Türkiye, hafta sonu başlayan fırtına ve kar yağışlı havanın etkisi altında. Hava şartları birçok ilde hayatı olumsuz etkiledi. Dereler taştı, gemiler parçalandı, caddeler göle döndü, 4 il ve çok sayıda ilçede eğitime bir gün süreyle ara verildi. Şiddetli fırtına ve aşırı yağış nedeniyle şimdiye kadar 3'ü çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Zonguldak Ereğli’de ise açığa sürüklenen “Kafkametler” adlı kuru yük gemisindeki 12 Türk mürettebattan bir kişi hayatını kaybetti, 11 kişi aranıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 31 il için sarı ve turuncu kodla alarm vermişti. Olumsuz hava koşulları, yurdun birçok bölgesinde hafta sonu etkili oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zonguldak açıklarında batan geminin mürettebatından birinin cansız bedenine ulaşıldığını, bölgedeki arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
TIKLAYIN - Zonguldak açıklarında batan 12 personelin bulunduğu gemide bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, yurt genelinde toplam 9 kişinin sel ve fırtına nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.
TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya: Sel ve olumsuz hava şartları nedeniyle 9 vatandaşımız hayatını kaybetti
Yerlikaya sabah saatlerinde açıklama yaptı: Aşırı yağışlar nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti
Bakan Yerlikaya günün ilk saatlerinde Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 19 Kasım'da 29 şehirle ilgili turuncu uyarı verdiğini ancak gün içinde bu sayının 41'e kadar yükseldiğini söyledi. Yerlikaya, aşırı yağışlar nedeniyle Diyarbakır'da ve Batman'da birer kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerlikaya, yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen, 2 ilde yaralanan 50 kişiye de şifa diledi. Yerlikaya, "Zarar gören araç sayımız 4 ilde 16 ve şu ana kadar 16 ilimizde 7 bin 17 görevli arkadaşımız var. 4 ilde 109 vatandaşımız yapılan ihbarlar üzerine arkadaşlarımız tarafından kurtarıldı" dedi.
Batman Valisi: Hastaneye kaldırılan vatandaş kurtarılamadı
İlerleyen saatlerde ise Batman Valisi Ekrem Canalp, suya kapılarak yaralanan bir kişinin hastanede hayatını kaybettiğini, üç çocuğun ise arandığını açıkladı. Vali, “Şu anda, maalesef bir vatandaşımız yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Şu anda çok sayıda hanemizde de bodrum katlarında 240 ihbar aldık. Bodrum katlarında su basma ihbarı olarak. Belediye ve AFAD ekiplerimiz olay mahallerinde suları boşaltıyorlar. Bulunmuş olduğumuz bu noktada ise 3 evladımız kayıp durumdadır. Onları arama çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Sele kapılan 3 çocuğun da cansız bedenine ulaşıldı
İlerleyen saatlerde sele kapılarak kaybolan 3 çocuktan 2'sinin cesedi bulundu.
Seyitler Mahallesi'nde sel sularına kapılarak kaybolan çocukların bulunması için AFAD, İl Özel İdaresi, itfaiye su altı arama kurtarma ve belediye ekipleri ile JAK timi tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor. Ekiplerin çalışmaları sonucu A. Güner (1) ve İ. Güner'in (5) cansız bedeni evlerine yakın bir yerde bulundu. Çocukların cesedi kentteki özel hastanelere götürüldü. İlerleyen dakikalarda kaybolan 3. çocuğun da cansız bedenine ulaşıldı.
Zonguldak'ta batan gemideki haber alınamayan mürettebatın listesi ortaya çıktı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde dün sabah saatlerinden itibaren haber alınamayan ve mendireğe çarparak battığı belirlenen 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisinin 12 Türk’ten oluşan mürettebat listesi ortaya çıktı. Öte yandan Kafkametler’in liman içinde sürüklenip, karaya oturmaması için açığa giderken mendireğe çarptığı ve iletişimin bu andan sonra koptuğu öğrenildi.
TIKLAYIN - Liste için tıklayın.
Eğitime ara verilen il ve ilçeler
Zonguldak, Sinop, Batman ve Bolu’da; Düzce’de Akçakoca ve Yığılca ilçeleri, İstanbul’da Şile ilçesi, Bingöl'ün Karlıova ve Yedisu ilçeleri, Diyarbakır'ın Kulp ve Bismil ilçeleri, Sinop’un Ayancık, Türkeli, Gerze ve Erfelek ilçeleri ve köyleri, Sakarya'nın Hendek ilçesi, Karabük'ün Eflani ve Eskipazar ilçeleri, Bartın'ın Amasra ilçesi, Kastamonu'nun Cide ilçesi, Diyarbakır’ın Bismil ve Kulp ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi.
Riskler neler, nasıl önlem alınabilir?
Oluşması muhtemel riskler arasında ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar olduğu belirtildi.
Meteoroloji’nin şiddetli yağış ve sellerden korunmaya dair rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
Sert rüzgarların ise ağaçları yıkma, çatıları sökme, tabelaları uçurma, inşaat iskelelerini yıkma, TIR ve motosiklet gibi ulaşım araçlarını devirmesi mümkün.
MGM’nin fırtınadan korunma rehberini de buradan inceleyebilirsiniz.
Eylül ayında İstanbul ve Kırklareli'nde yoğun yağışlar sonrası meydana gelen sellerse sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
|