soru bankasının bulunduğu 'Kozmik oda' olarak bilinen yerde göreve başlatıldıklarını sınav soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman ortaya çıkarmıştı." hatırlatmasını yaptı. 

Öztürk yazısında, "Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen'den de, soruşturmayı yürüten C. Savcısı Yücel Erkman'dan birden bire soruşturma dosyası alınmıştı. Acaba, dosyanın alınması, “kafa” bazı isimler konusunda savcıların geri adım atmaması mıydı? Sormaya ne gerek var mı? Fethullah Gülen cemaati eğitimin her dalıyla yakından ilgiliydi. Özel okulları, dershaneleri, test kitapları hazırlama birimleri, matbaaları, öğrencileri sınava hazırlamak adı altında yurtlar, evler kiralanması da sistemin birer parçasıydı. 1999 yılında soru kitapçığının İhsan Örs tarafından çalınması üzerine sınavdan bir gün önce bu fark edilmiş, sınav yapılmadan yeni soru kitapçığı basımı için sınav ileri tarihe ertelenmişti. Bakın şu işe kitapçığı çalan kişi Türkiye'den kaçıyor, önce Romanya'ya, sonra Pakistan'a, İran'a gidiyor,  tam bir yıl sonra Gürbulak sınır kapısından yurda girerken yakalanıyor. Soru kitapçığını o gün kime götürmüştü? Bunun üzerinde hiç durulmadı." ifadesini kullandı. 

Öztürk şunları kaydetti:

"ÖSYM'nin yaptığı sınavlarla ilgili soruşturma açıldığında şu görüldü: Hemen her sınavda bazı usulsüzlükler var. Sınavda sorulacak sorular, sınav öncesi bir şekilde dışarıya çıkıyordu. Peki bu nasıl oluyor? Biraz araştıralım.

Şimdi ilginç bir konuya daha girelim: Çalıntı sorularla Kamu Personeli Seçme Sınavını (KPSS)  Kamu Personeli Seçme Sınavını (KPSS)  ÖSYM'nin “Kozmik odası” sayılan soru bankasının bulunduğu bölümde işe başlatılıyor. Peki bu kişiler hak ettikleri için mi sınavı kazandılar? Hayır. Sorumlar çalındı ve onlar, çalıntı soruların kendilerine verilen cevap anahtarını kullandılar. Sonra ne mi yaptılar?

 Çalıntı sorularla sınav kazandırılanlar, bu kez kendileri soruları çalıp cemaatlerine götürdüler. Özellikle 2005'li yıllardan itibaren hemen her sınavda mutlaka bir şeyler olmuş. İşte, neler olduğunu tam ortaya çıkarabilmek için soruşturma derinleştirildiğinde, savcı değişmiş. Hem bir defa da değil, Yücel Erkman'dan sonra soruşturmada görevlendirilen savcı Abbas Arınan'dan da dosya alındı."

TIKLAYIN | 'KPSS sorularının çalındığı' iddiasıyla suçlanmıştı; Erdoğan ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden aldı!

TIKLAYIN | KPSS skandalı: ÖSYM Başkanı'nı koltuğundan eden, sınavın iptaline giden süreçte neler yaşandı?

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, KPSS skandalında muhalefeti suçladı: FETÖ'cü grup mu desek; 6’lı masa mı desek...