Politika

TBMM Başkanvekili Karaca kürsüde rahatsızlandı, Genel Kurul kapatıldı: Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi ertelendi

Genel Kurul, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın rahatsızlanması üzerine kapatıldı. Genel Kurul, pazartesi günü de toplanacak

16 Temmuz 2024 16:23

TBMM Genel Kurulu, tepki çeken Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerini erteledi. Teklifin, diğer düzenlemeler bittikten sonra yeniden gündeme alınacağı belirtiliyor. AKP'nin grup önerisiyle TBMM'nin çalışma takivimi uzatıldı, 1 Ağustos'a kadar görüşmeleri ertelenen ve komisyondan gelecek kanun tekliflerinin görüşüleceği Meclis'te, sokak köpekleriyle ilgili düzenlemenin de yeni yasama yılı gelmeden kanunlaşacağı öne sürülüyor. 

Pazartesi günü de toplanacak Genel Kurulda, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi gündemin ikinci sırasına, 9. Yargı Paketi ise üçüncü sırasına alındı.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Geçen hafta ilk bölümü kabul edilen, tartışmalı Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerini ertelenmesi üzerine kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren torba kanun teklifi olan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

 

"En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı"

Teklif görüşmelerinden önce partilerin grup başkanvekillleri ile milletvekilleri gündem dışı söz aldı. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, "15 Temmuz bu milletin asil duruşudur. 15 Temmuz Çanakkale ruhunun yaşadığının ispatıdır. 15 Temmuz tarihin sayfalarında yer alacak önemli bir destan ve duruştur. Bu duruşu ülkemiz için göstermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

15 Temmuz gecesinde saklanıp sonra kahramanlık yapanlardan olmadıklarını dile getiren Şahin, o gecede kimin nerede olduğunun ortaya çıkması için HTS kayıtlarını tespit edilerek açıklanmasını istedi.

Şahin, 15 Temmuz'dan sonra ortaya çıkan toplumsal birliktelik ve sinerjinin yakalanamadığını, o fırsatın kaçırıldığını savundu.

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören kanun teklifine de değinen Şahin, "Emekli vatandaşlarımıza verilecek 12 bin 500 lira yeterli değildir. Bu tutar açlık sınırının altında bir maaş. En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı." diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ise 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçtiğini anımsatarak, milletin iradesine, birlik ve bütünlüğüne, devletin varlığına her türlü müdahaleyi, darbe gerişlerini lanetlediklerini kaydetti.

Çömez, Türkiye'nin bu noktaya nasıl geldiğinin iyi bilinmesi ve bir daha bu tür durumların yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini vurguladı.

15 Temmuz'dan sonra TBMM'de darbeleri araştırmak üzere bir araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Çömez, o dönemde hazırlanan komisyon raporunun kayıp olduğunu söyledi.

"Bu millet, o geceye yenilmemiştir"

MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç da "15 Temmuz gecesi demokrasisine sahip çıkan bu millet, geceye yenilmemiş, vatanı için savaşmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezinin ışıkları o gece aydınlanana dek yanmış 'kalkışma asla kabul edilemez' denmiştir. Cumhur İttifakı o gece meydanlarda kurulmuştur. Millet bir olmuş, yaşlısı, genci, kadını, erkeği o gün meydanlara akın etmiştir. Tanklara karşı net tavrı bu necip millet tüm dünyaya karşı haykırmıştır." ifadelerini kullandı.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, hayvan haklarını yok eden bir yasa teklifinin Meclis'e gönderildiğini savundu.

Temelli, bu teklife karşı çıkan sivil toplum örgütü temsilcilerinin Meclis kapısı önünde şiddete maruz kaldığını iddia etti.

Temelli, bütün darbelere olduğu gibi 15 Temmuz'a da karşı olduklarını, darbelere yol açan bütün sürecin aydınlığa kavuşup bu darbelere neden olan herkesin yargı önüne çıkarılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise iktidarın muhalefet partileri tarafından verilen kanun teklifleri ve grup önerilerini reddettiğini belirtti.

İzmir'de, 2 kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiğini anımsatan Gökhan, konunun açığa çıkması için araştırma önergesi vereceklerini söyledi.

Emekli aylıklarına değinen Günaydın, "Bugün 10 bin lira olan en düşük emekli aylığını 12 bin 500 liraya çıkaran bir kanun teklifi verildi. 20 gündür çalışıyorlar '10 binden kaça çıkaralım?' diye. Sonra da 12 bin 500 lirayı grup başkanına açıklatıyorlar. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 19 bin, yoksulluk sınırı 69 bini geçmiş durumda. Siz 'en düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkarttık' diye övünüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Günaydın, milyonlarca emekli ve asgari ücretlinin zam beklediğini, vatandaşların bu talebine karşı olumlu adımlar atılmasını istedi.

15 Temmuz girişiminin üzerinden 8 yıl geçtiğini anımsatan Günaydın, şöyle konuştu:

"Eğer bir demokrasiye darbe olabildiyse bu memlekette 'bir tarikat devlete sızdı' söylemi o darbenin üstünü örtmeye yönelik bir söylemdir. Hiçbir tarikat bu memlekette geçmişte devlete sızmadı, bugün de devlete sızmıyor. Bu darbe nasıl bir darbe ki siyasi ayağı ortaya çıkmadı. Anadolu'daki boyacı, sıvacı bu darbeyi yapıyor ama bunun Ankara'da bir tane siyasi ayağı yok. Buna mı inanmamızı bekliyorsunuz?"

CHP’li Alp: 7 yıl önce temeli atıldı, 4 bakan değişti ama öğretmenevi bitmedi

Genel Kurul'da gündem dışı söz alan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Kars Kağızman Öğretmenevi’ni Meclis gündemine taşıdı. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Alp, 7 yıl önce temeli atılan Öğretmenevi binasının hala inşaat halinde olmasına tepki gösterdi, öğretmenevinin 4 bakan dönemi boyunca tamamlanmadığını söyledi.

CHP'li Alp, Genel Kurul'da Kars'ta 7 yıldır inşaatı tamamlanmayan Kağızman Öğretmenevi hakkında konuştu. Yapının temelinin 2017 yılında atıldığını söyleyen Alp, "AK Parti Kars'a bitmeyen öğretmenevi yapmış. Bu binanın temeli 2017 yılında atıldı, o zaman Bakan İsmet Yılmaz'dı; bina bitmedi. Ziya Selçuk geldi, binayı bitiremedi; Mahmut Özer geldi, bina bitmedi. Şimdi Yusuf Tekin geldi, bina hâlâ inşaat hâlinde" dedi.

Genel Kurul’da Milli Eğitim Bakanı Tekin'e çağrıda bulunan CHP'li Alp, “Her işi yarım yamalak yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e sesleniyorum, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun görüşmelerini Genel Kurul’da yarım bıraktınız, Kars Kağızman Öğretmenevi inşaatını bitirin” diye konuştu.

"O gece aziz milletimiz büyük bir zafere imza atmıştır"

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise şöyle konuştu: "15 Temmuz'da milletimizin yazdığı destan sadece bir darbe teşebbüsünü bastırma hikayesi değildir. O gece milletimizin vatanı, bayrağı, istiklali ve istikbali için 1071'de Malazgirt'teki, 1453'te İstanbul'un Fethi'ndeki, 1915'te Çanakkale'deki ve 1919'da Milli Mücadeledeki iradesi tekrar tecelli etmiştir. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla tam bir seferberlik ruhu içerisinde omuz omuza, kahramanca mücadele eden aziz milletimiz 252 evladını şehit verme pahasına büyük bir zafere imza atmıştır.

15 Temmuz, darbe ve işgal girişimini püskürttüğümüz bu şanlı zafer, aynı zamanda tüm dünyaya bağımsızlığımızı, milli iradenin hakimiyetini ve demokrasinin haysiyetini korumak için neler yapabileceğimizi gösteren çok önemli bir ders ve mesaj olmuştur."

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da seçim bölgesinde yaşanan sorunları aktardı. Çan, Samsun'un 40 yıl önce Türkiye'de katma değer üreten ilk 10 il arasında bulunduğunu ancak daha sonra sürekli gerileyerek göç verdiğini ve asgari ücretle çalışanın en çok olduğu illerden birisi haline geldiğini kaydetti.

AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Sait Yaz, "Muharrem ayı ve Kerbela" konusunda yaptığı konuşmada, o dönemde yaşanan süreci anlattı. İsrail'in Gazze'deki saldırılarına işaret eden Yaz, "Biz Müslümanlar Kerbela olayından ders çıkarmazsak, bugünkü çağdaş Yezitler, emperyalistler, tekrar Müslümanlara yeni Kerbelalar yaşatmaya devam edecektir" dedi.

Seçim bölgesinin sorunlarını anlatan DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin'in kültür, tarih, lojistik ve turizm açısından özel bir il olduğunu söyledi. Mersin'in turizm potansiyelinin yüzde 5'ini bile kullanamadığını ifade eden Ekmen, bölgede ulaşım başta olmak üzere farklı alanlarda süren ve ihtiyaç duyulan projelerin bir an önce bitirilmesini istedi.

Muhalefetin grup önerilerine ret

Genel Kurulda, Saadet Partisinin "Belediyelerin taşeron şirketlerinde çalışan işçiler", İYİ Parti'nin "Elektrik dağıtım işlerinin özelleştirilmesi", DEM Parti'nin "Koşullu salıverilme" ve CHP'nin "Elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesi" üzerine verdiği grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

AKP'nin "Meclis'in çalışma takvimine" ilişkin önerisi kabul edildi, Meclis mesaiye kaldı

AKPa'nin "Meclis'in çalışma takvimine" ilişkin grup önerisi ise kabul edildi. Kabul edilen öneriye göre, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin ikinci sırasına, 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ise gündemin üçüncü sırasına alındı.

TBMM Başkanvekili rahatsızlandı, Genel Kurul kapandı

Genel Kurul, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren torba kanun teklifi olan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü sırada, TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın kürsüde rahatsızlanması üzerine 21.55'te kapandı.

Genel Kurul, haftalık çalışma günlerinin dışında 22 Temmuz Pazartesi günü de saat 14.00'te toplanarak, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren torba kanun teklifleri ile ve Türkiye ile Ukrayna Arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Dair Yetki Verilmesine İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerini gerçekleştirecek.

1 Ağustos'a kadar görüşmeleri ertelenen ve komisyondan gelecek kanun tekliflerinin görüşüleceği Meclis'te, sokak köpekleriyle ilgili düzenlemenin de yeni yasama yılı gelmeden kanunlaşacağı öne sürülüyor. 

Celal Adan yönetecek

TBMM Başkanvekili Karaca’nın tansiyonu düştüğü, hastaneye kaldırıldığı ve geceyi hastanede gözetim altında geçireceği öğrenildi.

Karaca’nın rahatsızlanmasının ardından 3 başkanvekili de şehir dışında olduğu için Meclis oturumu 21.55’te kapandı. Meclis, yarın ve haftaya MHP'li TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından yönetilecek.

ÖMK neler getiriyor?

Birinci bölümünün kabul edildiği kanun teklifi neler getiriyor? İşte bazı başlıklar:

Milli Eğitim Akademisi kurulacak: Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak “Milli Eğitim Akademisi” kurulacak. Milli Eğitim Akademisinde aday öğretmenler için 3 veya 4 dönemden oluşan ‘hazırlık eğitimi’ verilecek. Hazırlık eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Her bir dönem en az 10 en fazla 14 haftadan oluşacak. Hazırlık eğitimine alınacak adayların birçok şartı yerine getirmesi de gerekiyor.

Sözleşmeli olarak atanacaklar: Öğretmen adayları hazırlık eğitiminde teorik dersler için en az iki yazılı sınavdan geçecek, “yazılı sınavların ortalaması 60 ve üzeri olanlar” başarılı sayılacak. Uygulama derslerinde ise birinci değerlendirmenin yüzde 20’si, ikincinin yüzde 30’u ve üçüncü değerlendirmenin ise yüzde 50’si alınarak geçme notunda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Hazırlık eğitiminin sonunda, teorik derslerinden ortalama yüzde 40 uygulamalı derslerin ortalamasından yüzde 60’ının toplamı alınarak atanabilecek. Hazırlık eğitimini tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olan aday öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak atanacak.

Yeterliliği müfettiş ölçecek: Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınacak. Yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak. Yönetici adayları da eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirildiklerinde akademi tarafından yönetici yetiştirme programına alınacak.

Öğretmene ceza düzenlemesi: Öğretmen ve yöneticiler hakkında 657 sayılı Kanun’un disiplin hükümleri uygulanacak. Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara aylıktan kesme cezası verilecek. Son zamanlarda artan eğitimde şiddete ilişkin ise öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezaların ‘yarı oranında’ artırılması ve hapis cezasının ertelenmemesi hükümleri yer aldı.

Başöğretmenlik ünvanı: A kararı gereğince yeni kanunda uzman öğretmen ve başöğretmenlikte sınav kalktı. Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen ünvanı verilecek.

AYM daha önce iptal etmişti

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) daha önce de gündeme getirdiği ÖMK’nin 6 maddesi 2023’te Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. AYM, öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemelerin iptaline karar vermişti. Kanun teklifi Mecliste yasalaşırsa yeniden iptali için AYM’ye taşınacak.