Dünya

Tavan arasında bulunan tablo, yaklaşık 1,5 milyon dolara satıldı: Kayıp bir Rembrandt eseri olabilir mi?

Rembrandt uzmanı Gary Schwartz'a göre tablonun Hollandalı ressama ait olduğuna dair son derece güçlü işaretler var

09 Eylül 2024 12:40

T24 Dış Haberler

ABD’nin Maine eyaletinde özel bir malikanede bulunan ve 17. yüzyıla ait olduğu tespit edilen bir tablo, 1 milyon 400 bin dolara satıldı. Tablonun Rembrandt’a ait olduğu düşünülüyor. 

Thomaston Place Müzayede Evi’nin kurucusu Kaja Veilleux, eserin Hollandalı ressam Rembrandt’ın tarzında yapılmış olduğunu ve tabloyla beraber bulunan bir belgeye göre eserin 1970 yılında Philadelphia Sanat Müzesi’ne bağışlandığını belirtti. Ancak müzeden bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı.

Müzayede evi, “Rembrandt tarzı” olarak tanımladığı eseri 10 bin ila 15 bin dolar arasında bir tahminle listeledi. Bu terim, bir tablonun bilinen bir sanatçının tarzının bir kopyası olduğunu veya model aldığını ifade ediyor ve sanatçının özgün bir eseri olmadığını belirtiyor. Ancak cumartesi yapılan müzayedede, 32 bin 500 dolarlık açılış teklifinin ardından, tablonun satış fiyatı 1 milyon 400 bin dolara yükseldi. Bu durum, bazı koleksiyoncuların tablonun gerçek bir Rembrandt eseri olduğunu düşündükleri şeklinde yorumlandı.

Son derece güçlü işaretler var

Rembrandt uzmanı Gary Schwartz, potansiyel bir alıcının daha önce tablo ile ilgili olarak kendisinden görüş istediğini belirtti.

Schwartz’a göre tabloyu Hollandalı ressamın yaptığına dair son derece güçlü işaretler var.

Avusturya Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki benzer bir Rembrandt eserine dikkat çeken Schwartz “Benzerlik o kadar güçlü ki birini kabul edip diğerini reddeden insanlara hayret ediyorum” dedi.

Schwartz ayrıca, tablonun bir müzayede evinin 1969 yılına ait Rembrandt’ın eserleri kataloğunda “genç bir kızın portesi” başlığı altında listelendiğini belirtti. Sanat tarihçisi Volker Manuth da bahsi geçen kataloğu ve tabloyu gördüğünü söylerken eserin Rembrandt’a ait olduğu konusunda şüphelerinin bulunduğunu dile getirdi.

Değeri 15 milyon doları bulabilir

Uzmanlara göre, son yüzyılda gerçek Rembrandt olarak kabul edilen tablo sayısı önemli ölçüde azaldı ve yüzlerce tablo takipçilere “Rembrandt tarzı” statüsünde sunuldu. Ancak büyük bir kataloğa dahil olmak veya büyük bir müzayede evinin desteğini almak, bir tablonun değerini kat kat artırabilir.

Schwartz’a göre, yeni keşfedilen eser benzer bir onay alırsa 5 milyon dolara satılabilir. Bazı uzmanlara göreyse eserin değeri 15 milyon dolara kadar çıkabilir.