Dünya Basınında Bugün

Trump-Biden yayını Demokrat Parti'yi gerdi, İran'ın nükleer adımları, Yunan basınından Türkiye iddiası | Dünya Basınında Bugün

28 Haziran 2024 09:48

T24 Dış Haberler

New York Times, dünya Gazze ve Ukrayna'daki savaşlara odaklanmışken İran'ın birden fazla nükleer silah üretmeye hiç olmadığı kadar yaklaştığını ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ve 2020 seçimlerinde yendiği selefi Donald Trump, 4 yıl aradan sonra bir canlı yayın tartışmasında karşı karşı geldi. eKathimerini, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin münhasır ekonomik bölgesinde telekomünikasyon kablosu döşeyen İtalyan gemi Teliri'nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini ifade etti.

28 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Sunak, Farage'ın Putin'in yatıştırıcısı olduğunu söylüyor

Britanya Başkanaı Rishi Sunak, Reform lideri Nigel Farage'ı Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin yorumlarıyla Vladimir Putin'i "yatıştırmakla" suçladı.

Başbakan, Reform lideri ile 1930'larda Adolf Hitler'in Nazi Almanya'sına karşı sert bir tutum takınılmasına karşı çıkanlar arasında paralellik kurdu.

Farage geçtiğimiz hafta, Batı'nın "NATO ve AB'nin göz göre göre doğuya doğru genişlemesi" ile Rusya'yı "kışkırttığını" söyleyerek tartışmalara neden olmuştu.

Başbakan, "Söylediği şey yanlıştı, tamamen yanlıştı. Putin'in ekmeğine yağ sürüyor. İngiliz sokaklarında sinir gazı kullanan bu adam Kuzey Kore ile anlaşma yapıyor" ifadelerini kullandı. 


The Financial Times | Kenya'da huzursuzluk: Ruto'nun istifası için çağrılar artıyor

Kenya polisi başkent Nairobi'de Devlet Başkanı William Ruto'nun istifasını isteyen bir protestocuyu tutukladı.

İki gün önce 20'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protestoların ardından dün eylemler yeniden başladı.

Ruto iki yıllık başkanlığının en ciddi kriziyle boğuşurken, gençlerin başını çektiği protesto hareketi, vergi artışlarının internet üzerinden kınanmasından hızla büyüyerek siyasi değişim talep eden kitlesel mitinglere dönüştü.


New York Times | İran, nükleer çalışma ve uyarılarını yoğunlaştırdı

New York Times, dünya Gazze ve Ukrayna'daki savaşlara odaklanmışken İran'ın birden fazla nükleer silah üretmeye hiç olmadığı kadar yaklaştığını ifade etti. Gazete, İran'ın yeraltındaki nükleer tesisine bin 400 yeni jenerasyon santrifüj kurduğuna dikkati çekti. New York Times, bazı İranlı elitlerin "nükleer program sadece barışçıl gerekçelerle ilerletiliyor" söyleminden uzaklaşmasının Tahran'ın nükleer alandaki ilerlemelerini daha da endişe verici hale getirdiği yorumunu yaptı.

 


The Washington Post | Biden, gergin tartışmada zorlandı 

ABD Başkanı Joe Biden ve 2020 seçimlerinde yendiği selefi Donald Trump, 4 yıl aradan sonra bir canlı yayın tartışmasında karşı karşı geldi. Kasım ayında başkanlık seçimlerinde tekrar karşı karşıya gelecek ikili birbirlerine karşı birçok ithamda bulunurken, özellikle Biden'ın zaman zaman anlaşılır cümle kurmakta zorlanması partisinde endişe yarattı.

The Washington Post, Trump'ın Biden'ı kişisel saldırı yağmuruna tutarken, Başkan'ın fark edilir şekilde zorlandığını ifade etti. 

Tartışmanın en ateşli noktalarından birinde Biden, Trump'ı "bir porno yıldızıyla yattığı gerekçesiyle sokak kedisi seviyesinde ahlaka sahip olmakla" suçladı. 


TASS | Trump, Kiev'in Rusya'ya karşı savaşta kazanmakta olmadığını söyledi

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, Biden'la çıktığı canlı yayın tartışmasında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili sözleri Rus basınında geniş yer buldu. 

Trump, "Biden bizi Ukrayna ve Rusya konusunda çok zor bir duruma soktu, çünkü Ukrayna o savaşı kazanmıyor" dedi. 

Trump, ayrıca "Rusya'nın tüm Ukrayna'yı alacağını" iddia etti. 


eKathimerini | Türkiye, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde kablo çalışmalarını takip ediyor

eKathimerini, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin münhasır ekonomik bölgesinde telekomünikasyon kablosu döşeyen İtalyan gemi Teliri'nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini ifade etti. Kablolar ilk önce Yunanistan'a, oradan da İtalya'ya uzatılacak.


Al Arabiya | İran, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında

İranlılar, bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine geçecek ismi belirlemek için sandık başında. Seçmenler sertlik yanlısı muhafazakâr adaylarla reformist aday arasında seçim yapacak. 

1979'dan bu yana olduğu gibi kadınlar ve radikal değişim çağrısı yapanlar oylamadan men edilirken, oylamanın kendisi de uluslararası kabul görmüş gözlemcilerin denetiminden geçmeyecek.

Öte yandan oylama, Gazze Şeridi'ndeki İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Orta Doğu'da daha geniş çaplı gerilimlerin yaşandığı bir döneme denk geldi.