Türkiye Futbol Federasyonu, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin teknoloji sponsorluğu tanıtımında sistemin nasıl çalıştığına dair detaylar verdi. Süper Lig'deki yeni teknoloji, dünyadaki kullanımına göre birtakım farklılıklar taşıyor...
TFF ile Türk Telekom arasında dört sezonluk teknoloji sponsorluğu anlaşması yapıldı. Lansmanın ana konusu, altyapısını Türk Telekom’un hazırladığı Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’ydi (YOOS).
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, YOOS ile oyunun daha az duracağını ve hataların azalacağını söylerken gol çizgisi teknolojisiyle ilgili çalışmanın ileride yapılacağını kaydetti.
Süper Lig’de kullanılan versiyonda topun içinde mikroçip olmadığı, eski sistemdeki gibi ofsayt çizgisinin belirlenmesinin VAR hakeminin doğru anı tespitine dayandığı dünkü imza töreninde belirtildi. Yani insan faktörü bizde yine başrolü bırakmıyor.
2022 Dünya Kupası’nda devreye giren YOOS, çipli futbol topu kullanımına dayanıyor. Topun merkezinde hareket sensörü bulunuyor. Bu mikroçip, futbolcunun temasıyla saniyede 500 farklı hareketi saptayabiliyordu. Bizde ise futbolcu hareketini tarayan kameraların görüntüleri baz alınıyor.
Oyuncu hareketleri taranacak
Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nde stadyumlarda bulunan kameralar aracılığı ile iskelet sistemlerinin 29 farklı noktasından taranan futbolcuların görüntüleri eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak.
Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi sayesinde, statta yaşanan pozisyonun görüntüleri Riva'daki VAR hakemleri ve saha içi hakemleriyle anlık olarak paylaşılabilecek.