Gündem

Tahir Elçi davasında sanık polislere beraat talep eden savcının iki gün sonra yeri değişti

Savcı Mustafa Alper Buğra Horozoğlu, Elçi’nin ölümüne sebep olan kurşunun, "hangi silahtan çıktığının belirlenmesinin tıbben ve fiziken mümkün olmadığını” belirterek, sanık üç polisin de beraatini talep etmiş polisler tahliye edilmişti

14 Haziran 2024 13:06

T24 Ankara

Öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasında, sanık polislere beraat talep eden savcı, Diyarbakır’dan İskenderun’a atandı. Davanın 12 Haziran’da görülen karar duruşmasında da hazır bulunan savcının, bir gün sonra yayınlanan kararnameyle görev yeri değiştirilmiş oldu.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı'nın yaz kararnamesi yayımlandı, hakim ve savcıların yeni atamalar ve görev yerleri açıklandı. Adli yargıda 4 bin 9 hakim ve savcının görev yerinin değiştirilirken, idari yargıda da 290 atama yapıldı.

TIKLAYIN - Tahir Elçi davasında, sanık polislerin beraatine karar verildi

HSK'nın adli yargı kararnamesinde, 30 Aralık 2022 Ankara'da suikast sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş dosyasına bakan savcılara ilişkin atama dikkat çekti. Cinayet dosyasındaki kritik aşamalara imza atan ancak daha sonra dosyadaki görevinden alınan Ankara Başsavcıvekili Durdu Özer, kararnameyle tenzili rütbe alarak Ankara Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi savcılığına atandı. Ankara Adliyesi'nde Sinan Ateş dosyasında görev yapan savcılardan Durmuş Ali Kaya da Ankara'dan Diyarbakır Çınar Savcılığı'na gönderildi.

Kararnamedeki atamalar arasında, önceki gün beraatle sonuçlanan öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasının savcısına ilişkin oldu. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Nisan’da görülen duruşmada mütalaasını sunan Savcı Mustafa Alper Buğra Horozoğlu, Elçi’nin ölümüne sebep olan kurşunun, "hangi silahtan çıktığının belirlenmesinin, tıbben ve fiziken mümkün olmadığını" belirterek, sanık üç polisi de beraatini talep etmişti.

12 Haziran’da görülen karar duruşmasında üç polis hakkında da beraat kararı verildi. Savcı Horozoğlu, kararnameden bir gün önceki karar duruşmasında da hazır bulunmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Horozoğlu, HSK’nın 13 Haziran’daki kararnamesiyle İskenderun’a atanmış oldu.

TIKLAYIN - Sinan Ateş dosyasına bakan kritik savcılar kararname ile dağıtıldı: Başsavcıvekiline tenzili rütbe, savcıya Diyarbakır Çınar'a atama

Kobani, Abdullah Zeydan ve Hakkari davalarından da dikkat çeken atamalar

HSK’nın yaz kararnamesiyle, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da 42 yıl hapis cezası aldığı Kobani davasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Barış Karakurt, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi üyeliğine atandı.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesine neden olan; kesinleşmiş memnu hak kararının geri alınmasına imza atan mahkeme üyesi Erhan Çavuşoğlu, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak atandı. HSK, Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlatmıştı.

Yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Birtan Şeker de Zonguldak'a atandı.