Gündem

Hakkında soruşturma başlatılan Tuncay Özkan konuştu: Ona onun söylediğini söyledim "Züppe" hakaret değil

26 Ağustos 2024 16:01

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “Züppe” dediği için hakkında soruşturma açılan ve AKP'lilerin hedefi haline gelen Tuncay Özkan, hakkındaki tepkilere cevap verdi. Gazete Pencere'den Yavuz Oğhan'a konuşan Özkan, Cumhurbaşkanını kast ederek, “Ben onun söylediğini söylüyorum” dedi. Özkan, annesine küfreden AKP'li vekille ilgili de “Hayat boyu unutmayacağım, onunla konuşacağız” diye konuştu.

Ahlat’ta katıldığı Malazgirt Zaferi kutlamalarında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’yi hedef alarak şunları söylemişti, "Meydanlara söz verdikleri halde binlerce belediye işçisini gelir gelmez kapı dışarı ettiler. Halkçılık maskesinin arkasından Avrupa başkentlerinde halkın paralarıyla keyif çatan gösteriş müptelası bir elitizm çıktı."

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise sosyal medya hesabından (X) yaptığı paylaşımla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP'ye yönelik eleştirileri hakkında şu paylaşımda bulundu: 

“Seni gidi züppe seni! Sarayda otur, tahta kurul, dolarlar, milyarlar oyuncağın olsun, israflık, müsriflik yoldaşın, zenginler senin arkadaşın bize mi diyorsun “gösteriş müptelası” diye? 13 uçak sende. Lüks hayat sende. Konvoylar dolusu otomobil yurt içinde yurt dışında sende. 22 yılda milleti fakir fukara koyup zenginlerin partisi olmak sende. Fakirle fukarayla dalga geçen partili sende. Dolar milyarderleri sende. Zindanlar bizim, saraylar senin, gösterişli olan biz öyle mi?

Kıskandın mı? Seni sarayın züppesi seni! Erken seçim istiyoruz. Hodri meydan!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kendisine "züppe" diyen CHP milletvekili Tuncay Özkan'a 250 bin liralık tazminat davası

Paylaşımının ardından tepkilerin hedefi haline gelen Tuncay Özkan Gazete Pencere’ye açıklamalarda bulundu. Özkan'ın açıklamaları şu şekilde,

AKP'lilerden Tuncay Özkan'a peş peşe tepkiler

"Konuşan kim olursa olsun canına okuyorlar"

Kendisine gösterilen tepkinin, Türkiye’deki ifade özgürlüğünü bitirme adımlarının bir parçası sayan Tuncay Özkan, “Konuşan kim olursa olsun canına okuyorlar. Bakın Dilruba günlerdir cezaevinde. İfade özgürlüğü ortadan kalkarsa bir daha geri gelmez” dedi.

"Züppe hakaret değil"

Hakkındaki soruşturmadan sıkıntı duymadığını söyleyen CHP’li Milletvekili Tuncay Özkan, “Züppe hakaret değil. Soruşturmadan bir yere gitmez, giderse de gider, biz alışığız” diye konuştu.

"Partiden paylaşımla ilgili eleştiri almadım"

CHP'den kendisine paylaşımı ile ilgili her hangi bir eleştiri gelmediğini belirten Özkan, genel merkez yönetimi ile de bir görüşmesinin olmadığını aktardı. Özkan, "Ankara değilim, dönünce konuşuruz bir problem olacağını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan AKP Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın sosyal medya hesabından (Tuncay Özkan'ın annesine yönelik) küfürlü paylaşımına değinen Özkan şunları söyledi, “İçim nasıl kan ağlıyor bilemezsiniz. Hayatım boyunca unutmayacağım. Onunla mutlaka konuşacağız”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik kullandığı "züppe" kelimesinin, hakaret olmadığı ortaya çıktı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, amirleri için “züppe” ifadesini kullanan memura verilen disiplin cezasını, “züppe”nin hakaret olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkeme dosyasına Türk Dil Kurumu’nun yazısı da girmişti. TDK, “züppe” kelimesinin Türkçe’de hakaret olmadığını resmi yazıyla ifade etmişti.

CHP'li Tuncay Özkan'ın, partisi hakkında "gösteriş müptelaları" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı kullandığı “züppe” ifadesi tartışma yarattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özkan hakkında soruşturma açıldığını söyledi.

B Yüzü'nün haberine göre; AKP'li isimler, Özkan'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını ve yargılanmasını isterken, "züppe" kelimesiyle ilgili yargı kararı dikkati çekti. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, amirleri için “züppe” ifadesini kullanan memura verilen disiplin cezasını, “züppe”nin hakaret olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti.

TDK'ya göre "züppe" ne anlama geliyor?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde "züppe" kelimesinin karşılığı için iki içerik yer alıyor. Birinci içerikte kelime, "Giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan; didon" olarak tanımlanırken, ikinci içerikte "züppe" için "Seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen; snop" ifadeleri kullanılıyor.