Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı'nın ardından bazı Spor Toto Süper Lig ekiplerinin başkanları açıklamalarda bulundu. Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk, konuyla ilgili "Özellikle Anadolu kulüplerinin gücü azalacaktır. Oyuncu havuzunun daralmasıyla, satılan veya kaybedilen oyuncuların telafisi zorlaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda yabancı kuralı ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) haziran ayında yapılacak genel kuruluyla ilgili istişarede bulunduklarını belirten Mehmet Yiğiner, "Ligimizin marka değeri de önemli. Ne kadar fazla tanınmış yabancı futbolcu getirirseniz, ligin değeri artıyor. Bazı futbolcular var ki, yurt dışından getirip Türkiye'de parlatıyorsunuz. Rekabetin canlı tutulması anlamında yabancı futbolcu sınırlamasının bize fayda getirmeyeceğini düşünüyorum. 14 yabancı oyuncu ile devam edilebilir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Kulüplerin altyapıya önem vermeleri gerektiğinin altını çizen Yiğiner, şunları kaydetti:
"Altyapıyı teşvik etmemiz lazım. Toplantıda bu konuyla ilgili fikirler paylaşıldı. Bu sistemle, ne kadar çok yerli futbolcu oynatırsanız o kadar çok teşvik alacak diye düşünüyoruz. Zorlama yok. İster 1 ister 2 yabancı oyuncu oynatırız. 14 yabancı futbolcu oynatmak zorunda değiliz. Kulüplerde önceden hovardaca transferler yapılmış. Futbolculara değerinden fazla ücretler ödenmiş. Herkes ayağını yorganına göre uzatmak durumunda. Bu bilinç şu anki başkanlarda var. Düzelme de var. Kulüpler borçlanmıyor, borç ödüyor. Şapka düştü kel gözüktü, Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız."
"Sezon sonunda 3 yabancısı kalacak bir kulübün başkanıyım"
Yabancı kuralı konusunda en fazla görüş belirten kulüp başkanlarından birisi olduğunu aktaran Erol Bedir ise, "Sezon sonunda 3 yabancısı kalacak bir kulübün başkanıyım. Benim elim çok rahat. Buna rağmen mevcut durumun biraz revize edilip altyapının teşvik edilerek devam etmesi noktasında açık fikrim var. Toplantıda TFF seçimleri de gündemimizdeydi. Asla isim ve yönetim arayışına girilmedi. Gerekli açıklamaları Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı yapar" şeklinde konuştu.
"Rekabet azalacak, kadrolar daralacak; oyuncuların yeri garanti olduğundan motivasyonları da azalacak"
Kendisine ait sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Ali Şafak Öztürk, yabancı oyuncu sayısının azaltılması yönünde alınacak olası bir kararın, kullanılabilir futbolcu havuzunu daraltacağını, bunun da ligin genel kalitesine olumsuz yansıyacağı savundu.
Dar havuzdan yapılacak oyuncu tercihleri nedeniyle transferde hata oranının daha da artacağını kaydeden Öztürk, şunları kaydetti:
"Takımlar içerisinde rekabetçi ortam azalacak, kadrolar sayısal anlamda daha daralacaktır. Ana oyuncuların yerleri çok daha garanti olduğundan, performans geliştirme motivasyonu azalacaktır. Avrupa kupalarında mücadele eden takımlarımızın rekabet güçleri zayıflayacaktır. Rakiplerin neredeyse hepsi sınırsız yabancı oyuncu oynatabilmektedir. Özellikle Anadolu kulüplerinin gücü azalacaktır. Oyuncu havuzunun daralmasıyla, satılan veya kaybedilen oyuncuların telafisi zorlaşacaktır. Son zamanlarda alt liglerde artan kalite de aynı oranda zayıflayacak, rekabet yapısı orada da azalacaktır. Hatta bir üst lige çıkan kulübün tutunması daha zor hale gelecek, takviye konusunda sıkıntı yaşayacaklardır."
"Yurt dışına çıkma isteği azalacak"
Öztürk, yabancı oyuncu sınırlamasının, Türk futbolcuların oynama garantilerini artıracağını, bunun da çalışma tempoları ve gelişimlerini olumsuz etkileyeceğini aktardı.
Yurt dışına Türk oyuncu satışlarının da azalacağını söyleyen Öztürk, "Yüksek kazançları olan Türk oyuncularının yurt dışına çıkma isteği azalacaktır. Yurt içindeki takımlar da Türk oyuncuları kendi bünyelerinde tutmak zorunda kalacağı için, futbolcu satışları zorlaşacaktır. Sonuç olarak milli takıma tercih edilen oyuncular, eskisi gibi ağırlıklı olarak İstanbul kulüplerinden olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Kulüplerin en önemli mali kaynağı olan yayıncı kuruluş gelirinin, esnek yabancı kuralı yürürlükteyken tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını kaydeden Öztürk, izlenme oranı ve maçlara giden taraftar sayısında da artış gözlendiğini belirtti.
Gelirlerin azalma riskinin dahi kulüplere çok zarar vereceğini anlatan Öztürk, şu görüşlerini paylaştı:
"Son yıllarda gözlemlenen yüksek bonservisli yerli ve yabancı oyuncu satışları, bu kural döneminde olmuştur. Artık Avrupa, Çin, Arap takımları tarafından yakından takip edilen, son durak olmaktan çıkan, yeni bir pazar halini alan ligimiz, cazibesini kaybeder. Daha az uluslararası bir lig, dışarıdan transfer riski daha yüksek bir lig haline geri dönecektir. Halihazırda devam eden yabancı oyuncu sözleşmeleri yeniden gözden geçirilmek zorunda kalınacak ve bunun da mali külfeti olacaktır."