Dünya

Sperm kıyameti: Spermageddon korkusu boşa mı çıktı?

05 Haziran 2024 15:19

T24 Dış Haberler

Danimarka'daki istikrarlı sperm sayıları, spermageddon (sperm kıyameti) korkularına şüphe düşürdü. 

Yeni bir araştırmanın spermageddon korkularının abartılmış olabileceğini öne sürmesinin ardından düşen sperm sayıları üzerine yeni bir tartışma ortaya çıktı. 

İsrail'deki araştırmacılar son 40 yılda ortalama sperm sayısının yarıdan fazla azalmış olabileceğini öne sürerken, son araştırmalar da küresel bir üreme krizinin kapıda olabileceğini ortaya çıkarmıştı.

Ancak Danimarka'daki donör adaylarının sperm sayıları üzerinde yapılan bir analizin 6 yıllık bir süre zarfında önemli bir değişiklik olmadığını ortaya koymasının ardından anlaşmazlık meydana geldi. 

Manchester Üniversitesi'nden Prof Allan Pacey, “Sonuçlar Danimarka bazlı, bunun tüm dünya genelindeki sonuçları temsil edip etmediği konusunda yorum yapamam, ancak bu popülasyonda, bu konumda, gerçek bir düşüş olduğuna dair kanıt yok” diye konuştu. 

Human Reproduction dergisinde yazan Manchester Üniversitesi ve Danimarka'daki Cryos International sperm bankasından araştırmacılar, 2017'nin başları ile 2022'nin sonları arasında Danimarka'daki 6 bin 758 potansiyel sperm donörünün örneklerinden toplanan verileri analiz etti. Yaşları 18 ila 45 arasında değişen tüm donörlerin numuneleri bilgisayar sistemleri kullanılarak analiz edildi.

Sonuçlar, ortalama sperm konsantrasyonu ve toplam sperm sayısının 6 yıllık dönem boyunca değişiklik göstermediğini ortaya koydu. Aynı ekip 2019 ve 2022 yılları arasında sperm kalitesinde bir düşüş olduğunu, ortalama hareketli sperm konsantrasyonunun (yüzebilenler) ve toplam sayının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 22 oranında azaldığını tespit etti. 

Ekip, kişilerin çalışma düzenlerinin diyetlerinin, fiziksel aktivite seviyelerinin (sperm hareketliliğini etkileyebilecek faktörler) değişikliklere yol açmış olabileceğini belirterek, Covid-19 salgınının bu düşüşte etkili rol oynayabileceğini öne sürdü.

Öte yandan Pacey, Danimarka'da enfeksiyon oranlarının düşük olması ve Covid-19'un sperm kalitesini yalnızca geçici olarak etkilemesi nedeniyle düşüşün virüsten kaynaklanma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. 

Edinburgh Üniversitesi'nden profesör Richard Sharpe, yeni çalışmanın sperm sayılarına anlamlı bir ışık tutamayacak kadar kısa bir süreyi kapsadığını söyledi.