Bilim / Teknoloji

Türkiye'den liseli öğrenciler CERN’ün düzenlediği yarışmada birinci oldu

Qushchiteam, bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk takım oldu; gençler teleskobu köy okuluna armağan etti

23 Temmuz 2022 12:10

Dünya genelinde 4 bin 500 takımın katıldığı ‘Stars Shine For Everyone’ projesinde birinci olan ve Qushchiteam ismini kullanan ekip teleskop kazandı.

Sabancı 50. Yıl Anadolu Lisesi ve Atakent Anadolu Lisesinden bir grup öğrenci, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinin (CERN) düzenlediği Liseler Arası Demet Hattı (Beamline for Schools-BL4S) yarışmasına katıldı. Dünya genelinde 4 bin 500 takımın katıldığı ‘Stars Shine For Everyone’ projesinde birinci olan ve Qushchiteam ismini kullanan ekip teleskop kazandı. Qushchiteam, bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk takım oldu. Gençler teleskobu köy okuluna armağan etti.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, yarışmadan haberdar olma sürecini anlatan Gökalp Çiftçi, rehber öğretmenin yarışma hakkındaki iletiyi okuldaki tüm sınıf gruplarında paylaştığını ve bunun üzerine bir araya geldiklerini aktardı. İşe başlarken dezavantajlı durumların çok fazla olduğunu söyleyen Çiftçi, hazırlık yapıp 15 Ocak’ta düzenlenen konferansa katıldıklarını söyledi. Konferansın nasıl ilerleyeceklerine dair kendilerine ipucu verdiğini söyleyen Çiftçi, “Konferansa giderken heyecanlıydık ve soracağımız çok fazla soru vardı. Konferansın yapılacağı yere o kadar erken gitmiştik ki, okulun güvenlik görevlisinin bile haberi yoktu. Konferansta Atakent Anadolu Lisesinden gelen arkadaşlarımızla tanıştık. Dünya genelinde 4 bin 500, Türkiye’den 360 takım katıldı yarışmaya” dedi.