Gündem

Tıp doktoru olmadan öğretim üyesi oldu; doktorlara eğitim verdi

21 Ağustos 2024 10:16

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nde tıp doktoru dahi olmayan isimlerin bölümde öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iç hastalıkları ana bilim dalı içerisindeki bir yan dala uzman doktor öğretim üyesi alınması zorunluluğuna rağmen tıp doktoru dahi olmayan isimlerin bölümde öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı.

Hasta bakma yetkisi yok

Tıp Fakültesi’nde İç hastalıkları ana bilim dalı içerisindeki bir yan dala uzman doktor öğretim üyesi alınması zorunluluğu olmasına rağmen, tıp doktoru dahi olmayan isimlerin bölümde öğretim üyesi olduğu anlaşıldı. Fizyopatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Yazıhan’ın uzmanlık sınavının olmadığı ortaya çıktı. İç hastalıkları uzmanı olmayan Yazıhan’ın yanı sıra öğretim üyelerinden Burcu Kesikli ve Naci Polat’ın da laborant olduğu, tıp diplomasına dahi sahip olmadığı öğrenildi. Kesikli ve Polat’ın biyoloji mezunu olması da dikkat çekti.

Doktorlara eğitim verdiği öğrenildi

Öte yandan Yazıhan’ın "Fonksiyonel Tıp Okulu" adında sertifikaları Sağlık Bakanlığı’nca tanınmayan özel bir kuruluşta doktorlara eğitim verdiği öğrenildi. Yazıhan’ın hasta bakma yetkisi olmadığı halde doktorlara verdiği sertifika eğitiminde ders modüllerini 10 bin liradan sattığı da ortaya çıktı. Polat’ın ise genetik bozukluğa bağlı hastalara yönelik faaliyet gösteren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nadir Hastalıklar Merkezi’nin yönetiminde olduğu da öğrenildi.

Düzeltme ve tekzip

21.08.2024 tarihinde https://m.t24.com.tr/haber/tip-doktoru-olmadan-ogretim-uyesi-oldu-doktorlara- egitim-verdi, 1180322 URL'si ile "Tip Doktoru Olmadan Öğretim Üyesi Oldu; Doktorlara Eğitim Verdi" başlıklı yazı gerçek dışı iddialar ile dolu olup müvekkilimin kişilik haklarına saldırı niteliğindedir.
Fizyopatoloji Bilim Dalı, hastalıkların oluş mekanizmalarını inceleyerek Temel Tıp Bilimleri ile Klinik Tıp Bilimleri arasında entegrasyonu sağlayan bir bilim dalıdır. Bilimsel çalışma konuları temel olarak klinik ve deneysel çalışmalara dayanmaktadır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (AÜTF) Fizyopatoloji, 1946 yılında "Fizyopatoloji Enstitüsü” olarak kurulmuş ve Yüksek Öğretim Kurulu Yasası'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte Fizyopatoloji eğitimine son verilmiş, mevcut öğretim üyeleri görevlerini Fizyoloji Anabilim Dalında sürdürmüştür. Fizyopatoloji, eğitim-öğretimde görülen gereklilik nedeni ile 1993 tarihinde İç Hastalıkları Anabilim Dalı'na bağlı bir bilim dalı olarak tekrar kurulmuştur ve 1994 yılında doktora programı açılmıştır. Fizyopatoloji iç hastalıkları yan dalı değildir bilim dalıdır; doçentlik ve doktora unvanları YÖK kriterlerine göre verilmektedir. Bu kapsamda fizyopatoloji alanında uzmanlık değil doktora yapma zorunluluğu vardır. Fizyopatoloji Bilim Dalı kapsamında yapılan atamalar Yüksek Öğretim Kurumu kurallarına uygun olarak yapılmaktadır.
Halen doktora programı öğrencileri ve laboratuvar sorumlularından oluşan kadrosu ile lisansüstü eğitimi ve multidisipliner yaklaşımla ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklerini sürdürmektedir.

2017 yılından itibaren bilim dalı başkanı olan Prof. Dr. Nuray Yazıhan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce 1994) mezunudur. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD uzmanlık (2004) ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Fizyopatoloji BD doktora (2007) unvanı almıştır. Fizyoloji (2009) ve İç Hastalıkları-Fizyopatoloji (2012) alanlarında olmak üzere 2 ayrı alanda YÖK Üniversiteler Arası Kurul-UAK doçentlik unvanı almıştır. Dr. Yazıhan 2014 yılında İç Hastalıkları-Fizyopatoloji alanında Profesör olmuştur. Çok sayıda uluslararası yayın sunum ve bilimsel projeleri bulunmaktadır. H indexi yüksek (WOS 18) ve WOS-Web of Siciencede 100ün üzerinde olan Tıp Doktoru ve Bilim insanıdır.

T.C. Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (UNDP), UNICEF, Dünya Bankası ve benzeri projelerinde yürütücü ve uzman olarak yer almış, "Sağlık Ekonomisi ve Politikaları, risk/fayda analizleri", "kanser tarama programları" "halk sağlığı ve koruyucu hekimlik" ile ilgili çok sayıda ulusal/uluslararası yayınları, kitapları, raporları bulunmakta olup ve "Ulusal Kanser Enstitüsü kurulumu ve "Tütün ve sağlık etkileri" ile ilgili yasa öneri metinlerinin oluşum çalışmalarında yer almıştır. TUSSIDE sağlık odak grup, Sağlık Bakanlığı-Ulusal Beslenme Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Risk Değerlendirme Dairesi, Belirli Gıda Bileşenleri ve Yeni Gıdalar Komisyonu, TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu (BTYPK) Gıda Arz Güvenliği Çalışma Grubu üyesidir. Prof. Dr. Nuray Yazıhan TUSEB, Aşı Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeliği, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu, Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Araştırma Stratejileri Koordinasyon Kurulu başkanı, AUTF İnsan Araştırmaları Etik Kurul Başkanı ve AUTF Klinik Araştırmalar Etik Kurul üyeliği yapmıştır.
Halen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkçe ve İngilizce programlarda fizyopatoloji dersleri Prof. Dr. Nuray Yazıhan tarafından verilmektedir. Bu hususların yanı sıra 7 sene boyunca Çankırı Devlet Hastanesinde hekim olarak çalışmış ve hasta bakmıştır. Başka bir ifadeyle tıp fakültesi mezunu olduğu için hasta bakma yetkisine sahiptir. Ayrıca bütüncül ve integratif bakış açısıyla sağlıklı yaşam, koruyucu hekimlik, klinik beslenme ve fonksiyonel tip alanlarında çalışmalar yapmakta ve eğitim vermektedir.
Çıkan haberde Prof. Dr. Nuray Yazıhan'ın hasta bakma yetkisi yokmuş, atandığı makama hakkı olmadığı halde atanmış olduğu şeklinde bir izlenim yaratılmaya çalışılarak saygın bir tıp doktoru, bilim insanı ve akademisyenin kişilik hakları saldırıya uğramıştır.
Fonksiyonel Tip sağlık profesyonellerinin kendini hastalıkların kök nedenlerini anlayarak ve ileri laboratuvar analizlerini yorumlama becerisini de öğrenerek tanı ve tedaviye yansıtan ve yaşam şekli değişimiyle hastaya bakış açısıdır. O nedenle Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikasyon söz konusu değildir. Doktorların mekanizmaları daha iyi anlayarak hastalığa yaklaşımını sağlayıp bilgi ve becerilerini geliştirir. Prof. Dr. Nuray Yazıhan "Fonksiyonel Tip Okulu" modüllerinde eğitim vermektedir. "Fonksiyonel Tip Okulu" sahibi değil çok sayıda eğitmenden biri olup eğitimlerin satışıyla ilgisi bulunmamaktadır.
İşbu tekzibe konu yazı ile müvekkilimin şeref ve haysiyetini zedeleyici, kişilik haklarına saldırı niteliğinde gerçek dışı haber yapılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.