Dünya Basınında Bugün

Trump davasına 12 jüri üyesi, ABD'den Filistin vetosu, 'Zelenski'ye suikast' tutuklaması | Dünya Basınında Bugün

19 Nisan 2024 10:12

T24 Dış Haberler

Polonyalı yetkililer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye yönelik bir suikast planının, Rus askeri istihbaratı için çalışan bir casusun tutuklanmasıyla engellendiğini açıkladı. Donald Trump'ın yargılanacağı "sus parası" davasında 12 kişilik jüri toplandı. Daha önce yemin eden iki jüri üyesi, tarafsız kalamayacakları gerekçesiyle jüriden çıkarıldı. Reuters'a konuşan kaynaklar, İsrail'in Cuma günü İran topraklarına bir saldırı düzenlediğini aktardı. ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğin reddetmek için Güvenlik Konseyi'ndeki oylamayı veto etti.

19 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Prens William, eşine destek sözü verdi

Prens William, Galler Prensesi Kate Middleton'ın kanser olduğunun açıklanmasından bu yana ilk kez kamuoyu karşısına çıktı. Yaklaşık 1 ay kadar önce Middleton'ın kanser olduğu açıklanmıştı. 

Prens, bir gıda yardım dağıtım yardım kuruluşu olan Surplus to Supper'ın mutfağında yemek pişirdi. Bu sırada, Galler Prensesi'ne bakıp destek olacağına dair söz verdi. 


The Times | Şüpheli casus, Zelenski'yi öldürme planı nedeniyle tutuklandı

Polonyalı yetkililer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye yönelik bir suikast planının, Rus askeri istihbaratı için çalışan bir casusun tutuklanmasıyla engellendiğini açıkladı.

Polonya Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, Polonya vatandaşı olan ve kimliği sadece Pawel K olarak açıklanan kişinin Rusya'nın istihbarat teşkilatıyla temasa geçtiği ve Ukraynalı lideri öldürmek için yardım teklif ettiği belirtildi.


New York Times | Üniversiteler kesintiler için ceza uyarısında bulundu

ABD üniversitelerinde Filistin yanlısı protestolar yaygınlaşırken, ülkede tartışmalar büyüyor. Michigan Üniversitesi'nin yıllık onur toplantısında yapılan protesto nedeniyle etkinlik kısa kesildi. Üniversite yönetimi, iki gün sonra "etkinlikleri kesintiye uğratan davranışların cezalandırılabileceği" yönünde karar aldı. ABD'nin en prestijli eğitim kurumlarından Columbia Üniversitesi'nde dün Filistin için yapılan çadırlı eyleme yönetim polis çağırdı. NYT, okulların protestolar arttıkça öğrencileri ilişik kesmeye varan kararlarla cezalandırmaya başladığına dikkati çekti.


The Washington Post | Trump davası 12 jüri üyesini buldu

Donald Trump'ın yargılanacağı "sus parası" davasında 12 kişilik jüri toplandı. Daha önce yemin eden iki jüri üyesi, tarafsız kalamayacakları gerekçesiyle jüriden çıkarıldı. Jüri üyelerinin seçimine cuma günü devam edilecek. Jüride mevcut olarak 7 erkek ve 5 kadın bulunduğu bildirildi. Üyelerden bazıları görüşmelerde "Trump hakkında kişisel görüşleri olduğunu ancak tarafsız kalabileceklerini" söyledi. 


Moscow Times | Ukrayna, Rusya'ya ait uzun menzilli bombardıman uçağı düşürdüğünü söyledi

Ukrayna cuma günü, savaşın başından bu yana ilk kez Rusya'ya ait bir uzun menzilli bombardıman uçağı düşürdüğünü iddia etti. 

Rusya'dan yapılan açıklamada ise, "Stavropol bölgesinde savaş görevini tamamladıktan sonra askeri hava üssüne dönerken, Rus Hava ve Uzay Kuvvetlerine ait Tu-22M3 model bombardıman uçağı düştü." ifadesine yer verildi. Rus, uçağın ilk belirlemelere göre "teknik arıza" nedeniyle düştüğünü belirtti.


Al Arabiya | ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliğini veto etti

ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğin reddetmek için Güvenlik Konseyi'ndeki oylamayı veto etti. Böylece BM'nin Filistin devletini tanımasını fiilen durdurmuş oldu. 

Konsey, 193 üyeli BM Genel Kurulu'na "Filistin Devleti'nin BM üyeliğine kabul edilmesini" tavsiye eden karar tasarısını veto etti. Britanya ve İsviçre çekimser kalırken, konseyin geri kalan 12 üyesi evet oyu kullandı.


Reuters | İsrail İran'a saldırdı, İsfahan üzerinde insansız hava araçları görüldü

Reuters'a konuşan kaynaklar, İsrail'in Cuma günü İran topraklarına bir saldırı düzenlediğini aktardı. İran medyası patlamalar olduğunu bildirdi ancak İranlı bir yetkili Reuters'e bunların hava savunma sistemlerinden kaynaklandığını söyledi.

Devlet medyası merkez şehir İsfahan üzerinde üç insansız hava aracının düşürüldüğünü aktardı.