Türk Kardiyoloji Derneği’nin kalp krizi geçiren hastalar üzerinde yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Hastaların önemli bir kısmı ambulans kullanmak yerine kendi olanakları ile hastaneye gidiyor veya getiriliyor. Bu durumda hasta doğru müdahaleyi yapacak hastaneye en kısa sürede ulaşamıyor, müdahale ambulansta başlayamıyor. Hasta hayati önemi olan altın dakikalarını kaybediyor.
Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre, Türk Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı TÜRKMİ adı verilen araştırma kalp krizi geçiren hastalarda ambulans kullanma oranlarının çok düşük olduğunu gösterdi. Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 42’si kendi olanaklarıyla acile gidiyor. Ambulansla gitme oranı ise sadece yüzde 18.
Hastaların yüzde 40'ı yanlış hastaneye gidiyor
Prof. Dr. Erol, hastaların yüzde 40’ı da önce yanlışlıkla koroner anjiyografi ünitesi olmayan bir hastaneye getiriliyor. Bu nedenle de tekrar anjiyografi yapılan hastaneye sevk edilmek durumunda kalıyor” dedi.
Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan birinde ani tıkanma meydana gelmesiyle oluşuyor. Damarın tıkanmasıyla birlikte 20 dakika içinde süratle kalp kası ölmeye başlıyor. Hastanın süratle koroner anjiyografi yapılan bir hastaneye ulaştırması ve o damarın açılması gerekiyor. Damar ne kadar erken açılırsa hastanın kazancı da o denli yüksek oluyor.