Dünya

Tıp tarihinde bir ilke imza atmışlardı: Dünyanın hayatta kalabilen ilk yediz bebekleri bugün 27 yaşında

05 Ocak 2025 10:40

T24 Dış Haberler

ABD'nin Iowa eyaletinde yaşayan Bobbi ve Kenny McCaughey çiftinin yediz bebek sahibi olarak tıp tarihinde bir ilke imza atmasının ardından, yıllar içinde büyüyen bebekler birer yetişkin haline geldi.

Bobbi McCaughey, 19 Kasım 1997'de 6 dakika içinde 7 bebeği dünyaya getirerek dünyanın ilk hayatta kalan yedizlerini doğurdu.

Hipofiz bezi kaynaklı doğurganlık sorunları nedeniyle ikinci çocuğuna hamile kalabilmek için Metrodin adlı bir doğurganlık ilacı kullanan Bobbi McCaughey, gittiği rutin bir kontrolde, yedi bebek beklediğini öğrendi. Bu haber, hem aile hem de sağlık ekibi için ciddi riskleri beraberinde getirdi.

Doktorlar, yedi bebeğin aynı anda doğmasının anne ve fetüsler için tehlikeli olduğunu belirterek, “seçici redüksiyon” adlı bir prosedürü önerdi. Bu yöntem, daha az sayıda fetüs bırakılarak diğerlerinin hayatta kalma şansının artırılmasını öngörüyordu. Ancak McCaughey çifti, bu öneriyi reddederek hamileliği sonuna kadar sürdürme kararı aldı.

Bebeklerin doğumunun, hem tıbbi ekip hem de çift için oldukça stresli bir süreç olduğu belirtildi. 31. haftada sezaryenle gerçekleştirilen doğumda, 4 erkek ve 3 kız bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Bebeklere Robert, Kenny Robert, Brandon James, Nathan Roy, Joel Steven, Alexis Mary, Natalie Sue ve Kelsey Ann isimleri verildi.

Yedizlerin hikayesi ilham oldu

McCaughey ailesinin kararı ve doğum haberi, kısa sürede ulusal gündeme oturdu. Bazı çevreler kararı eleştirirken, birçok kişinin çifte destek verdiği görüldü. Aileye teklif edilen yardımlar arasında bir ev, bir minibüs, bir yıllık gıda desteği ve çocuk bezi gibi bağışlar yer aldı.

Ayrıca yedizlerin doğumundan kısa bir süre sonra McCaughey çifti, deneyimlerini içeren bir kitap yayınlamaya karar verdi. Yedizlerin hikayesi, aynı zamanda Ann Curry tarafından Today Show'da da ele alındı.

Modern tıbbın bir başarı öyküsü olarak kabul edilen McCaughey yedizleri bugün yetişkin birer birey olarak kendi hayatlarını sürdürüyor. Kardeşlerin her birinin farklı eğitim ve kariyer yollarına yöneldiği biliniyor.

Bobbi ve Kenny çifti ise çocuklarının taşınmasının ardından kendilerine büyük gelen evlerini, planlanmamış hamilelik sürecindeki genç kadınlara yardım eden Ruth Harbor adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşa bağışlamaya karar verdiklerini belirtiyor.


Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor!