Türk Telekom’un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) onayına gönderdiği tarifeye göre, kullanıcıların kotalı internet paketi 1 Nisan'dan sonra aşım olması halinde kesileceği iddia edildi. İddialar sonrası açıklama yapan Türk Telekom, böyle bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu.
BTK'nın internette adil kullanım kotasını (AKN) kaldırmasının ardından yeni paket fiyatları da netleşmeye başladı. Türk Telekom, internet servis sağlayıcı (İSS) şirketlere 'Al-Sat Paket/Tarife Revizyonu' başlığıyla yeni toptan fiyat listesini dün gönderdi. Eğer BTK bu listeyi onaylarsa, artık İSS'ler Türk Telekom'dan aldıkları toptan fiyata yüzde 5 Özel İletişim Vergisi ve yüzde 18 KDV koyarak, yeni fiyatlardan satışa başlayacak.
Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, yeni uygulamaya göre, satışı durdurulan AKN'li paketi kullanan aboneler 1 Nisan'a kadar mevcut hızlarında limitsiz olarak hizmet alacak ancak nisan ayından itibaren paketleri 'kotasında duran'a dönüştürülecek. Yani 2018 boyunca avantajlı fiyatla hizmet alan aboneler, 8 Mpbs'lik en düşük pakete yaklaşık 60 lira ödemek zorunda kalacak. Paketi bittiğinde ise eskiden olduğu gibi hızı yavaşlatılmayacak, interneti tamamen kesilecek. Bu durumda ek paket önerilecek olan abone eğer bunu kabul etmezse en az 90 lirayı gözden çıkararak 44 Mpbs'lik pakete geçmek zorunda kalacak.
"Biz bu yola farklı bir amaçla çıktık"
Bilişim Sektörü İş adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Başkanı Dağhan Uzgur, AKN uygulamasına son vermenin amacının internet hızının yavaşlatılmaması olduğunu hatırlatarak, "Biz bu yola internet hızı düşmesin, Türk gençliği en hızlı şekilde, ucuz ve kotasız şekilde internet kullanabilsinler diye çıktık ama geldiğimiz noktada daha önce kotası bittiği için internet hızı düşen ama erişimi kesilmeyen abonenin artık interneti tamamen kesilecek" dedi.
Dünya standartlarına göre oldukça düşük bir hız olarak kabul edilen 8 Mbps hızın halen paketlerde yer alıyor olmasının bile ayrı bir tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Uzgur, şunları söyledi:
"Türkiye internet hızı konusunda dünyada 84'üncü sırada. Bu düşük hıza rağmen bir de kota ile kullanıcıların kısıtlanması doğru değil. ‘8 Mbps hızım olsun ama ucuz olsun' diyenler eskiden yaklaşık 30 TL'ye ihtiyaçlarını giderebiliyorken artık en düşük kotalı internete yaklaşık 60 lira ödemek durumunda kalacak. İnternetinin kesilmesini istemeyenler ise kesenin ağzını daha da açacak."
Türk Telekom'dan yalanlama
Türk Telekom'dan haberdeki iddiaların yalanlandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Türk Telekom, 2019 itibariyle düzenleyici otorite Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) vizyonerliğinde diğer tüm internet servis sağlayıcılar gibi Adil Kullanım Noktası uygulamasını kaldırdı. Buna ek olarak, Türkiye’yi geleceğe bağlamak ve internet penetrasyonunu artırmak amacıyla, yaklaşık 8 milyonu aşkın mevcut perakende internet abonelerini hiçbir ek ücret talep etmeden mevcut paketi ne olursa olsun, çağrı merkezine veya SMS ile herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek olmadan limitsiz paketlere yükseltti. Dolayısıyla, gazetede yer alan “adil kullanım kotalı internet kullanan 1 Nisan’a kadar limitsiz internet alacak. Ancak o tarihten sonra paketi ‘kotasında duran’a dönüşecek” ifadesi tamamıyla gerçek dışıdır, 1 Nisan’dan sonra da taahhütlü ya da taahütsüz bir şekilde Türk Telekom internet ailesine katılmış mevcut müşterilerimiz limitsiz bir şekilde internetin keyfini sürdürmeye devam edeceklerdir. 12 Ocak 2019 tarihinden sonra Türk Telekom limitsiz internet kampanyalarına ek olarak GB’li kampanya seçeneklerini de portföyüne eklemiştir. Sadece ve sadece, 12 Ocak 2019 tarihinden sonra GB’li paketi tercih eden müşterilerin, aylık kullanım miktarına ulaşmaları durumunda internet hizmeti durur ve ek paket almaları durumunda o ay için internetten mevcut hızlarıyla yararlanmaya devam ederler. GB’lı paketlerden faydalanan müşterilerimiz bu durum hakkında detaylıca bilgilendirilmiş olup onayları ve tercihleri doğrultusunda GB’li pakete yönelmişlerdir."