Dünya
BBC Türkçe

Trump'ı geçmişte Hitler ile kıyaslayan Ohio senatörü JD Vance kimdir?

16 Temmuz 2024 15:53

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın kendi sosyal medya platformu Truth Social'da JD Vance'i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini duyurdu.

Trump'ın seçimi bugün Milwaukee eyaletinde başlayan Cumhuriyetçi Parti Kongresi sırasında kamuoyuna açıklandı.

JD Vance, Trump karşıtı görüşleri ile hatırlanan hatta kendini 'Trump ile Asla' kampında tanımlayan biriydi.

Ancak seneler içinde büyük bir dönüşüm yaşadı.

Ohio senatörü JD Vance 1984'te James David Bowman adıyla Middletown, Ohio'da dünyaya geldi. Vance, İskoç-İrlandalı kökenli işçi sınıfı bir aileden geliyor.

Anneannesi ve dedesi tarafından bir zamanlar iş fırsatlarının bulunduğu, şimdiyse ülkenin en yoksul yerlerinden biri olan Apalaş kömür bölgesinde yetişti.

2003 - 2007 yılları arasında Amerikan ordusunda deniz piyadesi olarak görev yaptı ve 2005'te altı ay boyunca Irak'taydı.

Vance'in orduda, medya ile ilişkiler bölümünde çalıştığı biliniyor.

Askerlik sonrası Ohio State Üniversitesi'nde felsefe ve siyaset bilimi okudu. Daha sonra da Yale Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı

JD Vance, ana akımda çok yer bulmayan muhafazakar, beyaz işçi sınıfına bir pencere açtığı belirtilen ve daha sonra en çok satanlar listesine giren Hillbilly Elegy isimli kitapta anılarını yazdı.

2016 başkanlık seçimleri öncesinde Donald Trump'ı sert bir şekilde eleştirdi.

Bir konuşmasında Cumhuriyetçi başkan adayına "aptal" dedi ve "kınanması gereken" biri olduğunu söyledi. Hatta Trump'ın "Amerika'nın Hitler'i" olabileceğini öne sürdü.

Vance 2017'de Ohio'dan California'ya taşındı ve burada biyoteknoloji alanında taşındıktan sonra, Paypal'ın kurucusu Peter Thiel'in yardımıyla kendi yatırım şirketini kurdu.

Vance 2021'de Thiel'in 10 milyon dolarlık yardımıyla senato yarışına katıldı ve ardından Trump hakkındaki açıklamalarından geri dönüş yaptı. Eski başkana "menfur" dediği için özür diledi.

Vance hatta Trump'ın 2020 seçimlerindeki usülsüzlük iddialarına da destek verdi. Seçimlerin adil olduğunu düşünüyor musun sorusuna 'hayır' yanıtı verdi.

Trump'ın desteğiyle 2022'de senato seçimlerini kazandı ve Washington'daki önemli isimlerden biri haline geldi.

Yorumcular son senelerde gösterdiği sadakatin Trump'ın kararında etkili olduğunu söylüyor.

Wyoming Senatörü John Barrasso, Reuters'a verdiği demeçte, "Vance'in ülkeye kazandırdığı başarı nedeniyle Trump'a yaklaştığını" savundu.

İdeolojik yakınlık

Vance, eski Başkan Trump'ın siyasi ideolojisine de yakın bir çizgide politikacı.

İki isim, ticaret, göç ve dış politika konularında benzer görüşlere sahipler. Vance özellikle Ukrayna konusunda ABD'nin desteğini eleştiriyor.

İki siyasetçinin farklılaştığı noktalarda ise Vance zaman içinde Trump’ın görüşlerine yaklaştı.

Tecavüz veya ensest mağduru kadınların kürtaj olabilmesine izin verilmesi gerektiğini savunan tutumunu değiştirdi.

ABD Başkanı Joe Biden da Vance ile Trump arasında bir fark görmediğini söyledi ve "O Trump'ın bir klonu" ifadelerini kullandı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir