Türkiye'deki emekliler, giderek eriyen alım güçleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle temel yaşam standartlarını sürdürmekte güçlük çekiyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, emeklilerin yüzde 99'unun ülkenin ekonomik koşullarından memnun olmadığını ve kişisel bakımdan yeme içmeye kadar birçok alanda kesinti yaptığını gösterdi.
Eriyen gelirler ve kesinti yapılan harcamalar
Prof. Dr. Süphan Nasır liderliğindeki çalışmada, emeklilerin tüketim tercihleri ve bütçe planlamaları ele alındı. Araştırmada emeklilerin, yüzde 70'inin genel olarak hayatından memnun olmadığı, yüzde 84'ünün sağlık sisteminden ve yüzde 98'inin demokrasinin işleyişinden duyduğu memnuniyetsizlik öne çıktı. Enflasyonun yüksek oranları, özellikle gıda, ulaşım ve giyim gibi temel harcamalarda emeklileri zorlamaya devam ediyor.
İndirim avcılığı ve sosyal hayattan uzaklaşma
BirGün'ün haberine göre, araştırmaya katılan emeklilerin yüzde 67'si indirimler için farklı marketleri gezmek, yüzde 55'i ürünleri almak için indirimleri beklemek zorunda kaldığını belirtiyor. Yeme içme, giyim ve sosyal etkinliklerde kesintiler yapılması, emeklilerin sosyal hayatları üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Araştırmaya göre, emeklilerin yüzde 90'ı biletli etkinliklere hiç katılamıyor ya da çok nadiren katılabiliyor.
"Aktif yaşlanma imkânı sağlanmalı"
Prof. Dr. Süphan Nasır, emekliler için aktif yaşlanma politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu politikaların emeklilerin hayat kalitesini artıracak ve sosyal hayata katılımlarını teşvik edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Nasır, emeklilik ücretlerinin de emeklilerin aktif bir yaşam sürdürebilmelerini destekleyecek düzeyde olması gerektiğini ifade etti.