Gündem

Türkiye alevlerle mücadele ediyor: Bakan Yumaklı aktif yangınlarla ilgili son durumu açıkladı!

Yangınlardan birinin piknikçiler, bir diğerinin de iki çocuk nedeniyle çıktığı belirlendi; şimdiye kadar 7 kişi gözaltına alındı, 5 kişi tutuklandı

18 Ağustos 2024 06:44

Türkiye orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, birbiri ardına çıkan 8 yangına ilişkin son durum bilgisini paylaştı. Buna göre, İzmir Karşıyaka Yamanlar, Bolu Göynüklü'de yangınlar kontrol altına alındı. Urla-Çeşme’de ise soğutma çalışmaları sürüyor. Bakan, İzmir Menderes, Aydın Bozdağan, Manisa Gördez, Karabük Ovacık ve Uşak'taki yangınların ise şiddetinin düşürüldüğünü ve kontrol altına alınmaya yaklaşıldığı bilgisini paylaştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, orman yangınlarına sebep olduğundan şüphelenilen 7 şahsın gözaltına alındığını, Bolu'da ise 2 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.

Aydın'daki maki yangınını çıkaran 3 şüpheli tutuklandı

Aydın'ın Didim ilçesinde önceki gün çıkan ve 12 saatte söndürülen maki yangınına ilişkin soruşturma kapsamında 3 şüpheli gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklandı.

Bakan Yumaklı'dan açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, saat 12.00 itibariyle aktif yangınlarla ilgili son bilgileri paylaştı:

"Dünden bugüne 8 aktif yangınla devretmiştik, bunlardan şu anda içinde bulunduğumuz İzmir Karşıyaka Yamanlar'da şehre bakan bölümü itibariyle herhangi bir riskin olmadığının açıklamasını yapmıştık. Üst tarafta bir vadiye sıkıştırmıştı arkadaşlarımız, yanan kısımları çok şükür an itibariyle İzmir’e Yamanlar'da bu yangının kontrol altına alındığını sizlere bildirmek istiyorum.

İkinci yangın Bolu Göynüklü’deydi, burada da arkadaşlarımız çok çetin bir mücadele verdiler. Burayla ilgili de kontrol edildi bilgisini veriyorum. Ağaç yapısı itibariyle zaman zaman küçük tütmeler görebilir vatandaşlarımız ama hiç kimseyi endişelendirecek bir durum söz konusu değil.

İzmir Urla Çeşme’de makilik bir alanda çıkan bir yangındı. Bizim orman ekiplerimiz hemen intikal ettiler. Yakında bir site vardı buranın risk altında olduğu düşüncesiyle valilik tarafından boşaltılmasına karar verildi. Zarar gören herhangi bir ev ya da bir can kaybı ya da yaralanma yok orada. Hali hazırda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burası da kontrol altında. devam eden  diğer beş yangınla ilgili de güzel haberler vermek istiyorum.

İzmir Menderes’te devam ediyordu ancak bütün gece boyu arkadaşlarımızın karadan olabildiği kadar ki müdahalesi ile o da belli bir alana kıstırılmıştı, enerjisi düşürüldü, şu anda 4 uçak 11 helikopter ile çok yoğun bir şekilde karadan da arkadaşlarımız mücadele ediyorlar, kontrol altına alınmaya en yakın olan yangınlardan bir tanesi.

Diğeri Aydın Bozdağan, 5 uçak 11 helikopterle ve çok ciddi bir kara ekibiyle 3 gündür devam eden bir yangın. Bayrak direğini bile yerinden sökercesine bir rüzgâr vardı orada. Burayı da belli bir olgunluğa getirdiler, çok çok iyi gidiyor. Kısmen kontrol altında diyebiliriz.

Manisa Gördez, burada da günlerdir devam eden çok uzun ve geniş bir alana bir hat şeklinde yayılmış yangın söz konusuydu. Burada da 1 uçak ve 10 helikopter ile mücadele devam ediyor. Buranın da enerjisi ciddi şekilde düşürüldü, sadece bir noktası kaldı oraya odaklandı arkadaşlar. Sanıyorum akşam ütüne doğru bir güncelleme yapacağız.

Diğeri Karabük Ovacık, burada da iki helikopterle birlikte ulaşılamayan kayalık alanalar müdahale ediliyor. Enerjisi çok ciddi bir şekilde düşürülmüş vaziyette.

Son olarak Uşak, 4 helikopter ve gene kara ekiplerimiz müdahale ediyorlar, buranın da enerjisin düşürüldü tek bir nokta kaldı."

MSB'den yangınlara 15 helikopterle destek

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir, Aydın ve Bolu'daki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına 15 helikopterle destek verildiğini duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İzmir, Aydın ve Bolu'da devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek olmaya devam ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; 6 helikopter ile İzmir'in Menderes ilçesinde, 2 helikopter ile İzmir'in Karşıyaka ilçesinin Yamanlar mevkisinde, 2 helikopter ile İzmir'in Urla ilçesinde, 3 helikopter ile Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde, 2 helikopter ile Bolu'nun Göynük ilçesinde olmak üzere toplam 15 helikopterle havadan mücadeleye devam ediyor" denildi.


İzmir

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi Karatepe mevkisinde önceki gün başlayan yangın yerleşim yerlerine kadar ulaşmıştı. Yangında 16 ev yanmış, 87 ev ve 45 iş yeri boşaltılmıştı. 3 mahallenin de tahliye edildiği yangın dolayısıyla hayvan barınağı da boşaltılmıştı. Karşıyaka'da başlayan ve Bayraklı ile Çiğli ilçesindeki ormanlık alanlara da yayılan yangında, kentin birçok noktası duman altında kalmıştı.

Yumaklı, İzmir Karşıyaka'daki orman yangınının piknik yapan kişilerin yaktığı ateşten çıktığını belirtti. Yangını çıkaran 3 kişiyi yakalama çalışmalarının devam ettiğini belirten Yumaklı, İzmir Ödemiş'teki yangını ise iki çocuğun otluk alanda sigara içerken çıkardıklarını ve çocukların gözaltına alındığını kaydetti.

Bakan Yumaklı yangınlarla ilgili güncel şu bilgileri paylaştı: 

"Dünden bugüne 8 aktif yangınla devretmiştik, bunlardan şu anda içinde bulunduğumuz İzmir Karşıyaka Yamanlar'da şehre bakan bölümü itibariyle herhangi bir riskin olmadığının açıklamasını yapmıştık. Üst tarafta bir vadiye sıkıştırmıştı arkadaşlarımız, yanan kısımları çok şükür an itibariyle İzmir’e Yamanlar'da bu yangının kontrol altına alındığını sizlere bildirmek istiyorum.

İzmir Urla Çeşme’de makilik bir alanda çıkan bir yangındı. Bizim orman ekiplerimiz hemen intikal ettiler. Yakında bir site vardı buranın risk altında olduğu düşüncesiyle valilik tarafından boşaltılmasına karar verildi. Zarar gören herhangi bir ev ya da bir can kaybı ya da yaralanma yok orada. Hali hazırda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burası da kontrol altında. devam eden  diğer beş yangınla ilgili de güzel haberler vermek istiyorum.

İzmir Menderes’te devam ediyordu ancak bütün gece boyu arkadaşlarımızın karadan olabildiği kadar ki müdahalesi ile o da belli bir alana kıstırılmıştı, enerjisi düşürüldü, şu anda 4 uçak 11 helikopter ile çok yoğun bir şekilde karadan da arkadaşlarımız mücadele ediyorlar, kontrol altına alınmaya en yakın olan yangınlardan bir tanesi."

Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarındaki bir site tahliye edildi

Gece saatlerinde bölgedeki son durumla ilgili açıklama yapan İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında makilik alanda çıkan yangın nedeniyle bölgedeki bir sitenin tahliye edildiğini söyledi. Bölgede devam eden söndürme çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Elban, yangına bölgedeki kopan bir elektrik hattından çıkan kıvılcımların neden olduğunu bildirdi. Bölgenin ağırlıklı makilik alan olduğunu belirten Elban, "Yangın, havanın çok sıcak ve kurak olması artı şiddetli rüzgâr neticesiyle çok hızlı yayılım gösterdi” dedi.

Son ana kadar tahliye kararına direnç gösterenler deniz yoluyla tahliye edildi

Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, jandarma, polis ve diğer kurum ekiplerinin müdahale etmek için sahada olduğunu anlatan Elban, şöyle devam etti:

"Ekipler hızlı müdahale etmesine rağmen belli oranda yangın maalesef yayıldı. Bölgede 440 konuttan oluşan bir yazlık site var, bu site dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmiyor. Bu siteye de ulaşmaması ve can, mal kaybı olmaması için tüm ekiplerimiz yoğun bir şekilde oraya yangının ulaşmaması için çalışıyor. Vatandaşlarımızın da bir riske girmeden oradan ayrılması için uyarıya bulunduğumuzda, vatandaşlarımın büyük çoğunluğu uyarımızı dikkate alarak evlerini terk ettiler. Fakat 34 vatandaşımız son ana kadar ayrılmama konusunda direnç gösterince onları da kara yoluyla risk oluşturduğu için sahil güvenlik ekiplerimizin teknesiyle deniz yoluyla tahliye ettik."

Belediye Başkanı Cemil Tugay: Bu sert rüzgârda bu yangın durdurulamıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan'la birlikte Urla İlçesi Küçükbahçe Mahallesi'nde meydana gelen orman yangınını söndürme çalışmalarını inceledi.

Burada açıklamalarda bulunan Başkan Cemil Tugay, "Yangının akşam üzeri saat 18.00 civarı yüksek gerilim hattından başladığını söylüyor arkadaşlarımız. Şu saatlerde çok sert yoğun rüzgarla birlikte durdurulamıyor. Biraz aşağıda bir koy var. O koyda bir site var. Gelince koyu ve İltur sitesi. 85 ev var. Onları boşaltmış durumda arkadaşlarımız ve itfaiye amirlerimiz orayı güvene aldılar. Yani bu yangının siteye ulaşmaması için onlar o bölgede önlemi aldılar. Bu sert rüzgârda bu yangın durdurulamıyor ne yazık ki. Şu anda devam ediyor. Meteorolojinin bildirdiğine göre sabah dört civarında rüzgar yavaşlayacak. Belki ondan sonra daha etkili müdahale yapılabilir epeyce sayıda itfaiye aracımız, tankerimiz burada. Yeni araçlarımız da yolda rüzgarın hafiflemesinden sonra etkili bir müdahaleyle söndürmeyi planlıyoruz. Maalesef kötü yangınlardan birini de bugün burada yaşıyoruz" dedi.

Manisa

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde 14 Ağustos'ta çıkan ve Salihli ile Gölmarmara ilçelerine de sıçrayan yangına müdahale sürüyor.

Alevler, rüzgârın da etkisiyle büyük bir alanda etkisini sürdürüyor.

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde başlayan ve komşu ilçe Salihli'de devam eden orman yangınına, amfibik uçak da müdahale etmeye başladı. Hem karada hem de suda hareket ve yaşam yeteneğine sahip uçak, diğer helikopter ve uçaklar gibi yere inmeden, baraj ve gölden 6 ton su alarak yangın alanına boşaltıyor. Yangına mücadele havadan ve yerden tüm hızıyla sürüyor.

Bolu

Bolu'nun Göynük ilçesinde 3 gündür devam eden orman yangınında, havanın kararmasıyla birlikte dün helikopterle müdahaleye ara verildi. Ekiplerin, alevlere karadan müdahalesi gece boyunca sürerken, sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale tekrar başladı. Yangın sabah devam eden müdahaleler neticesinde kontrol altına alındı.

Bolu'nun Göynük ilçesinde trafiğe kapatılan Göynük-Nallıhan kara yolu, orman yangının kontrol altına alınmasıyla yeniden ulaşıma açıldı. Bolu Valiliği'nden yapılan duyuruda şöyle denildi:

“15.08.2024 Perşembe günü Göynük ilçesinde meydana gelen orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı kapatılan Göynük-Nallıhan yolu çift yönlü olarak trafiğe açılmıştır. Vatandaşlarımıza anlayışlarından dolayı teşekkür ediyor, hayırlı yolculuklar diliyoruz.”

Karabük

Karabük'ün Ovacık ilçesinde önceki gün başlayan orman yangını 40 hektarlık alanda etkili olmaya devam ediyor.

Bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ve Karabük Valisi Mustafa Yavuz, dün çalışmalar hakkında bilgi aldı. Karabük Valisi Mustafa Yavuz, arazinin engebeli olması sebebiyle müdahalede çeşitli zorluklar yaşandığını belirterek, "Aslında rüzgârın etkisini yitirdiği saatlerde kısmen yavaşladı ama rüzgarın etkisini artırmasıyla yeniden hareketlendi. Özellikle yangının engebeli, sarp bir arazide olması nedeniyle müdahalede çeşitli zorluklar yaşıyoruz. Karadan müdahalenin yanı sıra aynı zamanda bugün havanın ışımasıyla birlikte iki helikopterimiz yangına gün boyunca müdahale ettiler. Hem havadan hem karadan müdahale ediliyor. Tek sevindirici taraf. Dün de söylemiştim. Yakın bir yerleşim yerimizin olmaması. Bu saate kadar herhangi bir cana zararın gelmemesi bu anlamda işin sevindirici tarafı ama diğer taraftan tabii akciğerlerimiz olan, yeşil vatanımız olan ormanlarımızın da zarar görmesi bizleri üzüyor" dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı da Orman Gelen Müdürlüğü teşkilatı ve AFAD teşkilatının tüm imkanlarını yangın bölgesine sevk ettiklerini belirtti.

Aydın

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve rüzgârın etkisiyle Muğla Kavaklıdere’ye ulaşan yangında dünhavanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi sona erirken müdahale için gece görüşlü helikopter devreye girdi. Yangına kara unsurlarının yanı sıra gece görüşlü helikopterin müdahalesi devam etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aydın Bozdoğan'da başlayan ve Muğla'nın Kavaklıdere'ye sıçrayan yangında Yeşilköy Mahallesine dün bir ziyarette bulundu. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "Burada sivil, özel tüm birimlerimiz yangına müdahale ediyorlar. Allah bu tür afetleri tekrar yaşatmasın inşallah en büyük dileğimiz bu. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ifade etti, 15 Eylül'e kadar da teyakkuz halinde olmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. En ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor. Bu çerçevede inşallah vatandaşlarımızın teyakkuzda olmasını özellikle istirham ediyorum. Hep birlikte inşallah bu tür afetleri bir daha yaşamayız. Ama yaşadığımızda da siz de görüyorsunuz devletimizin tüm birimleri ve Tarım ve Orman Bakanımız da alanda Allah razı olsun. Allah bu tür afetleri bir daha yaşatmasın. Üzerimize düşen bir şey olursa da 24 saat çalışmaya hazırız, bu tür afetleri kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum" dedi.

Uşak

Uşak'ın Eşme ilçesinde dün otlukta çıkan yangın, ormana sıçradı. Alevlere bugün de havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Eşme'nin Dereli köyü mevkisinde dün saat 15.00 sıralarında ot yangını çıktı. Yangın rüzgarın da etkisiyle ormana sıçradı. İhbarla bölgeye Uşak Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazöz ve su tankeri, Uşak ve Eşme belediyelerine ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Alevlere havadan da 1 helikopterle müdahale edildi. Havanın kararmasıyla helikopter müdahale edemeyince çalışmalar gece boyu karadan devam etti. Günün ilk ışıklarıyla helikopter, tekrar söndürme çalışmalarına katıldı. 

Muğla Ula ve Yatağan

Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda saat 13.25'de eş zamanlı yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.

Yangınları kontrol altına alabilmek için 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz, 14 su tankeri, 5 dozer, iş makineleri ve 294 personelle alevlere müdahale ediliyor.

1000 küçükbaş hayvanın tahliyesi için ekipler çalışma yapıyor

Çalışmalara, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri de destek veriyor. Yatağan'da alevlerin yayıldığı bölgedeki 1000 küçükbaş hayvanın tahliyesi için ekipler çalışma yapıyor.

Muğla Valisi İdris Akbıyık,Yatağan ve Ula ilçesindeki yangınlara ekiplerin müdahalesinin sürdüğünü söyledi. Çok sayıda hava ve kara aracıyla yangınlara müdahale edildiğini anlatan Akbıyık, "Yatağan ilçemizdeki Nebiköy Mahallemizi tedbir amaçlı boşaltıyoruz. İki büyük yangınımız devam ediyor. Temennimiz yangınları bir an önce kontrol atına alıp, söndürmek." dedi.

 


Mersin Silifke

Mersin'in Silifke ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Seyranlık Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile 2 söndürme helikopteri, 8 arazöz ve 3 su tankı yönlendirildi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

Alevlerin söndürülmesinin ardından bölgede soğutma çalışması yapılacak.