Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu memlekette Türk’ün ve Kürt’ün birbirine karşı en ufak bir düşmanlığı yoktur

11 Kasım 2024 17:02

T24 Haber Merkezi

İzmir programı kapsamında kentteki STK temsileriyle bir araya gelen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş,  “40 yılı aşkın bir süredir bu memlekette etnik fitneyi oluşturmaya çalışmalarına rağmen, ayrılıkçı bir siyaseti hem de terör örgütünün marifetiyle kökleştirmeye çalışmalarına rağmen bugün iftiharla söyleyebiliriz ki bu memlekette Türk’ün ve Kürt’ün birbirine karşı en ufak bir düşmanlığı yoktur” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İzmir programı kapsamında kentteki STK temsileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin ikinci yüzyılda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağını belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ve önünde uzun bir süre olduğunu söyleyen Kurtulmuş, ülkenin bir asır içinde zorluklarla büyük mesafe kat ettiğini ifade etti. Kurtulmuş, gelinen noktanın küçümsenmeyecek bir nokta olduğunu belirtirken, Türkiye'nin, kendi adından dünyanın dört bir tarafında söz ettiren, sözünün kıymetli olduğu bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Numan Kurtulmuş, "Türkiye Yüzyılı" ifadesini şu cümlelerle açıkladı: Ancak bizim milletimizin bir temel özelliği var. Hiçbir zaman önündeki mevcut durumla yetinmez. Mutlaka önüne yeni hedefler koyar. O hedeflere ulaşabilmek için imkanlarını seferber eder, hep daha güçlü bir noktaya doğru gider. Kısacası Türkiye yüzyılı dediğimiz, yeni bir dönemin kapılarını sonuna kadar açmaktır. Onun için el birliğiyle çalışmamız lazım. Herkesin elindeki imkanları sonuna kadar ve ortak hedefler milli hedefler doğrultusunda imkanları kullanabilmesi lazım.

Türkiye yüzyılı, sözlü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyılı demektir. Bir ülkenin sözünün güçlü olması için önce millet devlet kaynaşması, devletin bütün kurumlarıyla birlikte etkin kurumsal bir kapasiteye, güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir bilim hayatına sahip olmasıdır. Sözü güçlü olmak da tek başına yetmez. Söylediğiniz sözün tesirli olması için bu gücü en iyi şekilde kullanmanız lazım. O yüzden diyoruz sözü güçlü, güçlü de tesirli olan bir Türkiye. Dosta güven, düşmana korku salacak bir Türkiye. Düşmanlarımızın korktuğu ve çekindiği bir Türkiye’yi kurmak ikinci yüzyılın esas hedefidir. Güveni ve istikrarı sağlarsak yolumuza devam edersek Türkiye bu hedeflerini de gerçekleştirecektir. Bu anlamda herkesin üzerine sorumluluklar düşüyor. Fikirlerimiz farklı olsa da dünya görüşlerimiz, siyasetimiz, yorumlamalarımız farklı olsa da hepimizin aynı istikamete yürümemiz lazım. Birinin Hanya’ya gittiği yerde diğeri Konya’ya yürürse bu iş olmaz. Hepimiz aynı istikamette yürümeliyiz. Ortak bir anlayış ve fikir birliğiyle bu ülkeyi kalkındırmak için gayretli olmamız lazım.

''Bizim birine dost olmamız için bir başkasına düşman olmamıza gerek yoktur''

Dünyanın çok kutuplu bir düzene girdiğini söyleyen Kurtulmuş, dünyada oluşacak güç denklemleri içinde Türkiyenin en avantajlı ülkelerden biri olduğunu ileri sürdü. Kurtulmuş, Türkiye'nin nüfus hacmi nüfusun okuryazar oranı, jeostaratejik konum ve ekonomik potansiyeli bir yana Doğu ve Batı ve Kuzey Güney ülkeleri arasında ilişki kurabilen nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, Ukrayna- Rusya savaşına ilişkin şu cümleleri kurdu: "Ukrayna ve Rusya arasında devam eden çatışmalar içerisinde iki tarafla da görüşebilen tek ülke Türkiye oldu. Türkiye olarak bizim bu coğrafyadaki en temel özelliklerimizden birisi karşılıklı rıza ve müzakereyle işlerin çözülmesi için diplomasi masasını sürekli açık tutmaktır. En az en zor konuların bile karşılıklı müzakere ile yapılmaktan başka çözüm ve ulaşımdan başka bir yolu yok

Yıllardır bu memlekette Türkiye ne zaman kendi milli menfaatlerini önceleyen bir durumun içerisine girse birilerinden hep ‘Türkiye’nin eksenini kaydırıyorsunuz’ diyor. Türkiye’nin ekseni ne doğudur ne batıdır. Türkiye’nin bir tane ekseni vardır. O da kendi milli eksenidir. Bu milli eksenimizi tahkim ederken dünyanın bütün ülkeleriyle ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Bizim birine dost olmamız için bir başkasına düşman olmamıza gerek yoktur. Bizim için bir tane öncelik vardır. O da ülkemizin menfaatleridir. Türkiye önümüzdeki dönemde bölgedeki gelişmeleri de dikkate alarak çok daha güçlü olarak yoluna devam edecektir"

“Bu coğrafyada iki fay hattı üzerinden ülkeleri paramparça etmeye başladılar”

Orta Doğu’da yaşanılanların hiçbirinin tesadüfi olmadığını belirten Kurtulmuş, bu olayların tek bir güç odağı tarafından ortaya konmadığını ifade etti. Kurtulmuş, Orta Doğu ile ilgili şu açıklamlarda bulundu:

"Ama esasında Orta Doğu coğrafyasında, bizim de merkezimizde olduğumuz bu coğrafyada olanlar Osmanlı cihan devletinin bir asır evvel yıkılmasından sonraki süreçte politikanın tamamlanma süreçleridir. Filistin meselesi bugün başlamadı. 1917’de Osmanlı Filistin topraklarından çekilmek zorunda kaldığında İngiliz mandasının gelmesiyle başladı. İlk yaptıkları İsrail’in kuruluşunu hazırlamaktı. Bu, oyunun birinci perdesiydi. İkinci perdesi ABD’nin Irak’ı işgaliyle başladı. Bu coğrafyada iki fay hattı üzerinden ülkeleri paramparça etmeye başladılar. Biri etnik fitne ve ırkçılık. Bir diğeri de mezhep çatışmalarıyla bu coğrafyayı allak bullak etmekti. Bu kadar parçalanmış bir coğrafyada güven ve istikrar içerisinde bir istikrar adası olarak Türkiye, bugünlere kadar geldi. Bundan sonra çok daha güçlü şekilde yoluna devam edecektir" 

''Obamızı düzenleyeceğiz, içimizdeki farklılıkları zenginlik olarak telakki edeceğiz''

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin içinde bulunduğu Kürt sorununa ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Bunun için önce kendi içimizi düzenlememiz, obamızı düzenlememiz, memleketimizde ayrılık gayrılığı bir kenara bırakmamız ve özellikle terör örgütleri vasıtasıyla hizaya sokulmaya çalışılan bu coğrafyaya inat artık terörün sıfırlandığı bir Türkiye’yi oluşturmak mecburiyetimiz vardır. 40 yılı aşkın bir süredir bu memlekette etnik fitneyi oluşturmaya çalışmalarına rağmen, ayrılıkçı bir siyaseti hem de terör örgütünün marifetiyle kökleştirmeye çalışmalarına rağmen bugün iftiharla söyleyebiliriz ki bu memlekette Türk’ün ve Kürt’ün birbirine karşı en ufak bir düşmanlığı yoktur. Bunun en güzel ispatı da İzmir şehrinin bizahati kendisidir. İçerideki bütün farklılıklarımızı, zenginlik olarak telakki edip güçlü ve büyük Türkiye ideali etrafında buluşmaktan başka çaremiz yoktur. Obamızı düzenleyeceğiz, içimizdeki farklılıkları zenginlik olarak telakki edeceğiz ve yolumuza devam edeceğiz. Bunun için demokrasimizi, fikir özgürlüklerini geliştireceğiz. Bunun için Türkiye’deki güçlü siyaset mekanizmalarını daha da güçlü hale getireceğiz. Türkiye’nin sanayileşmesi, teknolojide ileri gidebilmesi için her türlü çalışmayı ortaya koyacağız. Devlet ve millet olarak her alanda en güçlü şekilde bu mücadeleyi sürdüreceğiz" (ANKA)


İnci Taneleri’nin hocası Yılmaz Erdoğan yeni sezonda da kadınları eğitmeye kararlı mı?

 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Ayhan Bora Kaplan'ın kara para dosyasındaki MASAK raporuna, Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a gönderilen 'kira ödemeleri' de

TIKLAYIN | Spor yazarları, Galatasaray-Samsunspor maçını yorumladı: Galatasaray aleyhine verilen hatalı penaltılara 2 tane daha eklendi

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: Sözcü ne söylüyor, tamburası ne çalıyor?

TIKLAYIN | Fatih Altaylı’dan Murat Bardakçı’ya: Sen git onu kendilerini Araplaştırdıkları yetmiyormuş gibi memleketi de Araplaştırmaya çalışan dostlarına söyle

TIKLAYIN | İsmail Küçükkaya'dan Erdoğan'a Anıtkabir'de slogan tepkisi: Lütfen, istirham ediyorum, bu terbiyesizlik bitsin artık!

TIKLAYIN | Sezgin Tanrıkulu: Kürtler için ikinci alternatif artık kesinlikle CHP’dir, Erdoğan bunu gördüğü için harekete geçti

TIKLAYIN | Oto kiralama çok zorlaştı: "10 katı fiyat söylüyoruz, şok geçiriyorlar"