Gündem

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçilen İmamoğlu "söz verdi": Yerel yöneticilerin hakkını ve hukukunu koruma konusunda temsilcisi olacağım

05 Haziran 2024 15:39

T24 Haber Merkezi 
 
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı seçimini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 515 oyla kazandı. Rakibi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç 250 oy aldı. İmamoğlu, seçimin ardından yaptığı konuşmada, "Bu görev tanımının hiçbir yerinde partizanlık yoktur olamaz. Vatandaşı oy verdiği partiye göre ayıran bir yerel yönetim anlayışını kabul etmediğimiz gibi belediye yönetimlerini partilerine göre ayıran bir anlayışı da kabul etmemiz asla mümkün değildir." dedi. 
 
İmamoğlu, yerel yöneticilerin haksızlık ve hukuksuzluk karşısında yanında ve temsilcisi olacağını ifade ederek, "Hukuk bana göre şöyle bir başkasına şöyle uygulansın"a asla ve asla sessiz kalmayacağız. Haksızlığa karşı susanın ne olduğunu çok iyi bilen birisiyim. Haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı son derece üstün bir dirençle bütün yerel yöneticilerin hakkını ve hukukunu koruma konusunda temsilciniz olacağıma hepiniz huzurunda söz veriyorum." mesajını verdi. 
 
 
İmamoğlu seçimin ardından açıklama yaptı. İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 
 
"Devraldığımız Belediyeler Birliği'nin encümeninde diğer partilerden tek bir kişi yok. Az önce saydım 2 üye MHP, geri kalanının tamamı AKP üyesi. Geldiğimiz nokta bu yanlışı düzeltme noktasıdır, onun için önemli bir başlangıç. Ne yazık ki tüm çabamıza ve talebimize rağmen, bu listenin birlikte çıkarılan bir listeye dönüşmesine AK Parti'den onay gelmedi. Liste çıkaracaklarını dün bildirdiler. Yoksa çoğunluk olduklarını bildikleri için böyle yapıyorlar suçlaması yanlış tam aksine; tümüyle yoğun bir çaba gösterilmiştir. Bu demokratik talebimize dönüş yapılmamıştır.
 
AKP grubunun adayı Ahmet Metin Genç'in bu söylediği doğru değildir. Doğru söylediği bazı şeyler de vardı. Onlar da özellikle belediye başkanının özlük hakları, belediyelerin gelirleri vb hususlar kesinlikle buradaki herkesin altına imza atacağı hususlardır da kime söyledi onu anlamadık. Bunun takipçisi olacağız merak etmesin. Bulunduğu ilde de AKP'li milletvekilleri var. Onlarla oturup bir an önce onlarla Meclis'e önerge vermelerini bekliyorum. Kendi partisinde konuşamadığı birçok şeyi burada konuşması ona nasıl özgür bir kürsü vermiş hayranlıkla izledim. Kendi partinde bile olsa yanlış giden bir şeyi söylemek dünyanın en güzel şeyidir. Bunu her partinin yapması lazım. Bir de muhalefet olunca istemenin sınırı yok her şeyi istemek lazım."

"Millet yerel seçimlerde belli bir siyasi partiyi değil, belli bir siyasi anlayışı öne çıkarmış ve onu talep etmiştir"

"Bugün geldiğimiz noktada hepimiz çok iyi biliyoruz. Birbirini adeta yok etmeye kararlıymış gibi davranarak siyasetle seçim kazanmak asla mümkün değildir. Milletimiz ülkemizdeki bütün siyasiler dünyaya inanılmaz bir demokrasi dersi vermiştir. Seçim bu şekilde kazanılsa dahi ülkenin geleceğinin kaybedileceğini bilerek o endişeyle inanılmaz bir demokrasi iradesi ortaya koymuştur. O bakımdan hep birlikte esas olanın geleceği kazanmak olduğunun bilinmesi gerekir. Bu aziz millet yerel seçimlerde belli bir siyasi partiyi değil, belli bir siyasi anlayışı öne çıkarmış ve onu talep etmiştir. Vatandaşın talebi siyasetin imtiyaz ve çıkar kavgası olmaktan artık çıkarılmasıdır. Vatandaşın talebi can yakan sorunlara karşı tüm siyasi ve idari aktörler arasında güç birliği ve dayanışmanın tesis edilmesi isteğidir. Vatandaş refahını özgürlüğünü mutluluğunu merkeze alan gelişme ve kalkınma odaklı bir siyaset talep etmektedir. O bakımdan hassas olmalıyız. Elbette bu aziz milletin ve ülkenin geleceğini iyileştirmekle görevli insanlar olarak işbirliği ve dayanışma iklimini yerel yönetimler ile merkezi yönetimler arasında da hakim kılmanın bu işi tamamlayacağını biliyoruz. 
 
Vatandaşımızın refahını artırmayı hedefleyen bir kurumdur. Bu görev tanımını hiçbir yerinde partizanlık yoktur olamaz. Siz seçildiniz encümen de sizin üyeleriniz diye sadece partinize mensup belediyelere katkı sunmayı hareketi geçirirseniz milleti üzersiniz. Vatandaşı oy verdiği partiye göre ayıran bir yerel yönetim anlayışını kabul etmediğimiz gibi belediye yönetimlerini partilerine göre ayıran bir anlayışı da kabul etmemiz asla mümkün değildir."

"Haksızlığa karşı susanın ne olduğunu çok iyi bilen birisiyim"

"Hukuk bana göre şöyle bir başkasına şöyle uygulansın"a asla ve asla sessiz kalmayacağız. Haksızlığa karşı susanın ne olduğunu çok iyi bilen birisiyim. Haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı son derece üstün bir dirençle bütün yerel yöneticilerin hakkını ve hukukunu koruma konusunda temsilciniz olacağıma hepiniz huzurunda söz veriyorum.

 
İmamoğlu'nun encümen listesinde şu isimler yer aldı:

 

TBB Başkanlığı seçimi 

Meyra Palace Otel'deki toplantıda İstiklal Marşı'nın okunup saygı duruşunda bulunulmasının ardından Divan heyeti oluşturuldu. En yaşlı üye sıfatıyla Divan Başkanı olan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Mehmet Sıddık Akış'ın İçişleri Bakanlığınca Hakkari Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasını kınadıklarını bildirdi.

Bunun üzerine salonda bulunan bazı belediye başkanları, "Biz kınamıyoruz." diyerek tepki gösterdi. Türk'e tepki gösterenler, Akış'ın görevden uzaklaştırılmasının hukuki bir süreç olduğunu ifade etti.

TIKLAYIN - Türkiye Belediyeler Birliği seçiminde "kayyım" gerginliği: Biz kınamıyoruz

Bu sırada Türk'e destek olan bazı belediye başkanları, kararın siyasi olduğunu savundu.

Tartışmanın ardından Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü. 2023 yılı bütçe kesin hesabının da görüşülmesinin ardından birlik başkanlığına aday olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in başkanlık divanı ve encümen üyelerinden oluşan listesi katip üyelerce okundu. İmamoğlu, Genel Kurulda konuşma yapmayacağını bildirdi.