Ekonomi

Tasarruf iddiaları gerçekle uyuşmuyor: Kamu harcamalarında israf devam ediyor

Bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %97,9 oranında artarak, bütçe disiplini ve kamu harcamalarındaki kontrol mekanizmalarının yetersizliğini ortaya koydu

21 Haziran 2024 07:57

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Mayıs ayı bütçe harcama verileri, "kamuda tasarruf" iddialarının yetersiz kaldığını gösterdi. Temsil ve tanıtım ile kira giderlerinde görülen artış, örtülü ödenek kullanımının 5 milyar TL'yi aşması ve 'kar amacı gütmeyen kuruluşlara' yapılan 1,4 milyar TL'lik aktarım, tasarruf tedbirlerinin etkinliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Tasarruf tedbirleri kapsamında kesinti yapılacağı belirtilen temsil ve tanıtım giderleri Mayıs ayında 418 milyon liraya yükseldi. BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, Örtülü ödenek ise yılın ilk beş ayında 5 milyar 34 milyon TL'ye ulaşarak, şeffaflık ve denetim eksikliği eleştirilerini güçlendirdi. Ayrıca, kar amacı gütmeyen kuruluşlara aktarılan kaynaklar da 1,4 milyar TL olarak kaydedildi.

Bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %97,9 oranında artarak, bütçe disiplini ve kamu harcamalarındaki kontrol mekanizmalarının yetersizliğini ortaya koydu. Bu durum, kamu kaynaklarının yönetiminde önceden belirlenen tasarruf hedeflerine ulaşılamadığını gösteriyor.

Özellikle temsil ve tanıtım harcamaları ve kira giderleri gibi kalemlerde beklenen tasarrufun sağlanamaması, kamu harcamalarında israf iddialarını güçlendiriyor.