Ekonomi

Türkiye Gazetesi yazarı Emre Alkin: Enflasyonun sebebi kim?

23 Ağustos 2024 12:22

Türkiye Gazetesi yazarı Emre Alkin, ülkedeki enflasyonun nedenini değerlendirdiği bugünkü yazısında "Bu zincirleme olumsuzluğun sebebi, stratejiye karar verenlerin günlük düşünmesidir" diyerek "Böyle yaklaşımları, gelişen ülkelerin tamamında görmek mümkün. Zaten "gelişmekte" olup bir türlü gelişememelerinin sebebi de bu. "Potansiyelli ülke" diye pohpohlanan ve bir türlü potansiyeli gerçeğe dönüştüremeyen ülkelerden bahsediyoruz" ifadelerinde bulundu.

Ekonomik yönetim, bugün yaşanan durumun ve yüksek enflasyonun suçlusu olarak vatandaşı ve iş insanlarını görüyor Alkin'in köşesinde bahsettiği ilgili bölüm şu şekilde,

"Bugünkü ekonomi yönetimi ortaya çıkan yüksek enflasyonun suçlusu olarak kamuyu değil, vatandaşı ve iş insanlarını görüyor. Bu sebeple onlara nefes aldırmayan bir reçeteyle yola devam ederken, kamu harcamalarını dizginlemek için radikal bir adım atmıyor. İthalatta yeni vergiler, tarımda baş aşağı gidiş, hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, enflasyonu düşürmekten sorumlu olması gereken kamu alabildiğine harcamaya devam ediyor.

Böyle yaklaşımları, gelişen ülkelerin tamamında görmek mümkün. Zaten "gelişmekte" olup bir türlü gelişememelerinin sebebi de bu. "Potansiyelli ülke" diye pohpohlanan ve bir türlü potansiyeli gerçeğe dönüştüremeyen ülkelerden bahsediyoruz. Buralarda özel sektör stratejik hataları taktik hamlelerle düzeltmeye çalışır ve bu sebeple her mesele "ölüm kalım savaşı" hâline dönüşür. Burada yönetişim ile yönetim arasındaki farkı hatırlatmak gerekiyor: "Yönetişim doğru işin ne olduğuna karar verir, yönetim ise işi doğru şekilde yapmanın yolunu bulur."

Yazının devamını okuyun