Politika

Cavit Çağlar'ın T24'teki sözleri Forbes'un gündeminde: Türkiye'nin S-400'leri Hindistan ya da Pakistan'a satılabilir mi?

İlk olarak eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar, T24'ten Cansu Çamlıbel'e verdiği mülakatta "Rusya'yı kızdırmadan" S-400'lerin bahsi geçen ülkelere satılabileceğini ifade etmişti

13 Ağustos 2024 22:23

T24 Dış Haberler

ABD merkezli Forbes dergisi, Türkiye'nin S-400 savunma sistemlerini Rusya'nın müttefiklerinden Hindistan veya Pakistan'a satabilme ihtimalini yazdığı bir makale yayımladı. Paul Iddon imzalı yazıda, S-400'lerle ilgili bu önerinin Türkiye'nin F-35 programına geri dönmesine kapı aralayabileceği belirtildi.

Forbes dergisinde Paul Iddon imzasıyla yayımlanan “Pakistan veya Hindistan neden Türkiye’nin kullanılmayan Rus yapımı S-400 füzelerini isteyebilir?” başlıklı yazıda Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini Hindistan veya Pakistan'a satabileceği ifadeleri kullanıldı.

İlk olarak eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar, T24'ten Cansu Çamlıbel'e verdiği mülakatta "Rusya'yı kızdırmadan" S-400'lerin bahsi geçen ülkelere satılabileceğini ifade etmişti.

TIKLAYIN | Rus uçağı krizinin arabulucusu eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar: Ben olsam S-400'lerden kurtulurum, satabiliriz müşterisi hazır, Rusya bizi mazur görür

Forbes dergisi de söz konusu yazıda Çağlar'ın T24 için Çamlıbel'e verdiği mülakatı referans gösterdi.

İsmi geçen iki ülkenin de Rusya ile "dostça ilişkilere" sahip olduğu belirtilen yazıda, Türkiye'nin Hindistan v e Pakistan ile ilişkilerine değinildi. Yazıda, Türkiye'nin Pakistan ile askerî de olmak üzere yakın ilişkilere sahip olduğu ve iki ordunun ortak tatbikatlar yaptığı belirtildi.

Ancak Iddon, Türkiye-Hindistan ilişkilerinin "mesafeli", iki ülke arasındaki askerî ilişkinin de "zayıf" olduğunu belirterek Türkiye ile Pakistan arasındaki yakın ilişki nedeniyle bu silahların Hindistan’a satılmasının ihtimali daha düşük olduğunu yazdı.

Yazara göre bu sisteme sahip olmak Pakistan’a halihazırda S-400 sahibi olan ezeli rakibi Hindistan ordusuna karşı güçlerini daha etkin eğitme imkanı verebilir.

"Türkiye'nin Çelik Kubbesi esas olarak yerli sistemlerden oluşacak"

Iddon ayrıca yazıda “Türkiye’nin Çelik Kubbesi ise tamamen değilse bile, esas olarak yerli sistemlerden oluşacak. S-400’ün Çelik Kubbe girişiminde herhangi bir rolü olup olmayacağı belirsiz, bu da Ankara’nın onu depoda veya entegre olmayan bağımsız bir sistem olarak tutmak isteyebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Forbes'da Iddon imzasıyla yayımlanan yazı, “Rusya’yı kızdırmadan üçüncü bir ülkeye satmak Türkiye için giderek daha cazip hale gelebilir. Ve hava kuvvetleri için F-35 aramasa da, artık yerli TF Kaan savaş uçağını geliştirmeye odaklandığına göre, Ankara şüphesiz bu gizli jet için parça üretmeye geri dönmekten faydalanacaktır. Tüm bu etkenler ışığında, Çağlar’ın sıra dışı teklifi gibi bir şey çok da uzak olmayan bir gelecekte nihayet gerçekleşebilir” ifadeleriyle sona erdi.

İlk olarak Cansu Çamlıbel'in T24 için yaptığı Cavit Çağlar mülakatında dile getirildi

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini Hindistan ya da Pakistan'a satabileceği fikri, ilk olarak Cansu Çamlıbel'in T24 için gerçekleştirdiği Cavit Çağlar söyleşisinde dile getirildi.

Çağlar, Çamlıbel'in "Rusya ile Türkiye arasındaki en büyük diplomatik krizde başrol oynamış bir siyasetçi olarak S-400'ler konusunda ne düşünüyorsunuz? Türkiye parasını verdi getirdi ama kullanamıyor. Bu nedenle de ABD'nin türlü yaptırımına maruz kalıyor. Ne olacak o iş sizce?" sorusuna "Ben olsam S-400'leri satarım" ifadeleriyle yanıt vermişti.

S-400'lerin "müşterisinin hazır olduğunu" söyleyen Çağlar, Çamlıbel'in kime satılacağın ilişkin olarak sorduğu soruyu "Pakistan alır, Hindistan alır" şeklinde yanıtlamıştı.