Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, tüm Türkiye’deki Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’lerinin (AMATEM) yatak kapasitesinin yalnızca bin 62 olduğunu belirterek, “Bağımlı olarak tedavi altına alınanların AMATEM’lerde uyuşturucu bulabildiğini duyuyoruz. Tedavide başarı oranı Türkiye’de yüzde 1,5. Bu rakamlara da bakınca AMATEM’lerin çok yetersiz kaldığı görülüyor” dedi. Sorularımızı yanıtlayan Bilal Ay, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öte yandan Ay, uyuşturucu kullanma yaşının 8'e düştüğüne dikkati çekti.
Cumhuriyet'ten Leyla Kılıç'ın haberin göre, İstanbul’u birinci, ikinci ve üçüncü derecede risk içeren bölgelere ayırdıklarını belirten Ay, “Emniyet kaynaklarından vakaların en çok yaşandığı bölgeleri tespit ederek çıktığımız yolda uyuşturucuya bulaşan gençleri, onların anne ve babalarını dinlediğimizde problemin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha gördük” diye konuştu.
"AMATEM yetersiz kalıyor"
Uyuşturucu kullanımının sadece İstanbul’da ailelerle birlikte 2 milyon kişiyi etkilediğini kaydeden Ay, “Dernek olarak İstanbul’da 500 bin kişinin uyuşturucuya bulaştığını, 200 bin kişinin ise bağımlı olduğunu öngörüyoruz. Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde etki alanı 2 milyonu buluyor. Uyuşturucu kullanımının başlama yaşı ise 8’e kadar düşmüş durumda. Uyuşturucudan ölüm yaşı 14 ve bu çok vahim. Bu rakamlara karşın, tüm Türkiye’de ki AMATEM’lerin yatak kapasitesi yalnızca bin 62” ifadelerini kullandı. AMATEM’lerin tedavi bağımlılar için güvenli olmadığını aktaran Bilal Ay, “Bağımlı olarak tedavi altına alınanların AMATEM’lerde uyuşturucu bulabildiğini duyuyoruz. AMATEM’lerden 2-3 aydan önce randevu alınamıyor. Tedavide başarı oranı Türkiye’de yüzde 1,5. Bu rakamlara da bakınca AMATEM’lerin çok yetersiz kaldığı görülüyor” diye konuştu.