Politika

Türkiye'den Fransa'nın Asuriler ve Keldanilerle ilgili kararına tepki: Tarihi olayların siyasi çıkarlar uğruna çarpıtılması gayretlerinin bir örneği

"Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır"

29 Nisan 2024 22:03

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Ulusal Meclisi'nin Asuriler ve Keldanilere ilişkin kararına tepki gösterdi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Fransa Ulusal Meclisinin 29 Nisan 2024 tarihinde kabul ettiği Asuriler ve Keldanilerle ilgili karar yok hükmündedir" ifadesi kullanıldı.

Fransız hükümetinin, 2023'te, Fransız Senatosu'nda kabul edilen benzer bir kararı desteklemediği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz yıl Hükümet, benzer bir kararı desteklemediğini açıklamıştı"

"Fransa Ulusal Meclisi’nin 29 Nisan 2024 tarihinde kabul ettiği Asuriler ve Keldanilerle ilgili karar yok hükmündedir.

Geçtiğimiz yıl Fransız Hükümeti, Fransız Senatosu’nda kabul edilen benzer bir kararı desteklemediğini açıklamıştı. Aynı mesnetsiz ithamların bu kere iktidar partisi milletvekilleri tarafından Ulusal Meclis gündemine taşınması, tarihi olayların siyasi çıkarlar uğruna çarpıtılması gayretlerinin bir örneğidir.

"BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne aykırı"

Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır.

Bu karar, soykırım suçunun ancak yetkili bir mahkeme tarafından isnat edilebileceğini öngören 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne de aykırıdır."