Gündem

Suudi Arabistan'da Türk dizileri boykotu bitti

20 Ekim 2022 08:50

Suudi Arabistan'ın Türkiye’ye uyguladığı gayriresmi boykot Suudi hükümetine ait MBC medya grubunun ki Türk prodüksiyon şirketiyle beş yıllık ortaklık anlaşması imzalaması ile son buldu.

MBC, Mart 2018’de Arap izleyicilerin gözde dizilerinin de aralarında bulunduğu Türk yapımlarını yayından çekmişti, fakat anlaşmalar sayesinde Medyapım ile Ay Yapım’ın yayın haklarına sahip tek yayıncı haline gelecek. MBC aynı zamanda Suudi Arabistan’da Arapça orijinal içerik üretebilecek.

Ne olmuştu?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim sertçe yükselmiş, Suudi şirketler ve işyerleri Türk mallarına gayriresmi boykot uygulamaya başlamıştı.

Arapça orijinal dizler gelebilir

MBC, Medyapım ve Ay Yapım içeriklerinin Türkiye’deki yayın zamanlarıyla aynı anda MBC kanallarında ve çevrimiçi platformu Shahid’de izlenebileceğini açıkladı. MBC, Medyapım ve Ay Yapım’la ortaklaşa geliştireceği Arapça yapımlar için çekimlerin, önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan ve çevresinde başlayacağını ekledi.

Medyapım ile Ay Yapım, hit dizileriyle Türkiye’de, Türki cumhuriyetlerde, Ortadoğu’da ve Latin Amerika’da pazar hakimiyetine sahip.