ABD'de Donald Trump'ın uygulamanın ulusal güvenlik gerekçesiyle kapanmasını isteyen yasanın yürürlüğe girişini erteleyeceğini söylemesinden sonra, TikTok ABD'deki 170 milyon kullanıcısına hizmet vermeye yeniden başladı.
Çinli ByteDance şirketinin sap olduğu uygulama, Cumartesi akşamı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ABD'li kullanıcılara kapanmıştı.
Daha önce TikTok'un yasaklanmasına destek veren Trump, bir uzlaşmaya varılabilmesi için yasanın uygulanmasını geciktireceğini açıkladı. TikTok ta daha sonra "hizmeti yeniden oluşturma" aşamasında olduğunu belirtti.
Kısa süre sonra uygulama yeniden çalışmaya başladı ve milyonlarca kullanıcıya Trump'a teşekkür eden bir mesaj gitti. Mesajda şirket yeni başkana "gerekli netlik ve güvenceyi sağladığı" için teşekkür ederken, "TikTok'u ABD'de tutacak uzun vadeli bir çözüm için Trump ile birlikte çalışmaya devam edileceği vurgulandı.
Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social'daki açıklamasında "Pazartesi günü bir başkanlık emri yayımlayıp, yasanın koyduğu yasakların yürürlüğe gireceği dönemi genişleteceğim ve böylece ulusal güvenliğimizi koruyacak bir anlaşma yapabileceğiz" dedi.
TikTok'un ana şirketi Bytedance daha önce şirketin ABD'deki operasyonlarının satışını öngören yasayı dikkate almamıştı. Yasa Cuma günü Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmış ve Pazar resmen yürürlüğe girmişti.
Trump'ın hangi yetkiyle zaten yürürlükteki bir yasayı geciktireceği net değil. Ancak yönetiminin başkanlık emri yayımlanana dek yasağı uygulaması beklenmiyor.
ABD'de Yüksek Mahkeme'nin, sosyal medya platformu Tiktok'un, satılmaması halinde yasaklanmasını öngören yasayı onaylaması sonrası uygulamaya Pazar günü itibariyle bu ülkede ulaşılamıyordu.
Uygulamayı telefonlarından açmak isteyen kullanıcıların karşısına TikTok'u yasaklayan bir yasanın yürürlüğe girdiği ibaresi çıkıyordu.
Bu mesajda, Trump'ın çözüm için şirketle birlikte çalışacağını söylediği hatırlatılıyor ve "Temasta kalın" deniliyordu.
Onaylanan yasa TikTok'un, Apple ile Google gibi uygulama mağazalarından ve internet servis sağlayıcılarından kaldırılması anlamına da geliyordu.
TikTok, yasağın ABD'de 170 milyondan fazla kullanıcının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ileri sürerek, yasayı mahkemeye taşımıştı.
Yasa uygulamanın sahibi ByteDance firmasına hisselerini satması için dokuz ay süre veriyordu.
Trump daha önce TikTok'u kurtarmanın bir yolunu bulacağını söylemişti.
TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew de yemin törenine katılacak.
Bu noktaya nasıl gelindi?
Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri geçen yıl, Çin hükümetiyle bağlantıları konusundaki kaygılar nedeniyle, video paylaşım uygulamasının yasaklanması yönünde oy kullanmıştı.
TikTok ise birçok kez Pekin yönetimiyle veri paylaşmadığını açıklamıştı.
Yasaya göre platformun sahibi ByteDance'in genel bir yasakla karşılaşmaması için TikTok'u bağımsız bir alıcıya satması için 19 Ocak'a dek süre tanıyordu.
Satış olmazsa, Apple ve Google uygulamayı yeni kullanıcılara sunamayacak. Ayrıca, mevcut üyelere herhangi bir güvenlik güncellemesi yapılmayacak ve bu da en nihayetinde uygulamayı kullanılamaz hale getirecekti.
ByteDance ise daha önce TikTok'u satmayacağını söylemişti.
Yüksek Mahkeme'nin yasanın ABD Anayasası'nın hükümetin ifade özgürlüğüne müdahalesini engelleyen birinci maddesini ihlal etmediği yönündeki kararı, herhangi bir itiraz notu olmadan onaylanmıştı.
Yüksek Mahkeme'nin kararından sonra Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "sadece zamanlama" nedeniyle, Biden'ın yasayı uygulamanın Pazartesi günü göreve başlayacak bir sonraki yönetimin görevi olduğunu anladığını" kaydetmişti.
Siber güvenlik şirketleri, TikTok'un uygulamada görüntülenenlerin ötesinde kullanıcı verisi toplama kabiliyeti olduğunu söylüyor.
Çin, 2017'de ülke dışında yaşayan Çin vatandaşlarının ülkenin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapmasını şart koşan bir yasayı kabul etmişti.
Ancak Pekin yönetimi, şirketlere hükümet için bilgi toplama baskısı yaptığı iddialarını reddediyor ve yasağı eleştiriyor. TikTok daha önce birçok kez kendisinden veri istenmediğini açıklamıştı.