Gündem

Taksim’deki protestoda ters kelepçeyle gözaltına alınan gruptan MÜSİAD önünde Filistin protestosu: Kısıtlama yeterli değil, ambargo uygulansın

26 Nisan 2024 18:05

İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki İsrail karşıtı eylem sırasında ters kelepçe ile gözaltına alınarak dikkatleri çeken "Filistin İçin Bin Genç" adlı grup, bu kez Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, MÜSİAD'ın Yenibosna'daki binası önünde açıklama yaptı. Aralarında MÜSİAD üyelerinin de bulunduğu bir grup iş insanının hala İsrail'le ticareti sürdürdüğünü savunan gençler, "Kısıtlama yeterli değil, ambargo uygulansın" dedi.

İsrail ile ticaretin kesilmesi için Taksim’de eylem yapan ‘Filistin İçin Bin Genç’ grubu, MÜSİAD önünde basın açıklaması yaptı. Bazı sermaye sahiplerinin İsrail'in Filistin politikasına karşı çıkıyor görünüp ticarete devam ettiğini söyleyen grup, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu sermaye sahipleri şirketler, Filistin halkı elektriksiz, susuz, erzaksız katledilirken İsrail’i enerji yatırımları ile aydınlatıyor, çelik ihtiyacını karşılayarak işgal evlerine, silah sanayisine destek oluyor. Erdoğan’ın halkın yoğun tepkisi, bizlerin ve bizim gibi tüm grupların ısrarlı eylemleri sonucunda aldığı kısıtlama kararı belli ki bunlara işlemiyor. Biz bu kararın yeterli olmadığını, ambargo gerektiğini söylüyoruz. Bu süreçte ise sermaye sahipleri ya ticareti aklama çabalarını sürdürüyor ya da bu ticaret bitti diye yalan söylemeye devam ediyorlar.

"MÜSİAD samimi bir şekilde soykırımcıyla dayanışma içerisinde"

Peki bugün neden MÜSİAD önündeyiz? Haftalar önce MÜSİAD önüne gelip Mahmut Asmalı’ya sorduk. Kendisi de tek tek üyelerini arayacağını, bu patron örgütünde İsrail’le bir ticarete izin vermeyeceğini söylemişti. Geçenlerde ise böyle bir yetkisi olmadığını, devletin icazet verdiği bir ticaretin yasal olduğu için karışmayacağını söylüyor. Bu mu sizin Filistin’le dayanışmanız? Belli ki MÜSİAD gayet samimi bir şekilde soykırımcıyla dayanışma içerisinde"

"MÜSİAD hesap vermek zorunda"

Türkçe, Arapça ve İngilizce yapılan basın açıklamasında İsrail'le ticareti sürdüğünü savundukları bazı şirketleri de kınayan eylemciler, "Burada toplanma sebebimiz Filistin direnişinin çağrısına kulak vermek demiştik. İsrail ile ticari veya siyasi iş birliği, soykırım suçuna ortak olmaktır. Soykırımın altyapısını hazırlayan şirketler ve bu şirketlerin bünyesinde bulunduğu MÜSİAD hesap vermek zorunda. Halkımızı Filistin yürüyüşüne çağırıp İsrail ile iş birliği yapmanın hesabını, o insanlara vermek zorunda" dedi.

"İsrail ile ilişkiler her alanda kesilene kadar mücadeleye devam edeceğiz!"

Grup üyeleri basın açıklamasını şu ifadelerle bitirdi:

"İsrail ile iş birliği kuran her bir devlet, her bir şirket, ellerindeki kanı hamasetle, ikiyüzlülükle devlet izinleri ile temizleyemeyecekler. Biz, Filistin’in yerle bir edilmesine hizmet edenlere, soykırıma, emperyalistlere ve iş birlikçilerine bu topraklardan geçit vermeyeceğiz. Yalnızca MÜSİAD bağlantılı iş birlikçiler değil, Türkiye’de İsrail’in soykırımını besleyen hangi siyasi-ticari oluşum varsa hepsinin yakasına yapıştık, yapışacağız. Her birinin iş birlikleri devam ettiği müddetçe kapısında toplanacağız, ilişkilerin ticari diplomatik ve askeri her bir ayağı kesilene kadar mücadeleye devam edeceğiz!"