Dünya

Starbucks'ın yeni CEO'sunun şirket uçağıyla işe gidecek olması çevrecilerin tepkisini çekti

22 Ağustos 2024 14:51

T24 Dış Haberler

Starbucks’ın 9 Eylül’de göreve gelecek yeni CEO'su Brian Niccol, Kaliforniya’daki evinden bin 600 kilometre uzaklıkta olan Seattle’daki genel merkeze özel jetiyle gidip geleceğinin öğrenilmesi sonucu eleştiri yağmuruna tutuldu.

Şirketin çevresel konularda sergilediği kurumsal duruş ve patronlarının yaşam tarzı arasındaki tutarsızlık sosyal medyada dikkat çekti.

Dünyanın en büyük zincir kahve markası Starbucks’ın başına gelecek olan Brian Niccol, anlaşmasına göre bin 600 kilometre uzaklıktaki genel merkeze taşınmayacak ancak görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için özel jet ile gidip gelecek. İş anlaşmsına göre yol masrafının "iş seyahatleri" adı altında şirket tarafından karşılanacağı belirtildi.

Starbucks, Niccol’ün kullanması için Kaliforniya’ya uzaktan çalışılabilecek bir ofis de kurulacağını açıkladı. Hibrit bir çalışma anlayışı belirleyen şirketin politikasına göre, haftanın 3 günü çalışanların ofiste olması gerekiyor. Şirket, Niccol için bu şartın geçerli olup olmayacağını ya da Kaliforniya’daki ofisin bu gerekliliği yerine getirip getirmediği hakkında resmi bir açıklamada bulunmadı. 

Pandemiden sonra da devam eden uzaktan çalışma politikalarının verimi pek çok şirket tarafından tartışılıyor. Bankacılık gibi sektörler, çalışanların tam zamanlı şekilde şirkete döneceğinin sinyallerini verirken, teknoloji endüstrisi süresiz uzaktan çalışmaya izin verilebileceğini belirtti. Çoğu şirket pandemiden itibaren hibrit bir çalışma sistemi uygulamayı tercih etti.

Bazı sosyal medya kullanıcıları Niccol’ün yeni işinde ne kadar maaş alacağına odaklanırken, anlaşmasının şartlarına göre, Niccol yıllık 1.6 milyon dolar ödeme alacak. Performansa bağlı olarak 7.2 milyon dolar prim ve 23 milyon dolarlık Starbucks hissesi alabilmesi de mümkün. 

Birleşmiş Milletler’in 2021’de yayınladığı bir rapor, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin, en yoksul kesimden yüzde 50 daha fazla karbon emisyonuna sebep olduğu gerçeğini gözler önüne sermişti.

Niccol, bir Meksika firması olan fast food zinciri Chipotle’yi 2018’den beri yönetiyordu. Çalıştığı süreç boyunca firmanın satışlarını ikiye katladı ve hisselerin birim değerini 7 doların altından 50 doların üstüne çıkarttı. Bu süreç boyunca Chipotle neredeyse bin yeni dükkan açtı.

Müşterilerin taleplerinde azalma görülen sektörde son aylarda Chipotle’nin bu başarısı endüstride Brian Niccol’ün parlamasıyla sonuçlandı.