Politika

Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez davet edildi: Bakan Fidan, Arap Ligi toplantısı için bugün Kahire'ye gidiyor

Bakan Fidan, konsey toplantısı açılış oturumunda hitapta bulunacak

10 Eylül 2024 08:59

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün düzenlenecek Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılıyor. Bu, 13 yıl sonra bir dışişleri bakanının zirveye ilk kez katılımı olacak. Bakan Fidan, konsey toplantısı açılış oturumunda hitapta bulunacak. Fidan'ın konuşmasında Türkiye-Arap Ligi ilişkileri ile Gazze savaşı konularına değinmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca ikili görüşmelerde bulunacak. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Âl Suud, Tunus Dışişleri, Göç ve Yurtdışında Yaşayan Tunuslular Bakanı Nebil Ammar, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve BM’nin Gazze’de İnsani ve Yeniden İnşadan Sorumlu Kıdemli Koordinatörü Sigrid Kaag ile görüşmesi bekleniyor.

Konsey toplantıları mart ve eylül aylarında olmak üzere düzenli olarak yılda iki kez Kahire’de yapılıyor.

Anadolu Ajansı'na konuşan uzmanlar, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yürüttüğü normalleşme süreçlerinin geldiği bir aşamanın sonucu olarak 2011'den sonra ilk kez toplantıya çağrıldığına dikkati çekti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye'deydi

Fidan'ın zirveye katılımı kararı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından geldi.

TIKLAYIN | Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 12 yıl sonra Ankara'da | İki liderden ortak mesaj: Diyaloğumuz üst seviyede, ilişkilerimizi güçlendireceğiz

Middle East Eye'a bilgi veren bir kaynak, Fidan'ın katılımının kolaylaştırılmasında Kahire'nin kilit bir rol oynadığını aktardı.

Yıllar sonra ilk kez zirve bildirisinde Türkiye eleştirilmemişti

Arap Birliği yıllar boyunca Türkiye'nin bölgedeki rolünü, özellikle de Suriye, Libya ve Somali'deki askeri operasyonlarını sık sık kınadı. Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarında 2018 yılından itibaren Türkiye'nin Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı iddiasıyla bazı aleyhte kararlar alındı. Ancak Türkiye'nin birtakım girişimleri ve Mısır başta olmak üzere yürüttüğü normalleşme süreçleri bu konuda ilerleme sağladı.

Son olarak geçen mayıs ayında düzenlenen 33. Arap Ligi Zirvesi'nde "Türkiye'nin Arap Devletlerinin İçişlerine Müdahalesi Hakkında Arap Bakanlar Komitesi" kararı gündeme getirilmedi ve zirve bildirisinde Türkiye ile ilgili olumsuz bir hususa yer verilmedi. 

Bakan Fidan, Arap Ligi ile gelişen temas ve ilişkiler kapsamında 13-14 Ekim 2023'te Kahire'ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit'le görüşmüştü. Bakan Fidan ve Aboul Gheit, daha sonra Dışişleri Bakanı'nın 4-5 Ağustos'taki Kahire ziyareti sırasında bir kez daha bir araya gelmişti. 

Türkiye, 29 Ağustos'ta Brüksel'de düzenlenen AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) da 5 yıllık aranın ardından davet edilmişti