T24 Haber Merkezi
Türk Lirası, perşembe günü yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederek bir gün önceki kazançlarını geri verdi. TL’deki değer kaybına Merkez Bankası rezervlerine dair kaygılar ile seçim sürecine ilişkin belirsizliğin AKP'nin iptal başvurusu nedeniyle devam etmesinin sebep olduğu yorumu yapılıyor.
Dolar/TL, perşembe gün içinde en yüksek 5.8515’i gördü. Financial Times’ın Türkiye’nin net rezervlerinin Merkez Bankası’nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar değil 16 milyar dolar olduğu yönündeki haberi sonrasında yükselişe geçen kur, günün ilk yarısında çoğunlukla 5.82-5.84 bandında seyretti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteye “Eyy Financial Times” diye tepki gösterdiği konuşması sırasında da yeniden 5.84’ün üzerini gördü.
TIKLAYIN - Erdoğan'dan Financial Times'a: Sen ne yazarsan yaz
Reuters’ın konuya dair haberinde, doların ekim ayından bu yanaki en yüksek seviyeye çıkması Financial Times’ın gündeme getirdiği Merkez Bankası haberine bağlandı. Reuters’a konuşan bir trader, “Financial Times’taki haberle birlikte Merkez Bankası rezervlerine dair kaygıların arttığını görebiliyoruz” dedi ve ekledi:
“Rezervlerin çok iyi bir durumda olduğunu söyleyemeyiz ancak son dönemde gündeme gelen çelişen haberler ile yorumlar konunun derinlemesine analiz edilmediğini, açıklanmadığını ve hesaplanmadığını da gösterdi.”
Financial Times haberinde, Türkiye’nin net rezervlerinin Merkez Bankası’nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar olmayabileceğini iddia edilmişti. Net rezervin swap ya da kısa dönemli borçlanmalar sayesinde 25 Mart’tan bu yana şişirilmiş olabileceğini kaydeden FT, bunların çıkarılmasının ardından net rezervin 16 milyar dolara gerilediğini savunmuştu. Financial Times'ın haberi, rezervlere ilişkin soru işaretlerini tekrar gündeme getirdi.
TIKLAYIN - Financial Times: Türkiye’nin net rezervi 28.1 milyar dolar değil, 16 milyar dolar
Reuters’ın Merkez Bankası verilerine dayanan hesaplamasına göre de, Merkez Bankası’nın olgunlaşmamış TL cinsinden swap satışlarının 17 Nisan’dan başlayarak 12 milyar dolar civarında.
Merkez Bankası, 4 Nisan’da Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda vadesi gelmemiş toplam swap satış limitini yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltmişti.