Gündem

TSK'da üç ordu komutanı değişti, Balyoz'da yargılanan asker 'orgeneral' olarak sınır ötesi operasyonların başına getirildi, Genelkurmay'daki atamalar dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı Resmi Gazete'deki kararnameyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı

09 Ağustos 2024 00:08

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararnameyle, TSK'da Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında değişime gidildi. Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre, 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı değişti. Kararnamedeki en önemli değişikliklerden biri de sınır hattına ilişkin oldu. Suriye, Irak ve İran sınır hattındaki askeri birliklerin komutanları ile ülke genelindeki hava harekâtlarında görev alan üst komutanların bazıları değiştirildi. Deniz Kuvvetleri bünyesinde de muharip birliklerin komutanlarında değişikliğe gidildi. Sınır ötesi operasyonlardan sorumlu olan ve geçen hafta orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi ise bir dönem Balyoz davasından yargılanarak beraat eden Levent Ergün'e verildi. Tokel'in yerine getirilerek 2. Ordu Komutanı olan Ergün de yine geçen haftaki YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilmiş ve TSK'daki en geç orgeneral olmuştu. Ergün aynı zamanda, Tuzla Piyade Okulu’nda, geçen 10 Kasım’da teğmenler arasındaki “Atatürk fotoğrafı" krizi soruşturmasında Yüksek Disiplin Kuruluna başkanlık eden isimdi. Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri de Genelkurmay Başkanlığı'nda oldu. Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert Ege Ordusu Komutanlığı'na atanırken, yerine getirildiği Orgeneral Kemal Yeni de Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı'na atandı. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na getirildi. Böylece geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Metin Gürak'ın da kadrosunda yeniliğe gidilmiş oldu. 

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının kararlarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) yeni atamalar ve görev değişlikleri gerçekleşti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 9 Ağustos tarihli Resmi Gazete'deki kararnameyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 117 generalin ataması yapılırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise 38 generalin görev yerleri değişti. 

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Metin Gürak’ın bir “ilk” ile Genelkurmay Başkanlığı’na uzanan hikâyesi, Hava Kuvvetleri’nde erken emeklilik: YAŞ kararları ne anlama geliyor?

Üç ordu komutanı değişti

Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre, 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı da değişti.

Geçen yıl ağustos ayında Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanan İrfan Özsert, Ege Ordusu Komutanı oldu. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem eski Genelkurmay Başkanlarından Işık Koşaner ile KKTC'deyken İlker Başbuğ'un özel sekreterliğini yapmıştı. 

TSK'da 187 general ve amiral ataması: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu

Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert, Ege Ordusu Komutanı oldu

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Tokel, sınırı ötesi operasyonlardan sorumluyken İstanbul'a atanmış oldu. Tokel, Binali Yıldırım'ı Başbakanlığı döneminde "Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk" diyerek karşılamasıyla da gündem olmuştu.

Erdoğan YAŞ kararlarını imzaladı; Binali Yıldırım'ı karşılamasıyla gündem olan Metin Tokel orgeneralliğe terfi ettirildi

Balyoz davasından beraat eden Ergün, Tuzla Piyade Okulu'ndaki olayda da YDK başkanıydı

Kararnameyle, Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı'na da orgeneral Levent Ergün atandı, böylece sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi Tokel'den orgeneral Ergün'e verilmiş oldu. Geçen haftaki YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Ergün, TSK'nın en genç orgenerali olarak Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı iken kararnameyle 2. Ordu Komutanlığı'na getirilmiş oldu. 

Bir dönem Balyoz davasında da yargılanan Ergün, 23 Kasım 2011'de kabul edilen 3. iddianameden açılan davada, 2012'de 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hasdal Cezaevi'nde bir yıl kalan Ergün, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bir yıl sonra, 2013 yılında hakkında verilen hükmü bozmasının ardından tahliye edildi, 2014 yılında da davadan beraat etti.

Ergün aynı zamanda, geçen yıl 10 Kasım'da Tuzla Piyade Okulu’nda teğmenler arasında “Atatürk fotoğrafının üniformaya takılması” krizi olarak bilinen olaydaki disiplin soruşturmasında, 7 teğmen hakkında ihraç kararı veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) da başkanlık eden isimdi.

TOLGA ŞARDAN'IN YAZI DİZİSİ

  1. Müfettiş raporundan Tuzla Piyade Okulu’ndaki 'Atatürk' kavgası: Hakaret iddiaları, Risale-i Nur ve 'Hubbifillah' WhatsApp grubu ifadelere nasıl yansıdı?
  2. Tuzla Piyade Okulu'ndaki fotoğraf krizi: "Atatürk'ü sevmiyorum ama saygı duyuyorum"
  3. 13 Kasım günü Tuzla Piyade Okulu'nun 405 numaralı yatakhanesinde neler yaşandı?
  4. Tuzla Piyade Okulu’ndaki 10 Kasım süreciyle ilgili komutanlar ne anlattı?


Sınır hattının komuta kademesi değişti

Kararnameyle Mevcut Kara Harp Okulu Komutanı Korgeneral Gültekin Yaralı, Diyarbakır'a, 7. Kolordu Komutanı oldu.  KKTC'deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanı da değişti. Kara Harp Entitüsü Müdürü İlker Görgülü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı oldu. Bu görevdeki Tümgeneral Osman Aytaç merkeze çekildi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı oldu.

Kararanameyle, 2. Ordu Komutanı'nın değişmesiyle birlikte Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı, Yüksekva'daki  3. Piyade Tümen Komutanı, Şırnak'taki 23. Piyade Tümen Komutanı, Gaziantep'teki 5. Zırhlı Tugay Komutanı, yine Malataya'da 13. Komanda Tugay Komutanı, Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı, Çukurca'da 2. Hudut Tugay Komutanı, Hatay'daki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı, Van'daki 6. Hudut Tugay Komutanı, Midyat'taki 14. Komando Tugay Komutanı, Hakkari Derecik'teki 1. Hudut Tugay Komutanı, yine Diyarbakır'daki 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Siirt'teki 3. Komando Tugay Komutanı ile Malatya'daki 7. Anajet Üs Komutanı değiştirildi.

Genelkurmay'da dikkat çeken değişim

Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'ndaki değişim oldu. Kararnameyle, Ege Ordusu Komutanlığı'na getirilen Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert'in yerine, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kemal Yeni Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı'na atandı. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanı oldu. Böylece geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Metin Gürak'ın da kadrosunda yeniliğe gidilmiş oldu. . 


Metin Tokel'in dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ı karşılamasından bir kare 

Kara Kuvvetleri karargâhı değişti

Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı komite kademesi de değişti. Kararnameyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı, en önemli eğitim birliklerinden Piyade Okul Komutanı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı değişti.

Hava harekâtları birliklerinin üst kademesi değişti

Kararnameyle, hava harekâtları bilirliklerinin yönetimini sağlayan üst kademe de değişmiş oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki önemli görevlerden Konya'daki 3. Anajet Üs Komutanı, İzmir'deki 2. Anajet Üs Komutanı, Muğla'daki 16. Anajet Üs Komutanı, Balıkesir'deki 9. Anajet Üs Komutanı, Bandırma'daki 6. Anajet Üs Komutanı, Eskişehir'deki 1. Anajet Üs Komutanı ve Merzifon'daki 5. Anajet Üs Komutanı değiştirildi. 

Deniz Kuvvetleri'nde de değişim

Kararnameyle, Deniz Kuvvetleri'nde de Donanma Komutan Yardımcısı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı ile Kuzey Deniz Saha Komutanı, Güney Deniz Saha Komutanı değiştirildi. Ayrıca Mayın Filo Komutanı, Harp Filo Komutanı, Akdeniz Bölge Komutanı, Sap Komutanı ve İstanbul Boğaz Komutanı değiştirildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin atamasına ilişkin 9 Ağustos tarihli kararnamenin tamamı

İrfan Özsert kimdir?

1983'te Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1987'de Kara Harp Okulunu, 1988'de Topçu ve Füze Okulu'nda sınıf eğitimini tamamladı. Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. 2007'de topçu kurmay albay rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2011-2012 arasında Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı Komutanlığı yaptı.

2012'de tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2. Motorlu Piyade Tugayı (daha sonra 2. Hudut Tugayı) Komutanlığı ve Genelkurmay 2. İstihbarat ve Analiz Değerlendirme Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2016'da tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2016-2017 arası Genelkurmay Genel Sekreterliği, 2017-2019 arası Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yaptı. 2019'da korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Millî Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü yaptı. 2023 YAŞ kararıyla orgeneral rütbesine terfi ettikten sonra Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı.

Özsert, tümgeneralliği döneminde Orgeneral Işık Koşaner ve Orgeneral İlker Başbuğ'un KKKT'de Özel Sekreterliğini yaptı. 2023 yılında Genelkurmay 2. Başkanı oldu, 2024 yılında Ege Ordu Komutanlığı'na atandı.


Levent Ergün kimdir?

6 Ağustos 1966 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1988'de Kara Harp Okulundan piyade birincisi olarak mezun oldu. 1989'da Piyade Okulunda sınıf eğitimini tamamladı.

1989-1992 arası 66. Zırhlı Tugay'da takım ve bölük komutanlığı yaptı. Daha sonra 1992-1994 arası 70. Mekanize Piyade Tugayı'nda, 1994-1995 arası Kara Harp Okulunda bölük komutanlığı yaptı. 1995 yılında Bosna-Hersek'e giden Barış Gücü Taburunda takım komutanı olarak yer aldı.

1999'da Kara Harp Akademisinden kurmay subay olarak mezun olduktan sonra 66. Zırhlı Tugay'da lojistik kurmay yarbaşkanlığı yaptı. 2000 yılında Kara Harp Akademisine öğretmen olarak atandı. Bu görevi sırasında 2001-2003 yılları arası ABD'de yüksek lisans yaptı.

2003-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığında plan subaylığı, 4. Komando Tugayı'nda tabur komutanlığı, Brüksel'de bulunan NATO karargâhındaki Türk Askerî Temsil Heyetinde strateji, savunma ve ordu plan subaylığı yaptı. 2004-2005 arası Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücüne (ISAF) bağlı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Daire Başkanlığında görevlendirildi.

2007'de piyade kurmay albay rütbesine terfi etti. 2010 yılında 39. Mekanize Piyade Tümeni'ne bağlı 49. Piyade Alayı komutanlığına atandı. 2012'de 3. Kolordu Eğitim, Değerlendirme ve Bölge Koordinasyon Sağlama kurmay yarbaşkanlığına, daha sonra operasyon daire başkan yardımcılığına atandı.

Balyoz davasında 23 Kasım 2011'de kabul edilen 3. iddianame ile birlikte yargılanmaya başladı. 23 Eylül 2012'de 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve hükümle birlikte tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2013'te hakkında verilen hükmü bozdu ve Ergün tahliye edildi. 2014'te beraat etti.

2015'te tuğgeneral rütbesine terfi etti ve 4. Komando Tugayı komutanlığı yaptı. Bu görevi sırasında Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak'ın çağrısı üzerine Nusaybin’e giderek 10 günde Nusaybin’i hendeklerden arındırdı. 2016'da Genelkurmay Harekât Plan Daire Başkanlığına atandı. Bu görevdeyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi olarak katıldı.

2018'de tümgeneral rütbesine terfi etti ve Genelkurmay Harekât Başkanlığına atandı. 2020'de 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvveti komutanlığına getirildi.

2021'de korgeneral rütbesine terfi etti ve 3. Kolordu komutanlığına atandı. 2023'te Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına atandı. 10 Kasım 2023'te Piyade Okulu'nda bir öğrencinin yakasına Atatürk fotoğrafı takmamasıyla başlayan ve teğmenler arasında münakaşaya dönüşen olay üzerine başlatılan disiplin soruşturmasında 7 teğmen hakkında ihraç kararı veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna başkanlık etti.

2024 YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirildikten sonra TSK'nın en genç orgenerali olarak Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı'na atandı.


Metin Tokel kimdir?

Aslen Kocaelili olan Tokel, 1961 yılında Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde doğdu. 1983'te Kara Harp Okulunu, 1984'te Topçu ve Füze Okulunu bitirdi. 1995'te Kara Harp Akademisinden kurmay subay olarak mezun oldu.

2003'te topçu kurmay albay rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2003-2006 arası Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği askerî danışmanlığı, 2006-2011 arası Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe Sahası Yönetim Sistemleri daire başkanlığı, 2011-2012 arası Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi komutanlığı yaptı.

2012 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2012-2014 arası 34. Hudut Tugayı komutanlığı, 2014-2015 arası Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi komutanlığı, 2015-2016 arası Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı Lojistik Yönetim Başkanlığı yaptı.

2016'da 3. Piyade Tümeni komutanlığına atandı ve 2017 yılında tümgeneral rütbesine terfi etti. 2019'da NATO Müttefik Kara Komutanlığı Kurmay Başkanlığına atandı. 2021 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve 6. Kolordu ve Müşterek Özel Görev Kuvveti komutanlığına atandı. 2023 yılında 2. Ordu komutanlığına getirildi.

2024'te orgeneral rütbesine terfi etti. Ardından 1. Ordu Komutanı olarak atandı. 

 


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin atamasına ilişkin 9 Ağustos tarihli kararnamenin tamamı için tıklayın.