Dünya Basınında Bugün

Trump ve Harris ABD seçimleri öncesi kritik düelloda karşı karşıya geldi, Gazze'deki İsrail saldırısında 19 kişi hayatını kaybetti | Dünya Basınında Bugün

11 Eylül 2024 09:34

T24 Dış Haberler

Wall Street Journal, Trump ve Harris'in ABD seçimleri öncesi gerçekleşen kritik düellosunda tartışılan önemli konu başlıklarını ele alırken, İsrail'in Gazze'deki 'insani bölge'ye düzenlediği hava saldırısında 19 kişi hayatını kaybetti. Biden, Ukrayna'nın füze yasağını kaldırma sinyalleri verirken, Britanya'daki yakıt ödeneği kesintisi planına yönelik tepkiler devam ediyor.  

11 Eylül 2024'te
dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Wall Street Journal | Trump ve Harris, ABD seçimleri öncesi kritik öneme sahip münazarada karşı karşıya geldi

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak 60. başkanlık seçiminde yarışacak Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump canlı yayında ilk kez kozlarını paylaşmak için karşı karşıya geldi. Milyonlarca kişinin izlediği 90 dakikalık düelloda adaylar, ekonomi, sınır güvenliği, kürtaj, dış politika gibi konularda açıklama yaptı. Kamala Harris, Trump'ın ekonomi politikasını eleştirirken, Trump, kampanyasının en güçlü olduğunu düşündüğü iki konuyla, göç ve enflasyonla yanıt verdi. ABD'nin 3.Dünya Savaşı eşiğinde olduğunu ifade eden Trump, vatandaşlarının Biden-Harris yönetimi altında "sefalet içinde" yaşadığını söyledi. Harris ise, "Donald Trump bize Büyük Depresyon'dan bu yana en kötü işsizliği bıraktı. Donald Trump bize son yüzyıldaki en kötü kamu sağlığı epidemisini bıraktı." diye konuştu.


The New York Times | İsrail'in Gazze'deki "insani bölge"ye düzenlediği saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti 

İsrail ordusunun Hamas militanlarını hedef aldığını açıkladığı hava saldırısında, İsrail'in yoğun nüfuslu bölgelerde kullandığı için eleştirildiği 2 bin kiloluk bombaların kullanıldığı belirtildi. 19 kişinin hayatını kaybettiği bölgede 60 kişinin de yaralandığı ifade edilirken, İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaştan önce nüfusun seyrek olduğu Gazze'nin güneyindeki kıyı bölgesi El-Mavasi'ye düzenlenen saldırıların, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik Hamas öncülüğündeki saldırıya katılan üç üst düzey Hamas militanını hedef aldığı belirtildi. Gazze Sağlık Bakanlığı, kurtarma ekiplerinin kayıp kişileri bulmak için enkaz bölgesinde çalışmalarını sürdürdüğünü ve ölü sayısının artabileceğini söyledi.


The Daily Telegraph | Biden, Ukrayna'nın füze yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

İran'ın Rusya'yı balistik füzelerle donattığının ortaya çıkmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, İngiliz Storm Shadow füzelerinin kullanımına ilişkin yasağı kaldırmaya hazırlanıyor. 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya giderek Volodimir Zelenski ile kısıtlamaların kaldırılması konusunu görüşecek. İran'ın Rusya'ya yeni silah göndermesinin, ABD ile İngiltere arasında Storm Shadows'un kullanımı konusunda yeni tartışmaları tetiklediği düşünülürken Blinken Londra'ya yaptığı ziyarette, "Rusya şu anda bu balistik füzelerin sevkiyatını aldı ve muhtemelen bunları birkaç hafta içinde Ukrayna'da Ukraynalılara karşı kullanacak. Bu sadece Ukrayna ve Ukrayna halkı için değil, tüm Avrupa için bir tehdittir" diye konuştu. 
 


The Guardian | İşçi Partisi milletvekilleri, Starmer'ın kış yakıt ödeneği kesintisi planını desteklemeyi reddediyor

Britanya'da İşçi Partisi milletvekillerinin, Starmer'ın kış yakıt ödeneği kesintisi planını reddetmesinin ardından Keir Starmer artan baskılarla karşı karşıya kaldı. Milletvekilleri, ülkenin en yoksul emeklileri dışındaki herkese yapılan ödemelerin durdurulması için oy kullandı.

Çalışma Bakanı Liz Kendall, Muhafazakarları kış yakıt ödemesi konusunda "sahte öfke" göstermekle suçladı. Kendall, "Sabit gelirli çalışanlar ve emekliler, artan faiz oranları, ipotekler ve enflasyonla bedel ödüyor" diye konuştu.