Gündem

Tiktok Türkiye’de yasaklanacak mı?

"Bu içerikleri paylaşanların hesapları askıya alınmalı, bu engelleme de duyurulmalı ki başkaları benzer içerikler üretmesin"

31 Mayıs 2024 07:47

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman “Tiktok Türkiye’de yasaklanacak mı?” sorusuna yanıt verdi.

Yayman daha önce benzer soruya, “TikTok ulusal güvenlik meselesi haline gelmiş durumda. Buradaki paylaşımlar ne geleneklerimize, toplumsal değerlerimize ne de evrensel ahlaka uygun. Ciddi tepki var” yanıtını vermişti.

Yayman, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın “Bu, yasaklanabileceği anlamına mı geliyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Elbette söz ve fikir hürriyetini savunuyoruz. Sansüre, yasaklamalara karşıyız. Fakat son tahlilde kamu düzeni de sağlanmalı. Hepimizin çocukları var. Çocuklarımızın ve ailenin korunması, gençlerin sağlıklı bir ruh haliyle büyümesi şart. TikTok başta, dijital mecralar mahremiyetin tamamen ortadan kalktığı bir platforma dönmüş durumda. Ki buradaki ırkçılık, kadına şiddet, çocuk istismarı, ötekileştirme, nefret suçları da cabası. Peki, onlar ne yapıyor? Sadece konuşuyor. Almanya, Fransa gibi Batı Avrupa ülkelerinde tedbir alıyor, normlara uyuyorlar. Oralarda başka algoritmalar kullanılıyor. Peki Türkiye için böyle bir şey var mı? Yok. Laf var, icraat yok! Bu çifte standart değil mi? Gereğini bir an önce yapsınlar.”

TikTok’un toplumun hassasiyetleri göz önüne alınarak, ‘zararlı’, ‘müstehcen’ ve benzeri içerikleri anında kaldırması gerektiğine vurgu yapan Yayman, şöyle devam etti:

“Elbette içerik kaldırıyorlar ancak yeterli değil. Yanı sıra bu içerikleri paylaşanların hesapları askıya alınmalı, bu engelleme de duyurulmalı ki başkaları benzer içerikler üretmesin. Ne zaman masaya otursak bunları konuşuyoruz, sözler alıyoruz, gelin görün ki sözlerini tutmuyorlar. Çünkü işlerine gelmiyor. Bu durum hiç iyi bir yere gitmiyor. Bant daraltma olabilir, ekonomik yaptırımlar olabilir, tamamen yasaklanması olabilir, hepsi masada.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.