Dünya Basınında Bugün

Trump ve Harris'in iki Amerika'sı; Netflix'e "Famagusta" mektubu | Dünya Basınında Bugün

12 Eylül 2024 09:33

T24 Dış Haberler

Britanya ve ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran'dan balistik füzeleri kabul etmesiyle çatışmayı “tırmandırmakla” suçladıktan sonra Ukrayna'nın Rusya'daki hedeflere karşı uzun menzilli füzeler kullanmasına izin vermenin eşiğinde. ABD'deki kasım seçimlerinde Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın karşı karşıya geldiği münazara sonrası Trump, "hasar kontrolü" modunda. Münazarada Donald Trump'ın "başarısız Amerika"sı ile Harris'in "umut vaat eden ülke"si karşı karşıya geldi; asıl soru, son oyların kullanılmasına 8 hafta kala Amerikan ruhunu kimin daha iyi okuyabildiği. ABD savunma yetkilileri, nükleer güçle çalışan denizaltı USS Georgia'nın ABD Merkez Komutanlığı'nın Orta Doğu'daki harekât sahasına girdiğini ve son haftalarda bölgeye sevk edilen bir dizi askeri varlığa eklendiğini söyledi. Bir Amerikan vakfı, Netflix CEO'su Ted Sarandos'a, yayın devinin Türk makamlarının baskısı üzerine “Famagusta” dizisinin Yunanistan dışında yayınlanmasını kısıtlama kararıyla ilgili açık bir mektup gönderdi.

12 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Times | Britanya ve ABD'den Ukrayna'ya ziyaret; uzun menzilli füzeler konusunda yeni eşik

Britanya ve ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran'dan balistik füzeleri kabul etmesiyle çatışmayı “tırmandırmakla” suçladıktan sonra Ukrayna'nın Rusya'daki hedeflere karşı uzun menzilli füzeler kullanmasına izin vermenin eşiğinde.

Dışişleri Bakanı David Lammy ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştükten sonra Ukrayna'nın Storm Shadow gibi silahları kullanmasına ilişkin “operasyonel detaylar” hakkında liderlerini bilgilendirmek üzere ülkelerine döneceklerini söyledi.

Blinken, Kiev'de Lammy ile birlikte nadiren düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik talepleri üzerinde hızlı bir şekilde çalışma sözü vererek öğrendiklerini “Başkan Biden'a geri götüreceğini” söyledi.


The Guardian | Trump, Harris'le münazaranın ardından “hasar kontrol modunda”

ABD seçimleri öncesinde dün yapılan başkanlık münazarasında Demokrat aday Kamala Harris, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı defalarca mesajın dışına çıkmaya zorladı. Trump, politikaları konusunda Harris'i zorlama fırsatlarını kaçırdığı başkanlık münazarasından duyulan yaygın rahatsızlık nedeniyle "hasar kontrolü" modundaydı. 

Trump'ın münazarayı kazandığı konusunda ısrarcı olması ve münazara sonrası zaferini ilan etmek üzere münazara odasını ziyaret ederek alışılmadık bir adım atması üzerine pek çok Cumhuriyetçi, Harris'in eski başkanın zayıf noktalarını kasıtlı olarak yemlediğini ve kendisinin de buna gözle görülür bir öfkeyle karşılık verdiğini görerek dehşete kapıldı.


The New York Times | Trump'a göre ABD başarısız oluyor; Harris'e göre ise umut var

Trump'ın Amerika'sı korkunç bir yer: Amerikan işlerini çalan ve Amerikan kedi ve köpeklerini yiyen yağmacı göçmenlerle dolu bir ulus; ekonomik olarak harap olmuş, uluslararası alanda aşağılanmış ve kıyamet gibi bir İkinci Dünya Savaşı'nın uçurumunun kenarında tünemiş bir ülke.

Kamala Harris'in Amerika'sı yorgun ama umutlu bir yer: Trump yıllarının kaosundan; tüm drama ve bölücülükten bıkmış bir ulus, hapis cezasıyla karşı karşıya olan geçmişe takılıp kalmış eski bir başkan tarafından utandırılmış ve yeni nesil bir liderlik için can atan bir ülke.

Amerika'nın bu iki vizyonu ilk ve muhtemelen tek başkanlık münazarasında sergilendi.

Asıl soru, son oyların kullanılmasına 8 hafta kala Amerikan ruhunu kimin daha iyi okuyabildiği.


Al Arabiya | Pentagon: ABD'nin nükleer denizaltısı artık Orta Doğu sularında

ABD savunma yetkilileri, nükleer güçle çalışan denizaltı USS Georgia'nın ABD Merkez Komutanlığı'nın harekât sahasına girdiğini ve son haftalarda bölgeye sevk edilen bir dizi askeri varlığa eklendiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ağustos ayında bölge, Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesine tepki olarak İran ve müttefiklerinin olası saldırılarına hazırlanırken güdümlü füze denizaltısının Orta Doğu'ya konuşlandırılması emrini vermişti.


eKathimerini | ABD vakfından Netflix'e "Famagusta" mektubu

Amerikan Helenik Eğitim İlerici Derneği Yüksek Başkanı Savas C. Tsivicos, pazartesi günü Netflix CEO'su Ted Sarandos'a, yayın devinin Türk makamlarının baskısı üzerine “Famagusta” dizisinin Yunanistan dışında yayınlanmasını kısıtlama kararıyla ilgili açık bir mektup gönderdi.

“Famagusta” 1974 yılında Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekâtı'nı konu alan bir Kıbrıs Rum yapımı.

Tsivicos, Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) dizinin Yunanistan dışında yayınlanmasını kısıtlamayı başardığını duyurmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

"RTÜK'ün Netflix'e uyguladığı baskı nedeniyle Netflix'in 'Famagusta'yı Yunanistan dışında yayınlamayacağı yönündeki açıklamasına atıfta bulunan basın haberlerinden endişe duyuyoruz” dedi.