Gündem

Turhan Çömez: Bakanlık tarım mezarları açtırdı, tonlarca buğday toprağa gömüldü

"Eğer Bakanlık iletişim başkanlığı tarafından bu söylediklerimi yalanlarsa hepsini tek tek belgelerle kanıtlayacağım"

22 Ağustos 2024 06:33

İyi Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birçok ilde açtırdığı çukurlara binlerce ton buğday gömüldüğünü ileri sürdü. Buğdayların yarısının çürütüldüğünü söyleyen Çömez, “Eğer Bakanlık iletişim başkanlığı tarafından bu söylediklerimi yalanlarsa hepsini tek tek belgelerle kanıtlayacağım” dedi.

Sözcü TV’ye konuşan Burhan Çömez, Can Coşkun'un sunduğu Türkiye'nin Sözü programında şunları kaydetti:

“Seçimden önce AKP ekmek fiyatları düşük olsun diye Ukrayna'dan ve Rusya'dan akılalmaz bir buğday ithalatı yaptı.  Bu buğdayları götürüp TMO'nun silolarına koydu o dönemde daha Türk çiftçiler daha yeni ürün toplamıştı o ürünleri almadı.

"İktidar çiftçiden aldığı 100 bin ton buğdayı toprağa gömdü"

Gelen tepkiler sonrası ise mecburen aldılar ancak bunu TMO silolarına koyamadılar. Nereye koyduğunu biliyor musunuz, bir naylon serip toprağa gömdüler.  Adres veriyorum size Bandırma'nın Merinos çiftliğinin bahçesi, gidin bu akşam toprağa gömülmüş 100 küsür bin ton buğday göreceksiniz.

"Bakanlığın eliyle tarım mezarlığı açıldı"

Bunun gibi Bursa'da, Ankara'da toprağa gömülü buğday var. Ve maalesef toprağa gömülü buğdayın yarısı şu anda kullanılmaz vaziyette, yarısı çürümüş, yarısı nemli, yarısı mantarlı.

Tarım bakanı dediğime inanmıyorsa yarın Bandırma'da kendisiyle buluşalım basının önünde açalım oraları. Bakın ne çıkacak toprağın altından. Tarım bakanlığının eliyle biz tarım mezarları açmışız.

"Gübre fabrikalarını sattılar şimdi ithal ediyorlar"

AKP iktidara gelir gelmez gübre fabrikalarını sattı. Gemlik Gübre, İstanbul Gübre, Samsun Gübre hepsini sattı. 600 milyon dolarlık Gemlik gübreyi götürdüler vadeyle 83 milyon dolara sattılar. Şu anda gübrenin yarısı maalesef ithal ediliyor, 7 milyon ton gübrenin yarısı dışardan geliyor. Bir taraftan da Irak'tan İran'dan kaçak gübre geliyor. Gübredeki rezalet bu...

Öte yandan bu iktidar ülkeye herhangi bir tarımsal teknolojiye yatırım yapmadı. Bunun sonucunda zirai ilaçlamada dışa bağımlıyız. Tarımda şu an vahim şeyler dönüyor. Bunların hepsi belgeli. Eğer Bakanlık iletişim başkanlığı tarafından bu söylediklerimi yalanlarsa hepsini tek tek belgelerle kanıtlayacağım. Bunu çok üzülerek söylüyorum; ülkeye Irak, İran ve Suriye'den kaçak zirai mücadele ilaçları giriyor. Bu kaçak ilaçlar üzerlerine ambalaj geçirilerek vatandaşlara satılıyor. Sonra da ithal edilecek ürünler ilaç kalıntısı olduğu için geri gönderiliyor. Bakanlık da bunu hiç soruşturmuyor. Bunun nedeni bu kaçak ilaçlar yüzünden..."