Dünya

The New York Times: Ukrayna'nın Rusya'yı suçladığı 6 Eylül'deki Konstantinivka saldırısı, Kiev'den atılan bir füzeden kaynaklanıyor olabilir

ABD merkezli The New York Times gazetesinin saldırıya ilişkin detaylarla ilgili yaptığı kapsamlı analizde Konstantinivka saldırısının Kiev'den yanlışlıkla ateşlenen bir füzeden kaynaklanabileceği ifade edildi

19 Eylül 2023 13:17

T24 Dış Haberler

6 Eylül'de Ukrayna'nın doğusundaki Konstantinivka'ya düzenlenen füze saldırısı aylardır ülkede yaşanan en ölümcül saldırılardan biri olarak kaydedilmişti. Saldırıda en az 15 sivil yaşamını yitirmiş, 30'dan fazla kişi de yaralanmıştı. ABD merkezli The New York Times (NYT) gazetesi, saldırının Kiev'den atılan bir füzeden kaynaklandığını yazdı

Gazete, "New York Times tarafından toplanan ve analiz edilen füze parçaları, uydu görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve sosyal medya paylaşımları da dahil olmak üzere kanıtlar, felaket niteliğindeki saldırının, Buk fırlatma sistemi tarafından ateşlenen hatalı bir Ukrayna hava savunma füzesinin sonucu olduğunu kuvvetle ileri sürüyor" dedi. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden NYT'ye konuşan bir sözcü, ülkenin güvenlik servisinin olayı soruşturduğunu ve ulusal yasalar uyarınca daha fazla yorum yapamayacağını söyledi.

TIKLAYIN | Donetsk'te çarşıya füze saldırısı: 16 kişi öldü, 23 kişi yaralandı; Ukrayna, Rusya'yı suçladı

6 Eylül'deki saldırıdan yaklaşık 2 saat sonra yaptığı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutmuştu. 

NYT'nin saldırıyla ilişkin analizleri

NYT'nin aktardığına göre; saldırıya ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri füzenin Konstantinivka'ya Rus hatlarının gerisinden değil, Ukrayna'nın kontrolündeki bölgeden geldiğini gösteriyor.

Yaklaşan füzenin sesi duyulduğunda, en az dört yayanın aynı anda başlarını gelen sese doğru çevirdiği, baktıkları yerin de Ukrayna'nın kontrolündeki bölge olduğu aktarılan haberde füzenin yansımasının kuzeybatıdan geldiği yazıldı. 

Öte yandan NYT'nin bir patlayıcı uzmanına dayandırdığına göre; ortaya çıkan krater ve patlama noktasından uzanan hasar, kuzeybatı yönünden gelen bir füzeyle uyumlu olarak gözlendi. 

Görsel ve analiz: The New York Times

Gazeteye göre diğer kanıtlar, saldırıdan dakikalar önce Ukrayna ordusunun Konstantinivka'nın 10 mil kuzeybatısındaki Druzhkivka kasabasından Rus cephe hattına doğru karadan havaya iki füze fırlattığını ortaya koyuyor. 

Druzhkivka'dan ilk füzenin saat 14.00'te fırlatılmasından birkaç dakika sonra da ikinci bir füzenin fırlatıldığını aktaran NYT'ye göre pazarı vuran füze, saat 14.04 civarındaki zaman dilimiyle uyumluluk gösteriyor. 

Ayrıca NYT'ye  konuşan iki tanık, saldırı sırasında Druzhkivka'dan Rus cephe hattı yönünde füzelerin ateşlendiğini gördüklerini söyledi; bunlardan biri füzelerin Konstantinivka yönüne gittiğini gördüğünü söyledi. Druzhkivka'da görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Ukraynalı asker de aynı anda iki füze fırlatıldığını duyduğunu söyledi. 

Ukrayna, S-300'le vurulduğunu söylemişti

Saldırının ardından Ukraynalı yetkililer Rus güçlerinin S-300 hava savunma sistemi tarafından ateşlenen bir füze kullandığını duyurmuştu. Ancak NYT'nin analizine göre S-300 füzesi, Konstantinivka'da patlayan füzeden farklı bir savaş başlığı taşıyor. 

Saldırı sonrasında ortaya çıkan deliklerin ölçümlerinin boyut ve şekil olarak özellikle bir silahla uyumlu olduğunu aktaran NYT, bunun mobil Buk uçaksavar aracı tarafından ateşlenen 9M38 füzesi olduğunu yazdı. Ukrayna'nın da Rusya gibi Buk sistemini kullandığı biliniyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki bağımsız askeri bomba imha uzmanı da saldırı alanındaki parçaların ve hasarın en çok 9M38 ile uyumlu olduğunu söyledi.