Gündem

Teleferik hattı ve Merkez Ankara projesi nedeniyle Melih Gökçek’e suç duyurusu: “Belediye bütçesiyle kent suçu işlendi”

Belediyeye ait araziydi, AKP’li vekilin eşinin firmasına verildi

16 Temmuz 2024 13:12

Ankara'da 2014 yılında 51 milyon liraya yaptırılan Şentepe-Yenimahalle teleferik hattı ile 2015 yılında AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşinin sahibi olduğu Pasifik İnşaat'a satılan "Merkez Ankara" projesinin belediye bütçesiyle kent suçu işlenmesine neden olduğu belirtilerek Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı olduğu 2014 yılında, 51 milyon lira harcanarak yaptırılan ve her ay zarar ettiği belirtilen Şentepe-Yenimahalle teleferik hattı, mahkeme kararı ile imar planına aykırı bulundu ve tasfiyesine karar verildi. Bir İtalyan şirket tarafından yapılan ve günlük 72 bin kişi taşıma kapasiteli 106 kabini olan teleferik hattı, aylık 700 bin lira gelirine karşılık 10 milyon liralık gideriyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni yıllarca zarar etmesine yol açtı.

ABB Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı CHP Meclis üyesi Burak Koç, “Teleferik yüzde 10 kapasite ile çalışıyor. Yolcu olmasa da sistemi çalıştırmak zorundasınız, durduramıyorsunuz. Her ay en az 9 milyon 300 bin lira zararda. Bakım sözleşmesi de bitti. Teleferik hattını bir İtalyan firmasına yaptırmışlar ama bu firmanın Türkiye’de temsilciliği yok, ofisi personeli de yok. Bir arıza olduğunda İtalya’yı telefonla görüntülü olarak arıyoruz" dedi.

Belediyeye ait araziydi, AKP’li vekilin eşinin firmasına verildi

Yine Gökçek döneminde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aitken TOKİ'ye satılan, daha sonra Emlak Konut'a geçen ve 2015 yılındaki ihale ile AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşinin sahibi olduğu Pasifik İnşaat'a verilen 125 dönüm büyüklüğündeki arazide yapılan Merkez Ankara projesi için de geçen günlerde yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Mahkeme: Telafisi güç ve imkânsız zararlar doğabilir

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, 2022 yılında Pasifik İnşaat'ın şantiyesinde kolon kalıpları devrilmesi sonucu stajyer öğrenci Taha Öztürk'ün de hayatını kaybettiği Merkez Ankara projesi ile Ankara’nın en büyük kent suçunun işlendiğini belirtirken, Ankara 25. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararında proje ile “telafisi güç ve imkânsız zararlar doğabileceği” ifade edildi.

Dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek hakkında ise her iki proje nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. Belediye bütçesiyle Ankara'da kent suçu işlenmesine neden olduğu belirtilen Gökçek ile birlikte dönemin ilgili daire başkanları ve personel hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "imar kirliliğine neden olma" suçlarından kamu davası açılması istendi.

Sosyalistler Partisi adına avukat Deniz Can Aydın tarafından yapılan ihbarda, Şentepe-Yenimahalle teleferik hattının yarattığı zararı hakkında da Belediye meclis üyesi Burak Koç'un tanık olarak dinlenmesi talep edildi.


TIKLAYIN - Melih Gökçek döneminde 51 milyon liraya yapılan teleferik hattı için tasfiye kararı

TIKLAYIN - Emlak Konut, AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşinin şirketi ile Merkez Ankara projesini için 5,1 milyar TL'lik yeni sözleşme imzaladı