Dünya

Telegram kurucusu Pavel Durov, Fransa'da havalimanında gözaltına alındı

Durov'un bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor

25 Ağustos 2024 07:27

T24 Dış Haberler

Telegram mesajlaşma aplikasyonunun milyarder kurucusu ve yöneticisi Pavel Durov'un Fransa'nın başkenti Paris'in dışındaki Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındığı belirtildi. 

TF1'e konuşan ismi paylaşılmayan bir kaynağa göre özel jetiyle seyahat eden Durov hakkında Fransa'da çıkarılmış bir yakalama kararı bulunuyordu. 

39 yaşındaki Durov'un Fransa'ya Azerbaycan'dan geldiği belirtilirken, Telegram kurucusunun cumartesi akşamı yerel saatle 20.00 sularında gözaltına alındığı bildirildi. 

Durov'un pazar günü hakim karşısına çıkması bekleniyor. 

Telegram'ın da merkezi olan Dubai'de yaşayan Rusya doğumlu Durov'un Fransız ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlıkları da bulunuyor. 

Forbes'a göre yaklaşık 15.5 milyar dolar serveti olan Durov, kurduğu Rus sosyal medya platformu VK'daki muhalefet topluluklarını kapatmayı reddettikten sonra 2014'te Rusya'dan ayrılmıştı. Durov, daha sonra platformu sattı.

Paris'teki Rusya Büyükelçiliği, durumu açıklığa kavuşturmak için adımlar attığını bildirdi. Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan bir büyükelçilik yetkilisi, Durov'un böyle bir talebi olmadığını ancak yine de kendilerinin hemen "devreye" girdiklerini belirtti. 

Durov'un kardeşi Nikolay'la kurduğu Telegram'ın yaklaşık 900 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.